Copy
View this email in your browser

ANDER NIEUWS


woensdagavond 1 juni

Levensverhaal Rob Overdijkink


Robbert Willem Overdijkink wordt op 17 juni 1941 geboren in Indonesië. Van jongs af aan spelen de thema’s oorlog en vrede een rol in zijn leven. Halverwege 1942 tot eind 1945 zat hij met zijn moeder en zussen in een Japans concentratiekamp.

Na zijn militaire dienst besluit hij in 1964 aan de Hogere Zeevaartschool te studeren. In 1966 trouwt hij en start hij zijn werkzame leven bij Shell Tankers. Dit leven brengt hem naar diverse conflictgebieden in de wereld. Hoe de thema’s ook hier terugkomen, vertelt hij op 1 juni.

Meld je online voor het levensverhaal van Rob Overdijkink.

zaterdag 4 en woensdag 15 juni

ZiEL training: Zingeving, Ethiek en Leiderschap


Vraag jij je wel eens af...
  • Wat wil ik eigenlijk? Waar word ik daadwerkelijk gelukkig van?
  • Wat is werkelijk belangrijk voor mij? Wat geeft mij zin in het leven?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn waarden inbed in mijn leven en hoe bepaal ik waar mijn grenzen liggen?

De ZiEL training geeft je de mogelijkheid om bewust met deze vragen aan de slag te gaan. Je neemt de tijd om hierover in gesprek te gaan met anderen en met je zelf.

Meer informatie over de ZiEL training en registratie vind je op onze website. 
 

dinsdag 21 juni | aanvang 16:45 | Het Plein, Den Haag

Stadswandeling slavernijverleden

Op dinsdag 21 juni in de namiddag organiseert Initiatives of Change (IofC) Nederland een stadswandeling in Den Haag met als thema het slavernijverleden. Valika Smeulders zal ons op 21 juni meenemen langs enkele relevante locaties in de stad rondom slavernij. Dat het slavernijverleden ook sporen heeft achtergelaten in Den Haag, is een gegeven dat tot nu toe nog relatief weinig aandacht kreeg.

De wandelkaart van deze route bundelt een collectie verhalen over bestuurders, handhavers en plantage-eigenaren, maar ook van mensen die zelf slaaf gemaakt waren en in Nederland kwamen wonen. Duidelijk wordt dat Nederland al veel langer divers is dan nu vaak aangenomen wordt. De wandeling zal eindigen op de Amaliastraat waar aansluitend een buffet zal zijn ter afsluiting van het seizoen voor de zomer.

Meld je aan voor de stadswandeling slavernijverleden.


29 juni tot en met 17 augustus

Zomerconferenties Caux 2016

In 2016 viert de CAUX-Initiatives of Change Foundation haar 70e verjaardag. De zomer van 2016 in Caux belooft dan ook een zeer speciale te worden. De volgende conferenties zijn aangekondigd:

Werp een blik in de wereld van Caux
Wil je meer weten over de zomerconferenties in 2016? Bekijk dan eens de video 'Een dag in Caux' of de langere video over Caux.

Meer informatie
Voor meer informatie over de geschiedenis van Caux, de conferenties en het registratieproces kijk op de website van Caux.


Bekijk onze website voor reflecties, verslagen en opiniestukken

Lees de laatste nieuwsitems en verhalen

Word wakker! - Levensverhaal Peter Gordijn
Na vijf uitzendingen in Afghanistan en Mali verliet Apache-piloot Peter Gordijn het leger en begon boeken te schrijven. In het centrum van IofC vertelde hij op 20 april over deze opmerkelijke verandering in zijn leven, de dilemma's die hij tegenkwam en zijn persoonlijke groei. Een avond over 'gewapende en innerlijke conflicten.'

Dialoog als medicijn
Merel Segers blikt terug op de dialoogavond van 28 april. 'Nagloeiend stap ik naar buiten. Warm van alle gesprekken, het delen van Syrisch, Indonesisch en Surinaams eten, en vooral van hoop. Willem Jansen van Initiatives of Change noemt dialoog een ‘tita toverwoord, een medicijn’. En dat dit zo is, heb ik mogen ervaren op 28 april tijdens een dialoogavond over de vluchtelingencrisis.'

Zo voer je een intercultureel gesprek: de Dialoog Toolkit
Hoe voer je een effectieve dialoog? Hoe krijg je alle relevante partijen aan tafel en ontwerp je een proces waarin iedereen zich kan vinden? En hoe zorg je ervoor dat het gesprek mensen dichter tot elkaar brengt en niet het wantrouwen en de vooroordelen versterkt? Om mensen met deze praktische vragen op weg te helpen ontwikkelde de Conference of INGO’s, een van de drie raadgevende organen van de Raad van Europa, de Dialoog Toolkit. De Dialoog Toolkit is een praktische gids van dertig pagina’s met handvatten voor eenieder die bruggen wil bouwen in situaties van spanning tussen verschillende groepen mensen.

Voorvechter van menselijke waardigheid – Levensverhaal Mpanzu Bamenga
‘Strijder’ betekent zijn naam en vechten is wat Mpanzu Bamenga al zijn hele leven doet. Voor een beter leven voor hemzelf en zijn familie. Voor gelijke rechten voor iedereen. En voor waardigheid voor mensen bij wie dat soms ver te zoeken is. 30 maart vertelde de jurist en politicus zijn levensverhaal bij Initiatives of Change.

Wandeling door het archief
Met een nieuwe catalogisering en digitale indexering wordt het archief van IofC toegankelijk gemaakt. De archieven beslaan de ruim negentigjarige geschiedenis van de beweging die achtereenvolgens Oxfordgroep, Morele Herbewapening en Initiatives of Change heette. Verstopt in mappen en folders, tussen boeken en platen, leven in de kelder van het centrum van IofC de verhalen van duizenden en duizenden mensen die werkten voor een betere wereld.

Luisterworkshop: op zoek naar verbinding
Luisteren is als ademen. Je doet het de hele tijd, meestal zonder je er bewust van te zijn. Tijdens de Luisterworkshop van Stefanie Schuddebeurs in het centrum van Initiatives of Change verdween voor even die vanzelfsprekendheid. Aan de hand van discussie, oefeningen en theorie verkenden dertien deelnemers een avond lang deze alledaagse maar tegelijkertijd complexe vaardigheid.

Recensie van twee boeken over de Oxfordgroep
In de jaren dertig van de vorige eeuw was de Oxfordgroep (de oorspronkelijke naam van Initiatives of Change (IofC) een huishoudwoord in Nederland. Dat blijkt o.a. uit de vele publicaties, zowel boeken, tijdschriften als brochures uit die tijd die zich in het archief van IofC in Den Haag bevinden. Ook nu nog wordt geregeld aan die tijd gerefereerd. Johannes de Pous kwam recentelijk twee boeken tegen waarin melding wordt gemaakt van de Oxfordgroep en de betekenis ervan voor mensen die daar mee in contact kwamen. Hieronder een kort verslag. 

Copyright © 2016 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp