Copy
View this email in your browser

ANDER NIEUWS


Lees de verslagen van de conferenties

Terugblik Caux 2015

Met de zomer achter ons kunnen we vanuit Initiatives of Change terugkijken op weer een bijzondere reeks conferenties en programma's in het internationale centrum in Caux. Van 'Dialoog op niveau' tot 'Werken aan een inclusief Europa' en nog veel meer.

Alle teamleden nu op de website

Benieuwd naar ons team?

Neem dan eens een kijkje op onze teampagina. Door te klikken op de naam van de persoon kom je meer over het huidige team van Initiatives of Change Nederland te weten. Bekijk de teampagina op de IofC website.

Donderdagavond 1 oktober

Filmavond Silent Snow

“Met oogstrelende natuurbeelden onderstreept Gouden Kalf-winnaar Jan van den Berg zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van onze wereld.”
Taco Ruighaver, Movies that Matter Film Festival
 
Als voorproefje op het publieke event over morele dilemma’s rond voedsel dat plaatsvindt op vrijdagavond 16 oktober (Wereldvoedseldag), organiseren wij op donderdagavond 1 oktober de vertoning van Silent Snow. Je bent van harte uitgenodigd voor deze filmvertoning en het aansluitende gesprek met de filmmaker Jan van den Berg, waarin we op zoek gaan naar de verbanden tussen voedsel, gezondheid en milieu en ontdekken waar wij zelf het verschil kunnen maken.

Silent Snow
In de internationaal geprezen documentaire Silent Snow laat filmmaker Jan van den Berg zien hoe schadelijk het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is voor mens en milieu. Samen met Pipaluk Knudsen-Ostermann, een jonge Inuit uit Groenland, reist hij de wereld over (naar Tanzania, India en Costa Rica) op zoek naar de oorzaken van de vervuiling, én naar oplossingen. Pesticiden en andere onafbreekbare bestrijdingsmiddelen worden door de wind en oceaan naar de Noordpool gevoerd, waar de giftige stoffen doordringen in de sneeuw en het traditionele voedsel van de Inuit. De film benadrukt niet alleen de consequenties van de vervuiling in de poolgebieden, maar laat ook de oorzaken en dilemma’s zien die eraan verbonden zijn, zoals het gebruik van DDT in Afrika tegen malaria.
 
Aanmelden
Meld je aan via het online formulier. Deelname is gratis en open voor iedereen die geïnspireerd wil raken door verhalen en acties gericht op persoonlijke en wereldwijde verandering. 
 
Praktische informatie
Dag: donderdagavond 1 oktober 2015
Tijd: inloop 19.00, begin 19.30 en afsluiting rond 22:00
Locatie: Centrum Initiatives of Change, Amaliastraat 10, 2514 JC Den Haag

zaterdag 3 oktober en woensdagavond 28 oktober

ZiEL training: Zingeving, Ethiek en Leiderschap 

Vraag jij je wel eens af...
 • Wat wil ik eigenlijk echt zijn? Waar word ik daadwerkelijk gelukkig van? 
 • Wat is werkelijk belangrijk voor mij? Wat geeft mij zin in het leven? 
 • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn waarden inbed in mijn leven en hoe bepaal ik waar mijn grenzen liggen? 
 • En hoe verhoud ik mezelf in dit geheel tot mijn omgeving?

In de steeds drukkere tijd waarin we leven nemen we vaak te weinig tijd om onszelf en elkaar bovenstaande vragen te stellen en hier bewust mee aan de slag te gaan. De training Zingeving, Ethiek en Leiderschap (ZiEL) geeft je de mogelijkheid om hierover in gesprek te gaan en tijd voor deze belangrijke vragen te nemen. De trainers die deze 2 dagen zullen begeleiden zijn: 


Stefanie Schuddebeurs 
Oprichter van en trainer bij De Luisteracademie 
 Christiaan Groen 
Coördinator trainingen en trainer bij Initiatives of Change 
 


 
ZiEL training 
Na de succesvolle eerdere edities in 2012 en 2013 gaan we in 2015 weer van start met een nieuwe ZiEL-Training. In de training ga je samen in gesprek over: 
 • Zingeving 
  Wie wil ik zijn, en wat is voor mij van betekenis
 • Ethiek
  Hoe maak ik keuzes die ik voor mezelf en voor anderen kan verantwoorden? 
 • Leiderschap 
  Hoe geef ik leiding aan mijzelf? Hoe geef ik invulling aan een voor mij zinvolle bijdrage aan de samenleving, hoe wil ik van invloed zijn?  
Aanpak
De training bestaat uit een beetje theorie en vooral praktische oefeningen. Je gaat aan de slag met je eigen vragen en die van de andere deelnemers. Door met een open en nieuws- gierige houding naar deze vragen te kijken, de reflectie en stilte op te zoeken en met elkaar in gesprek te gaan, werken we samen naar nieuwe inzichten en handelingsperspectieven toe. Het doel van de training is dat je met een frisse blik, nieuwe perspectieven en verdiepte vaardigheden op zak je eigen pad weer wat scherper voor ogen hebt. 
 
Aanmelden
Meld je aan via het online formulier. Om de onkosten van de training te kunnen dekken, o.a. lunch, locatie, trainer en materiaal, vragen we je om een bijdrage van minimaal € 50,- (ANBI aftrekbaar). Het is ook mogelijk om deelnemers te sponsoren. Als je vragen hebt over de training of sponsoring, neem dan contact op met Christiaan Groen via christiaan.groen@iofc.nl. 
 
Praktische informatie
Dag 1: Zaterdag 3 Oktober 2015
Tijd: inloop 9.30, begin 10.00 en afsluiting om 18:00
Inclusief koffie, thee, fris en lunch.

Dag 2: Woensdagavond 28 Oktober 2015
Tijd: inloop 19:00, begin 19:30 en afsluiting om 22:00
Inclusief koffie, thee en fris.

Locatie: Centrum Initiatives of Change, Amaliastraat 10, 2514 JC Den Haag

vrijdagavond 16 oktober 

Voedsel, gezondheid en duurzaamheid: waar kies je voor?  

Een avond met Ingrid Franzon (Zweden), Rishab Khanna (India), Tatiana Sokolova (Rusland). Voertaal Engels. 

Wat zijn de morele dilemma’s rond voedsel? Waar houden we rekening mee als consument? Gezondheid, milieu, eerlijke prijzen voor producenten? Waar kiezen we voor? En wat moeten we daarvoor weten?

De noodzaak van een duurzame productie en consumptie van voedsel en andere goederen in de wereld neem toe. Dit wordt ook erkend in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Zowel de industrie als consumenten zijn daarom op zoek naar een effectieve manier om de omslag naar duurzaamheid te maken en de doelen te behalen. 

Op Wereldvoedseldag willen we inzoomen op de chemische stoffen die sinds de jaren 40 van de vorige eeuw kwistig worden gebruikt. Wij komen er dagelijks, in ons voedsel bijvoorbeeld, maar ook in andere producten die we gebruiken, mee in aanraking, maar wat weten we van de schadelijke effecten? Hebben wij als consumenten niet het recht te weten wat veilig is en wat niet, om op basis van die kennis onze verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken?

Om ons daarbij te helpen, hebben de Zweedse voedingsdeskundige Ingrid Franzon en de in Zweden wonende Indiase milieuactivist Rishab Khanna , oprichters van EnviroHealthMatters, samen met anderen Toxxscan ontwikkeld, een instrument dat consumenten kan helpen veilige keuzes te maken en producenten kan stimuleren alternatieve ingrediënten te vinden.

Ze zijn in Nederland om met gelijkgestemde organisaties te overleggen en de Zweedse en Nederlandse ervaringen bij elkaar te brengen. Op 16 oktober zullen Ingrid Franzon en Rishab Khanna hun inzichten en ervaringen met ons delen en met ons in gesprek gaan.

Hun acties vinden plaats onder de vlag van het IC programma ‘Vertrouwen en integriteit in de wereldeconomie’ (link is external)(Trust and Integrity in the Global Economy, kortweg TIGE). De coördinator van de jaarlijkse TIGE-conferentie,Tatiana Sokolova, zal vertellen hoe de conferentie de afgelopen jaren verschilende spelers op het gebied van voedsel en duurzaamheid heeft aangetrokken. 
 


Aanmelden
Meld je aan via het online formulier. Deelname is gratis en open voor iedereen die geïnspireerd wil raken door verhalen en acties gericht op persoonlijke en wereldwijde verandering.  
 
Praktische informatie 
Dag: 16 oktober, Wereldvoedseldag
Tijd: inloop 19.00, begin 19.30 en afsluiting rond 22:00
Locatie: Centrum Initiatives of change, Amaliastraat 10, Den Haag
Sprekers: Ingrid Franzon, Rishab Khanna, Tatiana Sokolova
Voertaal: Engels
 
Voedselweek
Dit evenement is onderdeel van de Voedselweek die Initiatives of Change organiseert in de week van 12 tot en met 16 oktober. Deze week worden bijeenkomsten en bezoeken gepland rondom de thema's voedselveiligheid en de morele dilemma's rondom voedsel. 

 
Copyright © 2015 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp