Copy
View this email in your browser

ANDER NIEUWS


8 oktober en 2 november

ZiEL training: Zingeving, Ethiek en Leiderschap


Ben je vanuit de zomermaanden nu meteen in drukte beland? En vraag je je af wat belangrijk voor je is en hoe je kan leven naar de waarden die belangrijk voor je zijn?

In de training Zingeving, Ethiek en Leiderschap (ZiEL) ga je met deze vragen aan de slag. De training bestaat uit wat relevante theorie en vooral veel praktische oefeningen. Je gaat aan de slag met je eigen vragen en die van de andere deelnemers. Door met een open en nieuwsgierige houding naar deze vragen te kijken, de reflectie en stilte op te zoeken en met elkaar in gesprek te gaan, werken we samen naar nieuwe inzichten en handelingsperspectieven toe. 

Meer informatie over de ZiEL training en registratie vind je op onze website. 

themadag | zaterdag 1 oktober

Aan dialoog doen! Naar de kern van ontmoeting


Wat is de kern van ontmoeting? Hoe ontmoet jij anderen in tijden van polarisatie? Hoe geef je handen en voeten aan je ideeën over samenleven voorbij de dialoog? 

Tijdens de themadag die Initiatives of Change (IofC) op 1 oktober organiseert van 11:00 tot 16:00, verdiep je je in de kern van ontmoeting en onderzoek je samen met de andere aanwezigen de praktijk van dialoog. In de ochtend neemt theatermaakster Lotte van de Berg je mee in het agonistisch gesprek: een gesprek tussen tegenstanders. In de middag experimenteer je zelf in een workshop naar keuze met ontmoeting en dialoog. 

Kijk voor meer informatie en het aanmeldformulier op onze website.

14 oktober in Filmhuis Den Haag

Vertoning nieuwe documentaire Silent Land

Op vrijdag 14 oktober organiseren Filmhuis Den Haag en Initiatives of Change Nederland samen de filmvertoning van de nieuwe documentaire van filmmaker Jan van de Berg 'Silent Land: the fight for fair food'. Aansluitend vindt een gesprek plaats tussen wetenschappe en milieu-activist Vandana Shiva (India) en duurzaam ondernemers Maurits Groen (Nederland). De voertaal is Engels.


Meer informatie over dit event op 14 oktober vind je op onze website.


Bekijk onze website voor reflecties, verslagen en opiniestukken

Lees de laatste nieuwsitems en verhalen

'Tandje erbij voor het klimaat!'
Op donderdagavond 8 september vond de Haagse Fietsparade voor het Klimaat plaats. Met deze fietsparade vroegen zo’n 40 organisaties, waaronder Initiatives of Change Nederland, aan de gemeente Den Haag om ‘een tandje erbij’ voor het klimaat. De parade was een initiatief van Den Haag Fossielvrij en Den Haag Cycling Meetup om te laten zien laten zien hoe breed de roep in de stad is om de CO2-uitstoot drastisch te beperken en te kiezen voor een groen, schoon en duurzaam Den Haag. Met meer dan 200 deelnemers kijkt iedereen terug op een geslaagde actie.

25 jaar Creators of Peace – Vrede leven
In Caux is van de zomer gevierd dat 25 jaar geleden Creators of Peace (COP) tot stand kwam. Een vrouweninitiatief dat nu in 40 landen vertegenwoordigd is. Het is een ontdekkingsreis om ‘vrede te leven’ een realiteit te maken. Kan het verhaal dat nu alleen maar over geweld en wanhoop lijkt te gaan in de wereld omgebogen worden naar een verhaal van compassie en hoop? Individuen, gemeenschappen en culturen worden gevormd door de verhalen die we onszelf en elkaar vertellen. Zo worden ze doorgegeven aan de volgende generatie. En zo worden ze tot één groot verhaal waar we allemaal deel aan hebben, die ons doen lijden of veranderen.

‘Het naakte eiland’: ontrafeling Kroatisch familiegeheim 
‘Waarom heeft opa zoveel littekens?’ vroeg de Kroatische Tiha Gudac (34) als kind aan haar moeder. Ze kreeg geen antwoord. Ze stuitte op een muur van zwijgen. Zo’n halve eeuw later, begint zij, inmiddels film producent in Zagreb, een zoektocht om het familiegeheim te ontrafelen. Het resultaat van zes jaar graafwerk is te zien in de film ‘Naked Island’ (2014), de eerste film die zij regisseerde.

Europa: nieuwe redenen voor hoop
Een vol conferentiecentrum: tegen de vijfhonderd conferentiedeelnemers streken neer in een klein Zwitsers bergdorpje op ruim 1 kilometer hoogte, hoog genoeg om je heel even van de aarde weg te voelen. De organisatoren van het internationale conferentiecentrum van Initiatives of Change (IofC) in Caux hadden het niet kunnen voorzien: de actualiteit in Europa het afgelopen jaar met de recente Brexit, frequenter wordende terreuraanslagen en de voortslepende vluchtelingencrisis.

'Taking down the mountain'
Zo werd de evaluatieopdracht genoemd van de vierde conferentie van Children as Actors for Transforming Society (CATS). Deze conferentie vond plaats van 26 juli tot en met 1 augustus in het internationale conferentiecentrum van Initiatives of Change (IofC) in Caux, Zwitserland.

Extremisme: toen en nu
'Zonder verhalen uit het verleden géén begrip van het heden. Ook om de oorzaken van extremisme op het spoor te komen, helpt het te luisteren naar verhalen uit het verleden. Dat is wat ik leerde tijdens één van de internationale zomerconferenties van Initiatives of Change (IofC) in Caux, Zwitserland,' aldus Willem Jansen. Van 12 tot 17 juli kwamen er in Caux mensen uit de hele wereld samen om het te hebben over ‘Just Governance for Human Security’.

De kracht van sociaal ondernemerschap
Vijf jaar geleden bezocht ik voor het eerst een klein bergdorp in Zwitserland, Caux genaamd. In Caux ligt het internationale conferentiecentrum van IofC, gelegen op een heuveltop met een overweldigend mooi uitzicht op het azuurblauwe meer van Geneve. Ik ging er de eerste keer heen met een scherp doel voor ogen: uitzoeken hoe ik met behulp van mijn professionele activiteiten kan bijdragen aan een wereld met meer rechtvaardigheid. Mijn doel was scherp, maar de weg ernaar toe nog onbekend. Lees verder...

70 jaar conferenties in Caux  
‘Grenzen en culturen overschrijden: hoe schep je vertrouwen rond migratie?’ Dat was het thema van de opening van het conferentieseizoen in het internationale conferentiecentrum van Initiatives of Change (IofC) in Caux. De burgemeester van Montreux, Laurent Wehrli, verwelkomde iedereen. Hij merkte op dat er maar twee jaar nodig waren geweest om het Caux Palace hotel te bouwen, maar dat het veel meer tijd vraagt om partnerschappen en verbondenheid tussen mensen op te bouwen. Hij sprak zijn dank uit aan de Zwitserse stichting die Caux beheert, voor de toewijding om vertrouwen te bouwen tussen verschillende culturen en over grenzen heen.

Koloniaal verleden: is er een blinde vlek?
Als je op 1 juli naar het Keti Koti festival gaat, de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, waan je je op een Surinaams/ Antilliaans feestje. Hoewel de herdenking bij het monument in het Oosterpark in Amsterdam de officiële jaarlijkse herdenking is, moet je de witte gezichten met een lantaarntje zoeken. Hoe zou dat komen? Is er sprake van een blinde vlek? Is de koloniale geschiedenis niet onze gezamenlijke geschiedenis?

Het leven zo nuttig mogelijk besteden - levensverhaal Rob Overdijkink
Oud-kapitein Rob Overdijkink vertelt zijn levensverhaal bij IofC. Een terugblik op dertig dienstjaren bij Shell Tankers, de oorlog in Zuid-Oost Azië en zijn huwelijk en gezinsleven dat hem door al die jaren heen een houvast van liefde en vertrouwen heeft gegeven. woensdag,

De vervreemding voorbij!
In de hele internationale gemeenschap zijn polarisering en segregatie een toenemende uitdaging, met name in de reactie op de vluchtelingen. Een strategie van insluiting die gebaseerd is op de menselijke waardigheid van ieder van ons ongeacht onze afkomst of religie, is het antwoord volgens het internationale Initiatives of Change (IofC) document. Ook in Nederland zijn we op zoek naar de oorzaken van polarisatie en radicalisering. Hoe kunnen we dicht bij huis op zoek gaan naar de oorzaken van polarisering en wat kunnen we er aan doen?

Update vanuit het Roemeense Baia Mare
Baia Mare, in het noord-westen van Roemenië, is het centrum van activiteiten van Initiatives of Change in dat land. Diana Damsa is daar reeds een groot aantal jaren actief en onlangs is een droom van haar in vervulling gegaan: een eigen plek voor het team van IofC.

Kijkduinse ondernemers op bezoek in Schilderswijk
Op donderdag 19 mei was de tweede ontmoeting tussen ondernemers van Kijkduin en de Hoefkade. Dit keer werden de ondernemers uit Kijkduin hartelijk ontvangen in de Schilderswijk. De ontmoeting startte in het restaurant van de Haagse Toren waar vanaf de 42e verdieping Kijkduin in de verte is te zien. Daarna leidde de tour langs de volgende ondernemingen: meerdere filialen van de onderneming Uw Voordeel-bakker, The Student Hotel, Stichting Multiculturele Jongeren Geluid (MJG), de Braziliaanse winkel Sabores da Terra, Tanger Supermarkt, Rif Reizen en Het Vis Center.

Copyright © 2016 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp