Copy
Träning, hälsa och inspiration från Jonas Colting!
Nyhetsbrev #37
 
HEMSIDAN      |      BLOGGEN      |      FÖRELÄSNINGAR      |      PODCAST      |      PRENUMERERA

HEJ!

En mäktig och cool löparhelg i Jämtland är till ända. Mitt och Jojjes löparcamp med start och avslut i Storulvån via Blåhammaren, Sylarna och Helags bjöd på rena Discovery Channel-känslan! Kraftiga vindar, låga temperaturer och understundom regn gjorde de 75-85 (beroende på vilken grupp man sprang dag 1) kilometerna till en stark upplevelse. Men allt gick bra och vi var 19 stycken deltagare och ledare som nöjda och trötta lämnade fjällvärlden. Vi fick dessutom makalös mat på fjällstationerna, framförallt i Helags där det bjöds på helstekt ren, märgben och värsta salladsbordet!Nästa trevliga lägerupplevelse som man kan åka på tillsammans med mig (förutom simlägret i oktober som är fullt) är den lyxiga träningshelgen 30/10-1/11 på Tylösand Hotel och Spa, strax utanför Halmstad. I priset ingår träningspass, föreläsningar, spa-inträden och alla måltider. Hela den helgen känns som en go´ vitamininjektion i det allt mer tilltagande höstmörkret! Boka idag!

Eftersom våra simcamps under hösten i princip är slutsålda så har vi nu också öppnat två ytterligare simcamps under vinter och vår. De kommer att hållas den 22-24 januari och 15-17 april. Passa på att anmäla nu för det är ett early bird-pris som är rabatterat fram till den 15/10Läs mer om simcamp här.Veckans krönika är en humoristisk reflektion kring skador och dess process. Den passar faktiskt bra till förra veckans poddavsnitt som just handlade om sjukdomar, skador och döden. Den här veckan är podden lite mer lättsam och handlar, bland mycket annat, om hur man hittar träningsmotivation. 
Eller hur man gör om man vill komma igång. Eller hur man gör om man vill vilja att komma igång. Hur man kommer igång att vilja. Ja, det är rörigt men vi kommer till avslut i frågan.

Njut också av den goda och varma höstsoppan som Monique Forslund bjuder receptet på!

Happy trails!
Jonas

EN SKADAS FÖRLOPP

Näst efter världskrig och ebolautbrott är en efterhängsen skada det värsta som kan drabba en idrottsman. En skada kan innebära skillnaden mellan himmel och helvete, vitt och svart eller salt och sött. Meningen med livet hamnar liksom på kant.
 
Jag har genomlidit min beskärda del av skador genom åren. I synnerhet under de senaste åren. Eller så är det bara jag som lider av åldrande, bristande förmåga och överambition och misstar det för riktiga problem. Det här med skador är nämligen ingen exakt vetenskap! Låt oss titta närmare på terminologin och de olika faserna av en skadas förlopp.
 
När allt är väl i paradisets lustgård och Adam och Eva är kompisar utan ormar eller äpplen i synhåll går träningen som en dans. Och när träningen går som en dans så gör livet likaså. Träningen går faktiskt så bra att man kan pressa sig nära och över smärtgränsen under diverse övningar och ändå komma tillbaka för mera dagen därpå. Vi kan alltså direkt sluta oss till att smärta i sig inte automatiskt innebär trubbel i paradiset. Faktum är att vi vill vara så friska att vi kan pressa oss in i det hårda och onda. Ironin i det!
 
Men så en dag gör det ont på fel sätt. Den springande punkten; förmågan att kunna skilja på bra och dålig smärta! Här blir det lite förvirrande för många idrottsmän då den goda smärtan kommer först när man eldar på alla cylindrar men den dåliga smärtan kan kännas av precis när som helst. Till och med i vila!

Runnin´free!

En skadas första stadie kännetecknas av två saker hos idrottaren. Det första är häpnad. Det andra är förnekelse. För det här med skador är ungefär som med naturkatastrofer och inbrott, något som man läser om och som drabbar andra. I det här stadiet kommer idrottaren att försöka köra på som vanligt. Oftast med väldigt blandat resultat någonstans på skalan mellan dåligt och katastrofalt.
 
Det andra stadiet av en skadas förlopp är förtvivlan och depression. Muren har fallit och fördämningarna rämnat. Cirklarna är rubbade och vardagens rutiner är helt satta ur spel. Idrottaren har nu oceaner av tid till sitt förfogande och börjar här försöka hitta alternativa sysselsättningar. Det är inte ovanligt med överambitösa städ- och sorteringsorgier i hus och hem eller att planer på våldsamma renoveringsprojekt dras upp.
 
Det tredje stadiet kännetecknas av acceptans. Det är i mitt tycke det värsta stadiet. Lite grann som i en film där hjälten förstår att han ska dö och slutar att kämpa för sitt liv. Det luktar äldreboende, rullator och gamla filttofflor i hela huvudet.
Under skadans fjärde stadie så blir det bättre för här är hoppet den ledande känslan. Man har hört om någon som träffat någon som besökt någon häxdoktor med magiska händer någonstans. Kanske är lösningen nära! Eller så var det bara fel färg på löparskorna eller för få chiafrön till frukosten.
 
Det femte och sista stadiet handlar uteslutande om förträngning. Här är skadan faktiskt läkt och man kan återuppta sina rutiner igen och man vill bara lägga den tråkiga tiden bakom sig.
 
I min erfarenhet så kan man med fördel hoppa över stadie två till fyra och gå direkt från förnekelse till förträngning. På det sättet kan man faktiskt träna sig igenom nästan vad som helst om man är lite flexibel och allsidig i sitt idrottande. Åtminstone om man som jag anser att värdet av rörelse och motion faktiskt är högre än priset av lite tillfällig dysfunktion.

VECKANS RECEPT

Till veckans recept har vi fått hjälp av Monique Forslund som är en av landets bästa och mesta innovatörer kring LCHF-mat!

Ni kan läsa mer av Monique på hennes hemsida www.lifezone.se

Den här gången bjuds det på en närande och jättegod höstsoppa!

ZUCCHINISOPPA

2 - 4 portioner

1 normalstor zucchini/squash
100 g smör
1 gul lök
salt & peppar
1 tsk currypulver
1 tsk paprikapulver
2 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche

Tillbehör/garnering (kan uteslutas eller bytas ut mot annat som finns hemma
gräslök
rödlök

knaperstekt bacon 
 

1.  Smält smör i en kastrull.

2.  Dela squashen och fräs i smör tills den får färg.

3.  Tillsätt lök och fräs ihop i några minuter.

4.  Låt sjuda under lock i ca 5 minuter (finns mycket vätska i squash).

5.  Tillsätt kryddor, grädde och créme fraiche och låt puttra i 5-10 minuter.

6.  Garnera med gräslök, hackad rödlök och knaperstekt bacon.

WORDS OF WISDOM

”If you don´t know where you´re going, you might wind up someplace else”

– Yogi Berra

KALENDER

Kommande föreläsningar & camps med Jonas.
Dela nyhetsbrevet på Facebook!
Dela nyhetsbrevet på Twitter!
Instagram
Instagram
Hemsida
Hemsida
YouTube
YouTube
Copyright © 2015 Colting Communication AB, All rights reserved.

Detta email är skickat till:
<<Din mailadress>>

Avsluta prenumerationen    Uppdatera dina prenumerationsuppgifter