Copy
View this email in your browser

ANDER NIEUWS


donderdagavond 23 maart 2017

Afrikaanse oplossingen voor Europese issues

In maart 2017 zijn de verkiezingen in ons land. In de campagnetijd zijn vragen rondom extremisme en etniciteit onontkoombaar, zo laten de krantenkoppen en nieuws items momenteel zien. Daarnaast spelen sociale media een steeds grotere rol.

Initiatives of Change (IofC) organiseert een reeks van 3 films over conflict en vredesopbouw in Sub-Sahara Afrika. In Afrikaanse landen is er veel ervaring met interetnische en interreligieuze uitdagingen. Wat zijn mogelijke lessen die geleerd kunnen worden van ervaringen uit deze regio? De avonden vinden plaats op de Amaliastraat 10 (Den Haag) en de voertaal van de 3 avonden is Engels. Op 23 maart is de volgende filmavond.

Schrijf je in voor 23 maart via het online formulier (Engelstalig).

vooraankondiging

Save the date: zaterdag 17 juni 2017

Ieder jaar staat Initiatives of Change (IofC) Nederland stil bij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 ook wel Keti Koti genoemd.

Dit jaar organiseren we op zaterdag 17 juni in de ochtend een wandeling over het slavernijverleden in Den Haag in samenwerking met Valika Smeulders van Pasado Presente. Aansluitend is er een lunch in de Paleiskerk in Den Haag waar in de middag Lothy Bouwe-Day haar levensverhaal zal vertellen met intermezzo's van het Surinaams koor Sinafir waar zij deel van uitmaakt. Het belooft een bijzondere dag te worden.

Meer informatie verschijnt binnenkort op de IofC website. Wil je erbij zijn? Stuur dan een mail naar Laura Reijnders.


Bekijk onze website voor reflecties, verslagen en opiniestukken

Lees de laatste nieuwsitems en verhalen

Afrikaanse lessen voor Nederland
Wat kunnen ervaringen in Nigeria ons leren over diversiteit in Nederland? Deze vraag stond centraal tijdens de eerste filmavond in de reeks ‘Afrikaanse oplossingen voor Europese problemen’ in het centrum van Initiatives of Change in Den Haag. 'Maak van religie geen zondebok.'

Vrijwilligers en statushouders op pad in Scheveningen
In het afgelopen half jaar heeft Initiatives of Change Nederland (IofC) in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland (VWN), Welzijn Scheveningen en de Gemeente Den Haag drie bijeenkomsten georganiseerd waarin nieuwe Haagse inwoners, ook wel statushouders genoemd, en vrijwilligers elkaar ontmoetten en leerden kennen. In totaal hebben 28 vrijwilligers en 16 nieuwe inwoners elkaar ontmoet en via het in kaart brengen van de buurt elkaar beter leren kennen. Laura Reijnders doet verslag van de bijeenkomsten.

In memoriam: Cornelis Jan Scheijgrond, Kapitein ter zee b.d., 13 april 1938 – 21 februari 2017
Op 78 jarige leeftijd overleed in zijn woonplaats Gouda Kees Scheijgrond, van 1995 tot 2010 voorzitter van de Nederlandse stichting Initiatives of Change (IofC). Hij was de meest actieve voorzitter die IofC gehad heeft. Hij nam tal van initiatieven om de veranderingen die hij in de wereld wilde zien, vorm te geven in Nederland en daarbuiten.

In memoriam: Agatha Geertruida Wilhelmina van Walré de Bordes,
25 maart 1924 – 21 februari 2017 
Op 21 februari 2017 is Agatha Geertruida Wilhelmina van Walré de Bordes, weduwe van Dick van Tetterode, op 92-jarige leeftijd overleden te 's-Gravenhage.

Registratie zomerconferenties open!
Al meer dan 70 jaar bieden de conferenties en programma's in het Zwitserse Caux ruimte om jezelf te ontwikkelen en verbinden met gelijkgestemden vanuit de hele wereld. Je keert naar huis met nieuwe inspiratie om aan de slag te gaan en bij te dragen aan een positieve verandering in de wereld. Daarbij staat voorop dat Initiatives of Change gelooft dat verandering in de wereld begint bij jezelf en door reflectie en actie met elkaar te verbinden. De registratie voor de zomerconferenties van 2017 is nu geopend!

IofC krijgt waarnemersstatus bij Internationale Organisatie voor Migratie
Initiatives of Change (ofC) Internationaal heeft de status van waarnemer gekregen bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Samen met 17 andere NGO’s kreeg IofC de status op 5 december 2016 toegekend. De status geeft IofC de kans om de bijeenkomsten van de lidstaten bij te wonen als niet-stemmend lid.

Witte onschuld
In haar begin dit jaar uitgekomen boek ‘White Innocence’ (Witte onschuld, 226 pagina’s) beargumenteert academica Gloria Wekker dat het steeds feller opkomende racisme in Nederland voortkomt uit het feit dat ons land zijn koloniale verleden niet verwerkt heeft. Het is bijzonder, vindt ze, dat een klein land als Nederland vierhonderd jaar zo’n grote koloniale macht is geweest. En het is opmerkelijk dat er zo weinig aandacht aan besteed is. Hoe verhoudt zich het zelfbeeld van een aardig, beschaafd, tolerant en niet-racistisch land met een verleden waarin ditzelfde land vreemde volken koloniseerde en zich verrijkte door trans-Atlantische slavenhandel? Ze noemt dat een paradox. Eigenlijk kampt Nederland nog met een onverwerkt trauma.

De verbindende rol van mensenrechten
In het Institute of Social Studies in Den Haag vond op 12 november de jaarlijkse Interfaith Conference plaats. Willem Jansen van IofC organiseerde deze internationale dag samen met Waltraut Stroh, internationaal studentenpastor voor het ISS en de TU Delft. Het thema was Human Rights, Culture and Religion – towards a common ground.

Copyright © 2017 Stichting Initiatives of Change Nederland (ANBI), All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp