Copy
View this email in your browser

ANDER NIEUWS


woensdagavond 30 maart

Levensverhaal Mpanzu Bamenga


Mpanzu Bamenga vluchtte 22 jaar geleden samen met zijn moeder en broer via België naar Nederland vanuit Congo. De uitda-gingen waren groot. Ondanks het leven in armoede, de onzekerheid en de taalbarrière, heeft hij altijd geloofd in een betere toekomst.

Hij werkt als jurist op het gebied van mensenrechten, is politiek actief in Eindhoven (Politiek Talent van het Jaar 2015) en is coördinator van het Wereldhuis Den Haag. In het Wereldhuis in Den Haag wordt raad en advies verleend aan ongedocumenteerden. 


Meld je online voor het levensverhaal van Mpanzu Bamenga.

donderdagavond 28 april

Op zoek naar een gedeeld verhaal


De vluchtelingencrisis heeft een pijnpunt in onze Nederlandse samenleving, en ook in Europa blootgelegd. De toenemende polarisatie en onverdraagzaamheid dreigen een groter probleem te worden dan de komst van vluchtelingen. Het ontbreekt ons aan de gezamenlijkheid die nodig is om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Er zijn geen simpele oplossingen. Juist omdat die er niet zijn, moeten we samenwerken, niemand uitsluiten.

Daarom nodigen we je van harte uit voor deze avond waarin we  proberen het onderdeel ‘samen’ in onze samenleving met elkaar te onderzoeken, door te starten vanuit ieders persoonlijk verhaal.

Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op de IofC website.

woensdagavond 20 april

Levensverhaal Peter Gordijn

Peter Gordijn vloog 10 jaar lang een Apache gevechtshelikopter bij de Koninklijke Luchtmacht. Naast uitzendingen naar Afghanistan en Mali schudde een persoonlijke verandering hem wakker: hij kreeg een hernia. Dit zorgde voor gedwongen zelfreflectie: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?”

Peter neemt je mee in zijn reflecties en de keuzes die daaruit zijn voortgevloeid, waaronder de beslissing om Defensie voorgoed te verlaten. 

Op de website vind je meer informatie over het levensverhaal van Peter Gordijn.

woensdagavond 1 juni

Levensverhaal Rob Overdijkink

Robbert Willem Overdijkink wordt op 17 juni 1941 geboren in Indonesië. Van jongs af aan spelen de thema’s oorlog en vrede een rol in zijn leven. Halverwege 1942 tot eind 1945 zat hij met zijn moeder en zussen in een Japans concentratiekamp.

Na zijn militaire dienst besluit hij in 1964 aan de Hogere Zeevaartschool te studeren. In 1966 trouwt hij en start hij zijn werkzame leven bij Shell Tankers. Dit leven brengt hem naar diverse conflictgebieden in de wereld. Hoe de thema’s ook hier terugkomen, vertelt hij op 1 juni.

Ben jij erbij op 1 juni? Meld je dan aan via het online formulier op onze website.


dinsdagavond 21 juni

Stadswandeling slavernijverleden

Op dinsdag 21 juni in de namiddag organiseert Initiatives of Change (IofC) Nederland een stadswandeling in Den Haag met als thema het slavernijverleden.

Bijna een jaar geleden presenteerde onderzoeker Valika Smeulders, tevens projectmedewerker bij IofC, de wandelkaart in Het Haags Historisch Museum. Zij zal ons op 21 juni meenemen langs enkele relevante locaties in de stad rondom slavernij. Dat het slavernijverleden ook sporen heeft achtergelaten in Den Haag, is een gegeven dat tot nu toe nog relatief weinig aandacht kreeg.

De kaart en route bundelen een collectie verhalen over bestuurders, handhavers en plantage-eigenaren, maar ook mensen die zelf slaaf gemaakt waren en in Nederland kwamen wonen. Duidelijk wordt dat Nederland al veel langer divers is dan nu vaak aangenomen wordt. De wandeling zal eindigen op de Amaliastraat waar aansluitend een buffet zal zijn ter afsluiting van het seizoen voor de zomer.

Meld je aan voor de stadswandeling slavernijverleden.


Bekijk onze website voor reflecties, verslagen en opiniestukken

Lees de laatste nieuwsitems en verhalen

Feit, mening of vooroordeel?
Vooroordelen worden vaak gepresenteerd als feiten. Dit zorgt voor spanningen in de samenleving. Onderzoeker Valika Smeulders probeert mensen bewust te maken van hun vooroordelen. Maar hoe voer je een succesvolle dialoog? In dit artikel deelt Smeulders haar ervaringen, inzichten en een aantal ‘best practices’.

Vluchtelingen en buurtbewoners trekken samen de wijk in
IofC organiseerde in samenwerking met Vluchtelingenwerk afgelopen december in het Haagse Bezuidenhout twee activiteiten met de zogenaamde mapping methode. Het project bracht vluchtelingen uit de tijdelijke opvanglocatie in het Bezuidenhout samen met vrijwilligers en buurtbewoners.

Nederland wil minder blootstelling aan hormoonverstoorder BPA
De Nederlandse overheid wil de dagelijkse blootstelling van mensen aan de hormoonverstorende stof Bisfenol A (BPA) omlaag brengen. IofC organiseerde afgelopen najaar een serie besloten gesprekken over hormoonverstorende stoffen.

Leiderschapstraining van start
In het weekend van 13 en 14 februari verzamelde een groep deelnemers zich op het centrum van Initiatives of Change in Den Haag voor de eerste twee pilot dagen van de vierdaagse Leiderschapstraining ‘Leiderschap: Van binnen naar buiten’. De training richt zich op de relatie tussen persoonlijke en maatschappelijke verandering. Deelnemers verdiepen zich in hun eigen gedrag en keuzes, reflecteren op welke waardes voor hen belangrijk zijn en krijgen inzicht in de dynamiek van verandering.

Workshop mapping op het ISS
Voorafgaand aan de inaugurale rede van de nieuwe rector van het Institute of Social Studies gaf Willem Jansen, programmacoördinator bij IofC, een workshop over mapping. Binnenkort zullen studenten van het ISS en de Haagse Hogeschool samen elkaars gebouwen gaan verkennen.

Internationale scholieren maken kennis met IofC
Op woensdag 13 januari reisde Laura Reijnders af naar Maastricht om een gastcollege te geven over sociaal ondernemerschap op het United World College (UWC). Op de website lees je haar verslag van deze dag.


Historische IofC-films nu online beschikbaar
Vijfentwintig historische films uit het archief van Initiatives of Change Internationaal zijn nu online beschikbaar. Een van de films bevat beelden uit 1937 van de Nederlandse conferentie Nieuw Nederland loopt van stapel. Klik op de foto om het hele artikel te lezen.

Copyright © 2016 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp