Copy
View this email in your browser


UITNODIGING | 21 JUNI 2016

 

Hoe gaan we nu om met
ons koloniale verleden? 
 


 
Meld je aan via het online formulier op de IofC website!
Je kunt op allerlei manieren tegen het koloniale verleden van Nederland aankijken: ontkennen, accepteren, je ervoor schamen... Duidelijk is dat het deel is van onze identiteit en dat het koloniale verleden bij de meerderheid van de Nederlandse bevolking verschillende gevoelens oproept. Daarom is het belangrijk om er samen bij stil te staan, er kennis van te nemen en ons te realiseren wat het nu doet met onszelf en onze samenleving.
 

Stadswandeling langs slavernijverleden in Den Haag

Op dinsdag 21 juni in de namiddag leidt Valika Smeulders een stadswandeling langs plekken in Den Haag die te maken hebben met ons slavernijverleden en vertelt ze verhalen over bestuurders, handhavers en plantage-eigenaren, maar ook over mensen die zelf slaaf gemaakt waren en in Nederland kwamen wonen. Duidelijk wordt dat Nederland al veel langer divers is dan nu vaak aangenomen wordt.

Voor de wandeling verzamelen we om 16:45 op Het Plein bij het standbeeld Willem van Oranje. De wandeling zal eindigen op Amaliastraat 10 met om 18.30 met een voedzame soep en hapjes.
 

Het koloniale verleden: een persoonlijke verdieping

Het avondprogramma begint met het familieverhaal van Stefanie Schuddebeurs. Begin vorig jaar onderzocht zij haar familie-geschiedenis. Ze trof daar tot haar verbazing ook lijnen naar Curacao, en naar plantages die onder leiding bleken te staan van haar voorouders. Ze zal delen wat het met haar en haar familie deed om meer zicht te krijgen op hun koloniale wortels.
 

Keti Koti dialoogtafels

Aansluitend vertelt Mercedes Zandwijken iets over de Keti Koti dialoogtafels, die zij vijf jaar geleden geïnitieerd heeft. De Joodse sederavond, waar de bevrijding uit de slavernij in Egypte herdacht wordt, het ramandanfestival, waarmee moslims het vasten doorbreken, en de dialoogtafels na de moord op Theo van Gogh, inspireer- den haar tot dit ritueel voor de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden en de viering van de vrijheid.Tijdens een maaltijd vol symboliek raken zwarte en witte Nederlanders met elkaar in gesprek. Recentelijk vond zo’n Keti Koti tafel plaats in het centrum van IofC in Den Haag. Keti Koti betekent: de ketenen zijn verbroken.

Tijdens de avond sluiten we het seizoen af met een korte terugblik op het afgelopen seizoen en een vooruitblik op het komende.

Na het plenaire gedeelte is er ruimschoots tijd elkaar informeel te ontmoeten, onder het genot van een hapje en een drankje.
 

Aanmelden

Je kan je aanmelden voor de stadswandeling en de avond, of voor één van deze onderdelen via het online formulier: http://ow.ly/9Lj03010PXZ.

Voor vragen kun je contact opnemen met Willem Jansen of Christiaan Groen via telefoonnummer 070 364 35 91. 

Copyright © 2016 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI) (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp