Copy
Consulteu aquest correu electrònic al vostre navegador
Newsletter de l'ACEPF Núm. 9 - Octubre 2020

Debat i urgència: a propòsit de l’avant projecte de Llei de Memòria Democràtica

Més de 70 entitats i col·lectius memorialistes de tot l’Estat es van reunir el dia 10 d’octubre, en format virtual, per tal d’avaluar aquest “Anteproyecto de Ley de Memoria Democrática”, aprovada pel consell de ministres el passat 15 de setembre. La nostra Associació ha estat present en aquesta trobada defensant la seva posició: satisfacció per la iniciativa i pel text presentat, considerant-lo com un èxit del moviment memorialista. Un text positiu que supera les ambigüitats i limitacions de la Llei de Memòria Històrica de 2007 (Llei Zapatero), i que caldrà millorar durant el tràmit parlamentari, posant l’accent en aquells aspectes claus per poder avançar i també fent molta pedagogia per generar majories suficients. Les agressions contra el símbols de la memòria democràtica i el negacionisme dels crims i del règim franquista exhibit darrerament per les dretes més reaccionaries, fan imprescindible que aquesta proposta de Llei arribi a bon port durant els propers mesos. Per imperatiu democràtic!

Agenda
24 octubre - Homenatge 82è Aniversari Brigades Internacionals 
Rambla del Carmel, a les 11 hores.

L’homenatge a les Brigades Internacionals d’enguany, 82è aniversari serà restringit d’acord amb les normes sanitàries vigents.

Clicant aquí trobareu el comunicat.
 
4 al 6 Novembre - Jornades de la UPEC 
El company Domènec Martínez membre de la nostra Associació participarà el divendres 5 a les 16 hores, a la taula rodona: La pedagogia de la Memòria. Consulteu al programa clicant aquí.
 
  • Marta Simó. The Weiss-Livnat International Center for Holocaust Research and Education. University of Haifa
  • David Serrano. Professor Universitat Ramon Llull, Universidad ORT Uruguai i Escoles Pies de Sabadell
  • Domènec Martínez. Sociòleg. Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme 
  • Modera: Laura Aznar, Crític 
Catalunya Resistent
Us volem recordar que ja podeu disposar a la nostra pàgina Web del darrer número de Catalunya Resistent. Igual que amb l’edició anterior del número 100, ha tingut una molt bona rebuda el nou disseny i nova presentació.

En aquest número destaquem la portada amb motiu del 80 aniversari de l’execució del President Companys.
Notícies
Poesia i alliberament: Veus i versos de Maria Teresa Vernet
Us convidem a veure l'acte d'homenatge a la poeta Maria Teresa Vernet que vam celebrar dissabte 17 d'octubre, poemes i música a tocar de la Presó de Dones de les Corts, dins la Setmana de Poesia de Barcelona 2020.
Teresa Alonso, mujer de acero y paz
Us recomanem la lectura de l’article "Teresa Alonso, mujer de acero y paz" de l’escriptora Celia Santos, el trobareu clicant aquí.
Inauguració Plafó de la Xarxa d'Espais de Memòria a Sant Iscle de Collfort en homenatge al Maqui
Aquesta inauguració es va fer el 26 de setembre, en el marc d’una jornada organitzada per l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya i el Memorial Democràtic. Es van fer diferents parlaments, la presentació de l’estudi i inauguració del plafó al cementiri amb la presència d’una amplia representació de la nostra associació. En aquest enllaç trobareu més informació.
XXI Jornades online el Maquis a Santa Cruz de Moya
El primer cap de setmana d’aquest mes va tenir lloc la cita anual amb l’homenatge als guerrillers que cada any organitza La Gavilla Verde. Les XXI JORNADAS ONLINE EL MAQUIS EN SANTA CRUZ DE MOYA. La nostra Associació va participar amb un parlament de la nostra Vice presidenta Antonia Jover i també amb la interpretació del Himno Guerrillero pel grup dels Iaioflautas de Barcelona. En aquest enllaç trobareu més informació.
El 4 de setembre es va presentar "La cigüeña de Burgos"
Al funeral del seu pare, la directora de la pel·lícula, a l’adolescència, llegeix la vida del mort als diaris. Per què no sé res de tot això? Filla d’un anarquista condemnat per terrorisme durant la dictadura franquista i afiliat al partit comunista durant el seu llarg empresonament, partit pel qual serà regidor de Barcelona durant les primeres legislatures democràtiques, entén que el seu pare, company de jocs i aventures, decidís no explicar-li la seva vida.
És la historia de Jordi Conill un dels socis de la nostra Associació. Aquest documental es va presentar a la Filmoteca de Catalunya el dia 4 de setembre.
En aquesta entrevista la seva filla Joana desvetlla aquest viatge personal a través de la memòria històrica.
Festival Popular de Poesia Catalana 
El dia 5 d’octubre es va celebrar a la Biblioteca de Catalunya, l’acte commemoratiu organitzat pel Memorial Democràtic i l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme. Festival Popular de Poesia Catalana (1970-2020). 50 anys del Price dels Poetes.
En aquest enllaç trobareu la intervenció de Carles Vallejo, President de la nostra Associació. També reproduïm l’article del company Joan Antoni Gonzalez, un dels organitzadors de l’acte de 1970. 
Encuentro Estatal de Colectivos de Memoria Histórica y Víctimas del Franquismo
El passat 10 d'octubre més de 70 col·lectius van participar al V Encuentro Estatal de Colectivos de Memoria Histórica y Víctimas del Franquismo. En aquesta trobada es va debatre l'avantprojecte de la Llei de Memòria Democràtica. 
Lectures, exposicions i altres activitats recomanades
"El Guti"
El 7 d’octubre s’ha presentat  a la seu central de CCOO el llibre El Guti. L’optimisme de la voluntat, escrit per Txema Castiella.
Cal recordar que l’Antoni Gutiérrez Díaz va estar pres a La Model, Carabanchel i a Burgos. Va conèixer a Julián Grimau, i va adoptar el seu nom de clandestí “Julià/Julián” per mantenir viva la seva memòria. També va fer reflexions sobre la importància de preservar la memòria històrica, com es recorda en aquest llibre i va ser membre de la nostra Associació.
"El Top"
Juan José del Águila és autor d’un llibre imprescindible sobre el TOP (Tribunal de Orden Público), prologat per Gregorio Peces-Barba, i editat l’any 2001. És també un gran amic de la nostra Associació. L’any 2011 va participar a l’acte d’homenatge a la “Generació TOP” que va tenir lloc a l’Auditori de Barcelona (1 de març de 2011) amb Enric Pubill, Francesc Casares, Marcos Ana, Ada Colau, Carles Vallejo i Pau Alabajos.
Ara la Fundación Abogados de Atocha, conjuntament amb el Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática, han editat el llibre "El TOP. La represión por la libertad (1963-1977)" en una segona edició ampliada.
"Bello como una prisión en llamas"

Obra de Julius Van Daal, entra de ple dins el cor vermell dels i de les lectores. Explica la primera insurrecció proletària que viu el món contemporani. Es viu a la ciutat de Londres el 1780 i va ser fruit de l’aprovació de lleis fiscals abusives. El poble s’alçà contra rics, Papistes i governants.

No fou, però, la clàssica bullanga popular, sinó que al crit de Fora l’esclavitud!, una multitud encara desorganitzada alçà consignes des d’una consciència proletària i de classe. Som en els inicis del moviment obrer, el gran combat dels oprimits del segle XIX.
Van Daal, Julius. Bello como una prisión en llamas. Pepitas de Calabaza, ed. Logroño, 2012.

 
Article Rossana Rossanda i Juliette Gréco: filles de la Resistència, dones d’Europa
En aquest número us volem recomanar aquest article del nostre company Marià Hispano sobre dues dones molt singulars Rossana Rossanda i Juliette Gréco, memòria resistent.
Exposicions
Aquí trobareu una bona selecció de fotografies de Francesc Boix amb motiu del centenari del seu naixement.
Testimonis de la memòria
Hicimos lo que debíamos hacer”, nois i noies de 14,15, 16…, compromesos en la lluita contra la dictadura.
10 anys de la Unitat contra el feixisme i el racisme

Compartim aquest article sobre el 10è aniversari d'Unitat Contra el Feixisme i Racisme.

Enllaços d'interès
Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya
Amical de Mauthausen
Inscriu-te al nostre Butlletí electrònic
Twitter
Facebook
Website
Email
Copyright © 2020 Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Tots els drets reservats.
   

Vols canviar la manera de rebre aquests correus electrònics
Pots actualitzar les teves preferències o donar-te de baixa

Email Marketing Powered by Mailchimp

Per a donar compliment al Reglament General Europeo de Protecció de Dades, (UE) 2016/679, en endavant RGPD i normativa vigent, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, en endavant ACEPF, posa a la teva disposició la següent política de protecció de dades.
Des de l'ACEPF desitgem que la relació amb les persones usuàries es basi en la confiança mútua, per això, a la present Política de privacitat volem explicar-vos, de forma clara, rigorosa i transparent, com tractem les vostres dades de caràcter personal.
Consulteu aquí la política de privacitat.