Copy
View this email in your browser

ANDER NIEUWS


Zaterdag 12 september

Après Caux 2015

Après Caux biedt de kans meer te weten te komen over de zeven conferenties, met zeer diverse thema’s, die in de zomer van 2015 in Caux plaatsvinden. Bruggen slaan tussen de verschillende leerervaringen staat centraal. Deelname is gratis en open voor iedereen die geïnspireerd wil raken door verhalen en acties gericht op persoonlijke en wereldwijde verandering.

Meld je aan via het online formulier.

Zondag 20 september

Peace in the Park

In 2015 vindt Peace in the Park opnieuw plaats in de Paleistuin als onderdeel van het Just Peace-weekend in Den Haag. Door workshops, tijdens muzikale optredens, yoga en gesprekken met andere bezoekers ervaar je hoe vrede onderdeel is en kan zijn van je leven. Het festival is op zondag 20 september. Het begint om 11.00 uur en eindigt om 17.30 uur.


Kijk voor meer informatie op onze website.  

Vooraankondiging

Voedselweek van 12 tot 17 oktober

In de week van maandag 12 oktober tot vrijdag 16 oktober organiseert Initiatives of Change Nederland verschillende activiteiten rondom het thema voedsel.
 
Twee thema’s zullen centraal staan in de week. Ten eerste, zullen er bijeenkomsten en bezoeken worden gepland rondom voedselveiligheid. Deze worden georganiseerd rondom het project Toxxscan van Ingrid Franzon en projecten van Rishabh Khanna die zich focussen op educatie over de effecten van geneesmiddelproductie op het ecosysteem. Ten tweede zijn we bezig met het verkennen van de mogelijkheid om op Wereldvoedseldag – 16 oktober – een openbaar evenement te organiseren dat ingaat op de morele dilemma’s rondom het thema voedsel.
 
Voor vragen of suggesties over deze week kun je contact opnemen met Laura Reijnders, email: laura.reijnders@iofc.nl; 070-364 35 91.
 
Begin september zal er meer informatie te vinden zijn in de nieuwsbrief en op de website. 
 

Nieuws uit Zwitserland

Zomerconferenties Caux van start

Op 26 juni is het zomerseizoen 2015 in Caux van start gegaan met de conferentie Trust and Integrity in the Global Economy (TIGE). Christiaan Groen van het Nederlandse IofC team was aanwezig om mee te helpen in de organisatie door onder andere de ochtenden in de grote zaal te faciliteren.

In de tweede conferentie Just Governance for Human Security was er een delegatie van het Nederlandse team aanwezig om deel te nemen. De leerervaringen en de opgedane nieuwe contacten nemen we als team mee in het creëren van het programma in Nederland. Daarnaast zullen de inzichten gedeeld worden op de website en tijdens de Après Caux bijeenkomst op 12 september.

Ben je nieuwsgierig naar de zomerconferenties in Caux? Kijk dan eens op de website van Caux, volg @CAUXIofC op twitter of ga naar de openbare facebookpagina van Caux voor sfeerimpressies.  

 

Reizen om het verleden onder ogen te zien

Op 5 september vindt voor de 18e maal een dialoogconferentie plaats tussen Japanners, Indonesiërs en Nederlanders. Het voeren van een dialoog over het gezamenlijke verleden blijft onverminderd actueel, vindt een van de oprichters, de Japanse professor Takamitsu Muraoka. Al twaalf jaar lang reist de emeritus professor Hebreeuws, sinds 1991 woonachtig in Nederland, door de landen in Zuidoost Azië die slachtoffer zijn geweest van Japanse overheersing. Minimaal vijf weken per jaar doceert hij er zonder vergoeding zijn vak. Altijd brengt hij de motivatie van zijn reis onder de aandacht: een bijdrage leveren aan het vereffenen van de Japanse schuld. Maar niet iedereen begrijpt waarom hij het doet, merkt hij. 

Het artikel op de IofC website geeft je meer inzicht  over de drijfveren voor het voeren en aanjagen van deze dialoog door professor Takamitsu Muraoka.

Rusland lezing 2 juni 2015

Dooi nodig in Rusland en het Westen

‘Persoonlijke en politieke "opstanding" in Rusland’ luidde de gedurfde titel van de lezing van de Zwitsers-Amerikaanse politicologe Catherine Guisan op 2 juni in het centrum van Initiatives of Change in Den Haag. Ruim veertig mensen van verschillende nationaliteiten waren aanwezig om te luisteren en hun ervaringen met Rusland te delen. 

Niet alleen Rusland, maar ook het Westen heeft een politieke dooi nodig. 'De beperkte Westerse kennis van de Russische geschiedenis vraagt om verandering,' stelt Catherine Guisan in haar lezing op 2 juni. Lees het hele artikel online.

Presentatie op 24 juni in Haags Historisch Museum

Wandelkaart Den Haag en slavernij

Het Haags Historisch Museum presenteerde op 24 juni samen met onderzoeker Valika Smeulders een wandelkaart die stilstaat bij enkele relevante locaties in de stad rondom slavernij.

Dat het slavernijverleden ook sporen heeft achtergelaten in Den Haag, is een gegeven dat tot nu toe nog relatief weinig aandacht kreeg. Toch valt er genoeg te vertellen over de uiteenlopende verbanden tussen de stad en het slavernijsysteem. Het was immers vanuit Den Haag dat het koninkrijk werd bestuurd. Meer informatie over de wandelkaart.

 

Netwerkavond 10 juni

Terugblik afsluiting seizoen

Met de zomerconferenties in Caux voor de deur hebben we op woensdagavond 10 juni het seizoen van Initiatives of Change in Nederland afgesloten. Ruim 50 gasten zijn aanwezig om onder genot van hapje en drankje elkaar te ontmoeten en bij te praten. 

Tijdens de bijeenkomst stellen de nieuwe teamleden zich voor en is er afscheid genomen van twee betrokkenen. Bekijk het verslag in woord op de IofC website en het verslag in beeld op de IofC Facebookpagina.
 

Levensverhalen

Levensverhaal Monica Bouman

Het levensverhaal van Monica Bouman is het verhaal van twee werelden, of eigenlijk dat van een derde wereld, maar die bestaat niet meer. Monica Bouman werd geboren in 1951 in Oldenzaal als oudste van de drie kinderen van Herman Bouman en Guusje Winter. Haar Nederlands-Indische ouders kwamen in 1950 met veel liefde, hoop en idealen naar Nederland.  Met haar Indische achtergrond heeft Monica zich vaak een ‘buitenbeentje’ gevoeld in de Nederlandse samenleving.

Zij had, om haar verhaal te vertellen, haar leven verdeeld in 12 puzzelstukjes. Voor ieder deel van de puzzel had ze een tas onder een tafel gezet. Een tafel die heel toepasselijk bekleed was met een mooi stuk batik. Lees het levensverhaal van Monica Bouman op de IofC website.
 
Copyright © 2015 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp