Copy
Consulteu aquest correu electrònic al vostre navegador
Newsletter de l'ACEPF Núm. 8 - Setembre 2020

Iniciem el nou curs d’activitat de l’Associació condicionats encara per la pandèmia de la COVID-19, fet que suposa persistir en les mesures de prevenció i prudència que afecten les nostres trobades regulars i activitats presencials.
Afortunadament disposem d’algunes eines per garantir la comunicació permanent amb les nostres associades i els nostres associats, com és aquest butlletí mensual electrònic i el Butlletí de l’ACEPF CATALUNYA RESISTENT, també en format digital. Un número 100 que ha tingut una gran divulgació i valoració molt positiva a les xarxes. Descarregar Butlletí.
Ens complau compartir aquesta Newsletter del mes de setembre tot just quan s’acaba d’anunciar per part del Govern de l’Estat (PSOE i UP), la presentació de l’Avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica. És un gran repte per superar les ambigüitats i limitacions de la Llei impulsada pel Govern de Zapatero l’any 2007, i fonamentalment, per fomentar a les escoles el coneixement i la divulgació de la cultura democràtica, el combat per les llibertats.
En parlem al proper número de Catalunya Resistent, el núm. 101, tercer trimestre, però hem volgut recollir l’opinió del catedràtic d’història i col·laborador regular de la nostra Associació Andreu Mayayo, en aquest article publicat recentment. 

Agenda Setembre i Octubre
16 setembre - Presentació llibre "Andalucía y Catalunya: Dictadura y emigración". 
Sala virtual del Memorial Democràtic, a les 18 hores.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Carme Molinero, catedràtica d’Història contemporània de la UAB, i de Javier Tébar, director de l’Arxiu Històric de CCOO y professor de la UB. L’acte comptarà també amb la intervenció d’una de les autores, Angelina Puig, que és doctora en Història contemporània i també presidenta de l’Ateneu de Memòria Popular. + informació
1 al 3 octubre - XXI Dia del Guerriller i Jornades sobre el Maquis
La cita anual d’homenatge als guerrillers que cada any organitza La Gavilla Verde a Santa Cruz de Moya, tindrà enguany un format virtual. La nostra Associació ha estat molt vinculada i molt present des del seu inici recolzant aquesta iniciativa d’homenatge i recerca.
Cal recordar que Lluís Maria Bielsa, antic guerriller va morir el diumenge 6 d’octubre de l’any 2019, quan participava a les Jornades sobre el maquis. + informació
Octubre - 50 anys del Primer Festival Popular de Poesia Catalana
També s’està preparant pel mes d’octubre l’acte commemoratiu dels 50 anys del Primer Festival Popular de Poesia Catalana, que va tenir lloc al Gran Price de Barcelona, el 25 d’abril de 1970. Va ser un acte poètic i polític. Josep Guinovart va fer el cartell de convocatòria. Organitza el Memorial Democràtic i participen diferents companys i companyes de la nostra Associació que vam ser protagonistes. Ho vam recordar a la nostra Assemblea anual del mes de febrer amb aquest article de l’Enric Cama. + informació
Notícies
80 anys del Comboi d'Angulema
El 20 d'agost de 2020 es van complir 80 anys del comboi d'Angulema, la singularitat és que va ser el primer transport de població civil (homes, dones, nens) que va partir des de l'occident europeu cap a un camp de concentració nazi.
Es tracta d'un esdeveniment que mereix el record i la commemoració, com una forma d'honrar a tots els republicans i republicanes espanyols víctimes del nazisme, i amb ells a la resta de víctimes de tots els països i dels diferents col·lectius i grups.
Operació Bolero Paprika
El dia 7 de setembre, coincidint amb el setantè aniversari, va tenir lloc l’acte on line sobre l’Operació Bolero Paprika, organitzat pel Memorial Democràtic, l’EUROM, i la nostra Associació. 
Cal recordar que a partir del 1948, a França i també en altres països com ara Bèlgica, els militants del PCE, del PSUC, del Partit Comunista d’Euskadi, del PCI i els seus simpatitzants van ser titllats de possibles col·laboradors o espies al servei dels interessos de la Unió Soviètica.
Aquestes acusacions desembocaren el 7 de setembre de 1950, en detencions il·legals i la deportació de moltes persones, sovint antics resistents antinazis, que foren confinats a Còrsega o Algèria o expulsats a països de l’Europa oriental, com l’extinta RDA. Igual que en l’etapa de la França de Vichy, l’Espanya de Franco va comptar novament amb l’ajuda dels governs occidentals, impregnats d’un fort fervor anticomunista, per debilitar l’exili republicà. En aquest enllaç trobareu més informació de l’acte que van seguir més de 80 persones.
Lectures, exposicions i altres activitats recomanades
"Nietas de la Memoria"
Als relats de la guerra i de la postguerra sempre parlen dels homes d’aquesta època, gairebé mai ho fan de les dones. En aquest llibre es recupera una memòria plural imprescindible.
El 8 de marzo de 2018 surgieron y se afianzaron muchas cosas.En medio de la energía que aglutinó el colectivo de Las Periodistas Paramos, un grupo de periodistas feministas empezó a darle vueltas a la idea de traer del pasado las historias de sus abuelas, de las mujeres que nos precedieron en estos mismos pedazos de tierra que hoy habitamos.De esa reflexión, de las lágrimas que derramaron recordando sus historias nació Nietas de la Memoria.” + informació
"Me lo decía mi papá. Voces de resistencia y dignidad"
En aquest tercer llibre d’Alberto Valenzuela, psicòleg, professor, investigador de la memòria històrica i activista social, (El Carmel i la Prosperitat), recull diferents testimonis de la nostra història col·lectiva. Gent compromesa en la lluita per la dignitat i els drets de les persones. Entre elles Mercedes Martos, Lorenzo Valenzuela, Magdalena Ordóñez, Juan Carreño, Constantino Enguídanos, Tomás Marín, Juan Pinilla, José María Carrillo, Roser Escrich, Gabriel Ortega, Manuel Roldán, María Ulloa, Susana i Juan José Gil, Tania Gil, Domènec Martínez, Carmen Torrico i Tania Valenzuela. + informació
Es pot adquirir a la seu de l’ACEPF al preu de 15 € (Via Laietana, 16 - Barcelona) o demanant-lo per correu electrònic.
El 31 d'agost es complien 100 anys del naixement de Francesc Boix

Francesc Boix Campo va néixer al barri del Poble-sec el 31 d’agost de 1920. La seva joventut transcorre entre els estudis i l’aprenentatge de l’ofici de fotògraf.
S’afilia a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU) i comença a col·laborar com a fotògraf a la revista Juliol. Al febrer de 1938 s’incorpora a la 30ª Divisió de l’Exèrcit Popular de la República per combatre a la Guerra Civil espanyola i documenta fotogràficament els fronts d’Aragó i del Segre.

En acabar la guerra es va exiliar a França, on va caure presoner de l’exèrcit alemany. El 27 de gener de 1941 és deportat a Mauthausen juntament amb 1506 republicans espanyols. A l’agost és incorporat al Servei d’identificació, laboratori i arxiu fotogràfic del Camp on, amb l’ajut d’altres companys, va aconseguir sostreure i amagar uns 2.000 negatius de fotografies que es van fer dins el camp i que van servir per inculpar alts comandaments nazis als judicis de Nuremberg.
En aquests enllaços trobareu referències bibliogràfiques i també moltes fotografies.
La nostra Associació també l’ha volgut recordar amb aquest article.
Repressió franquista: l'antiga presó provincial de Cáceres i el camp de concentració d'El Cortijo
La Junta directiva d’AMECECA (ASOCIACIÓN MEMORIAL EN EL CEMENTERIO DE CÁCERES) nascuda al desembre de 2010 per restaurar la dignitat i memòria de les víctimes republicanes de la Guerra i la Postguerra  a la ciutat de Cáceres) ens han fet arribar diferents enllaços explicant la significació de l’antiga presó provincial de Cáceres, el camp de concentració d’El Cortijo de los Arenales (i l’annex de la Plaza de Toros), com a llocs de la repressió franquista.
María Jesús Criado y José Hinojosa, presidenta y vicepresident de AMECECA respectivament, ens ho expliquen a LA HERIDA ABIERTA.  

També fan conèixer la campanya per la creació d’un espai de memòria relacionat amb la repressió franquista, vinculat a la defensa dels drets humans i de la pau. + informació
Enllaços d'interès
Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya
Amical de Mauthausen
Inscriu-te al nostre Butlletí electrònic
Twitter
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Tots els drets reservats.
   

Vols canviar la manera de rebre aquests correus electrònics
Pots actualitzar les teves preferències o donar-te de baixa

Email Marketing Powered by Mailchimp

Per a donar compliment al Reglament General Europeo de Protecció de Dades, (UE) 2016/679, en endavant RGPD i normativa vigent, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, en endavant ACEPF, posa a la teva disposició la següent política de protecció de dades.
Des de l'ACEPF desitgem que la relació amb les persones usuàries es basi en la confiança mútua, per això, a la present Política de privacitat volem explicar-vos, de forma clara, rigorosa i transparent, com tractem les vostres dades de caràcter personal.
Consulteu aquí la política de privacitat.