Copy
View this email in your browser
Januari 2021
De Vereniging voor de Verenigde Naties (VVN) heeft tot doel informatie te verspreiden over de beginselen en de werking van de Verenigde Naties, het beleid van overheden met betrekking tot de VN kritisch op te volgen en de publieke opinie bewust te maken van de noodzaak van internationale samenwerking voor het bevorderen van vrede, welzijn, welvaart en van de rechten van de mens. 
Mijn beste wensen voor een hoopvol 2021!

Beste leden en sympathisanten,

Mijn beste wensen voor een gezond, gelukkig en hoopvol 2021 voor u, uw familie, uw vrienden en voor ieder die u dierbaar is! En dat we elkaar weer snel mogen ontmoeten. En elkaar weer kunnen verwelkomen met een stevige handdruk en zoen. En samen het glas kunnen heffen op het leven na corona. En kunnen bijpraten. En waarom niet: elkaar eens stevig kunnen vastpakken. Om weer écht en helemaal mens onder de mensen te kunnen zijn.  

Intussen werken we voor dit voorjaar aan een reeks online activiteiten met onder andere aandacht voor het Verbodsverdag op Kernwapens, 20 jaar UN Global Compact (samen met APNU), 70 jaar Vluchtelingenverdrag, het Vlaams beleid en de SDG's en onze Algemene Vergadering. En we hopen dat we in de zomermaanden of ten laatste bij de start van het nieuwe academiejaar elkaar ook eens fysiek zullen kunnen ontmoeten! Wat zal dat deugd doen! 

Met hartelijke groeten,     
         
Peter Wollaert
Voorzitter VVN 

 
Aan al onze VVN-leden: hopelijk mogen we ook in 2021 op jullie lidmaatschap rekenen!

Beste VVN-leden, bedankt voor jullie lidmaatschap, betrokkenheid en (online) aanwezigheid op onze activiteiten van het afgelopen jaar, ook al liep het helemaal anders dan oorsponkelijk gepland... Zonder jullie bestaat VVN niet. In de loop van de komende week zullen jullie daarom een e-mail ontvangen met de vraag om uw lidmaatschap te hernieuwen zodat jullie ook in 2021 op de hoogte blijven van de vele VN-initiatieven in Vlaanderen en België en gratis kunnen deelnemen aan onze VVN-activiteiten. En van zodra het weer mag en kan, voorzien we zeker ook terug fysieke bijeenkomsten! Houd alvast jullie mailbox in de gaten en hopend op jullie lidmaatschap in 2021!  
 
Beste VVN-sympathisanten, helpen jullie mee het aantal VVN-leden in 2021 te verdubbelen? 

Beste sympathisanten, VVN heeft de ambitie om, net als in 2020, ook in 2021 het aantal leden te kunnen verdubbelen. Alleen op deze manier kunnen we onze vereniging verder professionaliseren en voldoende impactvol maken. VVN wil verder groeien tot een platform in Vlaanderen waar de waarden, initiatieven en expertise van de VN worden samengebracht, kritisch besproken en versterkt. VVN voorziet in 2021 naast lezingen, debatten en informatieverspreiding ook minstens 2 grote netwerkactiviteiten waaronder 'UN Day Flanders', de viering van de 'Dag van de VN' op 24 oktober. Ontdek hier onze lidmaatschapsformules. Uitkijkend om jullie als nieuw lid in 2021 te mogen verwelkomen!        
 
Kernwapens zijn sinds 22 januari illegaal onder internationaal recht 

Op 22 januari trad het Verbodsverdrag op Kernwapens (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) in werking. Daarmee worden kernwapens officieel illegaal onder internationaal recht. Zo komt er eindelijk een verbod op kernwapens, zoals dat al jaren het geval is voor chemische en biologische wapens. Het verdrag werd intussen geratificeerd door 52 van de 86 landen die het hebben ondertekend. Meer landen zullen volgen.
De grote kernmachten ondertekenden het verdrag echter niet en ook België doet -voornamelijk onder druk van de NAVO als nucleaire alliantie- niet mee. Een domper op de feestvreugde. Toch is 22 januari een historische dag en 'het begin van het einde van kernwapens', 75 jaar na de verwoesting van Hiroshima en Nagasaki en bijna 40 jaar na de grote antirakettenbetogingen in Brussel.

Verklaring van VN secretaris-generaal António Guterres:
https://www.facebook.com/117939301585215/posts/3689620051083771/
Lijst van alle landen die ondertekenden en ratificeerden:
https://www.icanw.org/signature_and_ratification_status
Standpunt van de Belgische federale regering:
https://diplomatie.belgium.be/.../belgie_zet_zich_voor...
Interview met prof. Alexander Mattelaer (VUB)
https://vrtnws.be/p.E1kk59RNQ
Interview met prof. Tom Sauer (UA en VVN-lid)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157417543626261&id=330651066260
https://www.vrede.be/.../het-overduidelijk-dat-de...
Belgisch parlement haalt geen meerderheid bij stemming over verwijdering Amerikaanse kernwapens in België:
https://www.brusselstimes.com/.../removal-of-us-nuclear...
https://www.icanw.org/belgian_parliament_to_vote_on...
Opinie van Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen) en Vicky Reynaert (sp.a):
https://www.knack.be/.../nuc.../article-opinion-1691469.html
 
Register now: 'Aligning EU recovery with the SDGs', High-Level Webinar, 8 February at 3 pm

On Monday 8 February at 3pm, CIFAL Flanders organises a high-level webinar with the UN Sustainable Development Solutions Network (UN SDSN) and UNITAR. The webinar will discuss the alignment of the European recovery with the SDGs, and will include renowned speakers such as Jeffrey Sachs (UN SDSN), Nikhil Seth (UNITAR) and Belgian State Secretary Thomas Dermine. Register here to attend this webinar for free, or have a look at CIFAL Flanders' website for more information.
 
Schrijf nu in: Webinar SDG Rapportage op 9 februari om 12u met oa. Stad Gent en Colruyt

Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) organiseert op dinsdag 9 februari tussen 12u en 13u30 een Nederlandstalig webinar over SDG rapportage voor overheden, bedrijven en organisaties. Katelijne Norga van Pantarein Publishing bespreekt trends en geeft tips over (duurzaamheids-)verslaggeving in lijn met de SDG's. Colruyt Group, Stad Gent, Vanheede en Voka Vlaams Brabant geven toelichting bij hun ervaringen. Peter Wollaert (CIFAL Flanders-UNITAR) leidt de webinar in. Interesse? Schrijf u dan snel in op deze link
 
Register now: Stakeholder Consultation NBA Business & Human Rights on 10 February

The consortium HIVA-KU Leuven and The Law and Development Research Group (University of Antwerp), IPIS Research and FIDO/IFDD will organise an online stakeholder consultation on Wednesday 10 February (10h30-16h15). During this stakeholder consultation, the research team will present the findings of the National Baseline Assessment (NBA) on Business and Human Rights, and all stakeholders will be given the opportunity to ask questions and/or to react to the findings. Participation is free, but registration is mandatory. 
 
Teken in vóór 05/02: SDG opleidings- en implementatietraject voor lokale besturen

Wordt uw lokaal bestuur de eerste SDG Pioneer van de Vlaamse steden en gemeenten? Behaal het internationaal UNITAR certificaat via een ambitieus, maar realistisch SDG-plan met de SDG-monitor voor lokale besturen. In de periode maart 2021-december 2022 worden een tiental lokale besturen gecoacht in hun SDG-ambities door IDEA Consult, VVSG en CIFAL Flanders. Gemeenten kunnen zich kandidaat stellen via sdg@ideaconsult.be tot en met vrijdag 5 februari en ontvangen vervolgens meer info over het programma.
 
Arbeid & Milieu en Transitienetwerk Middenveld op 05/02 één nieuwe organisatie

Arbeid & Milieu en Transitienetwerk Middenveld worden samen één nieuwe organisatie. Om dit te vieren organiseren de twee vzw's een online lanceringsmoment op vrijdag 5 februari van 10u30 tot 12u. Benieuwd naar de nieuwe naam en doelstellingen van de organisatie? Schrijf u dan in op de webpagina van het evenement
 
Schrijf vóór 08/02 in voor gratis online lessenreeks Globale Uitdagingen KU Leuven 

Altijd al meer willen weten over de duurzaamheids-uitdagingen van deze tijd? Het gloednieuwe vak Globale Uitdagingen is nu gratis te volgen voor iedereen! Van biodiversiteit tot circulaire economie en van migratie tot menselijk gedrag. In 12 online lessen krijgt u inzicht in de staat van de planeet en de mogelijke oplossingen. Inschrijven kan tot 8 februari op de website van de universiteit. 
 
Awards beste Belgische duurzaamheidsverslagen: dit zijn de winnaars!

Op woensdag 26 januari organiseerde het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR-IRE) haar 20e editie van de Awarduitreiking voor de beste Belgische duurzaamheidsverslagen. De winnaars zijn Luminus, Lidl Belgium en Antwerp Management School.
Stad Gent, Luminus en KBC kregen een Award voor hun pioniersrol in het integreren van de SDG's in hun rapportage. Proficiat aan alle winnaars! Klik hier voor meer informatie.

 
Merci pour votre participation à la conférence ONUDI/APNU "L’Industrie face au défi de la transition énergétique et climatique"

Le Bureau de l’ONUDI à Bruxelles et l’Association pour les Nations Unies (APNU) en Belgique tiennent à vous remercier de votre participation à la visio-conférence sur "L’Industrie face au défi de la transition énergétique et climatique" du mercredi 13 janvier 2021. L’enregistrement vidéo peut dès à présent être visionné en replay sur la chaîne Youtube de l’ONUDI. N'hésitez pas à suivre l'ONUDI et l'APNU sur les réseaux sociaux pour vous informer de leurs activités et prochains évènements. 
 
Ondernemers voor Ondernemers wint European Business Award for the Environment

Ondernemers voor Ondernemers (OVO) heeft de European Business Award for the Environment 2020-2021 in de categorie 'Developing Country Cooperation' gewonnen. Met die prijs erkent de Europese Commissie dat door kennis te delen, OVO een belangrijke bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling (milieubescherming, economische ontwikkeling en sociale ontwikkeling). Proficiat OVO! Lees er hier meer over. 
 
Nieuwe website Internationale Oceanografische Commissie (IOC)

De Internationale Oceanografische Commissie van UNESCO (IOC) stelde op de vooravond van het Decennium voor Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (2021-2030) haar nieuwe website voor. Al 60 jaar lang zet de IOC zich in om internationale wetenschappelijke samenwerking te stimuleren om de oceanen beter te beheren en te beschermen. Tegenwoordig concentreert de IOC zich op het ondersteunen van haar 150 lidstaten om hun wetenschappelijke en institutionele capaciteit uit te bouwen om SDG 14 te realiseren.
 
Themanummer 'Een economie van de hoop' nu gratis downloadbaar

De omvang van het COVID-19 virus pauzeerde globaal de economie en het sociaal-culturele leven. In plaats van business as usual prioriteit te geven, wil Trends Leerstoel, Streven Vrijplaats en UCSIA nadenken over een economie van de hoop. Hoe kunnen we de coronacrisis aangrijpen om de economie menselijker, ecologischer en socialer en dus hoopvoller te maken? Kan hoop een strategie zijn of dienen we eerder pessimist te zijn? Welke verschillende bronnen van hoop zijn er? U kunt dit themanummer, dat hoopvolle perspectieven op de economie van morgen samenbrengt, hier gratis downloaden.
 
Thomas Dirven nieuwe jongeren-vertegenwoordiger Vlaamse UNESCO Commissie 

De Vlaamse UNESCO Commissie verwelkomt een nieuwe 'junior' jongerenvertegenwoordiger als adviserend lid. Thomas Dirven vormt een tandem met 'senior' jongerenvertegenwoordiger Kaat Lambrechts. Samen zullen ze initiatieven ontwikkelen om het UNESCO-gedachtegoed onder jongeren te verspreiden in Vlaanderen en zullen ze de Vlaamse jeugd vertegenwoordigen op internationale UNESCO-vergaderingen. 
 
New features at UN SDG:Learn

UN SDG:Learn is a United Nations initiative that aims to bring relevant and curated learning solutions on sustainable development topics to individuals and organizations. Recently, this online platform got new functionalities that allows users to register and get recommendations on the learning and make own learning lists. In addition, people can get certified on SDG Primer test directly on the platform. Click here to visit UN SDG:Learn and register to create your own learning list, get recommendations and assess your knowledge with the SDG Primer test.
 
Moderne technologie én sociale doelstelling: 4 Belgische startups winnen VN-prijs

Rombit, Icometrix, MySkillCamp en Hoplr zijn de vier Belgische winnaars van een World Summit Award van de Verenigde Naties. De prijs beloont bedrijven die moderne technologie combineren met een sociale doelstelling en zo niet alleen problemen oplossen maar ook bijdragen tot gelijkheid, het ontsluiten van informatie en inclusie. Het is de eerste keer dat zo veel Belgische ondernemingen in de bloemetjes werden gezet. Meer info vindt u hier.
 
First Una Europa Competition on Global Governance Research

The Una Europa research project has launched its First Una Europa Competition on Global Governance Research - 2021 Research Awards. This interdisciplinary competition is part of the Dialogues between Policy-makers and Academia initiative, promoted by Una Europa Seed Funding. All PhD students and Researchers from participating universities are invited to participate to the initial phase of the competition by handing in an abstract before 26 February 2021. The full call for this competition can be found here
 
Andy Van Pachtenbeke, Belgisch diplomaat in Parijs, over de missie van UNESCO

Op de Facebook-pagina Diplomatie.Belgium deelt elke week een medewerker van het Belgisch diplomatiek netwerk enkele inzichten over zijn of haar werk met de Verenigde Naties. Andy Van Pachtenbeke, Belgisch diplomaat bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Organisatie voor Economische Samenwerking & Ontwikkeling (OESO) en UNESCO, heeft toelichting gegeven bij de missie van UNESCO, namelijk het bevorderen van vrede en veiligheid door middel van samenwerking op het gebied van onderwijs, cultuur en wetenschap. Klik hier om het filmpje te bekijken. 
 
Prof. David Criekemans (UAntwerpen): Is Amerika nog belangrijk? 

Joe Biden werd op 20 januari officieel ingehuldigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. De opvolger van Trump is met zijn 78 jaar de oudste president van het land geworden met Kamala Harris, de -voor de eerste keer!- vrouwelijke vicepresident aan zijn zijde. Zowel de internationale media als onze Vlaamse nieuwskanalen hebben deze inauguratie van dichtbij gevolgd. Zijn deze Amerikaanse verkiezingen dan zo belangrijk voor ons? Prof. David Criekemans, professor geopolitiek aan de UAntwerpen, geeft hier een antwoord op.  
 
België rondt tweejarig mandaat in de VN Veiligheidsraad af  

Op 31 december 2020 liep het zesde mandaat van België in de VN Veiligheidsraad ten einde. Twee en een half jaar jaar geleden hadden niet minder dan 181 lidstaten ons land gesteund om aan te schuiven aan de hoefijzertafel van het belangrijkste orgaan voor internationale vrede en veiligheid in de wereld. België is tijdens die twee jaar actief geweest in alle dossiers die op de agenda van de VN Veiligheidsraad stonden. 
 
Pax Christi: Online actie om 'het begin van het einde van kernwapens' in de verf te zetten

Het Verbodsverdrag op Kernwapens (Treaty of the Prohibition of Nuclear Weapons - TPNW) trad op vrijdag 22 januari 2021 in werking. Om deze historische gebeurtenis te vieren en onze regering aan te zetten tot het tekenen en ratificeren van het TPNW, organiseert Pax Christi samen met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een actie op sociale media. Wilt u ook kenbaar maken dat de kernwapens uit de wereld moeten gedreven worden? Voeg dan het 'Nuclear Ban' kader toe aan uw facebook- en instagramprofiel. Meer info vindt u hier
 
Çavaria Internationaal: Analyse van regeerakkoord en beleidsnota's

Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties in Vlaanderen, analyseerde het regeerakkoord en de beleidsnota’s van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking voor hun internationale werking. De organisatie waardeert dat er in de beleidsnota's heel wat aanknopingspunten zijn voor internationale solidariteit met LGBTQIA+-personen, maar betreurt ook gemiste kansen. Lees hier verder. 
 
All you want to know about the preparatory years and key moments in the history of the UN

The history of the United Nations as an international organization has its origins the Second World War. Since then its aims and activities have expanded to make it the archetypical body in the early 21st century. Find out more about the preparatory years and key moments in the history of the UN here and also here
 
Citizens globally affirm belief in international cooperation

As part of its 75th anniversary celebrated in 2020, the UN undertook a global crowdsourcing opinion campaign. The results of the year-long survey show that people worldwide have faith in multilateralism to address global challenges. Read more about the findings of this UN75 initiative here
 
Le Léviathan et les Nations Unies: De la nature guerrière à l'art de la paix

La Directrice du Centre d'études de sécurité et défense de Belgique, Catheline Remy, a récemment publié un document d'orientation sur Le Léviathan et les Nations Unies. Catheline Remy est une experte en matière de philosophie politique, de droit international public et des organisations internationales. Vous pouvez télécharger le document ici.
 
Ecokerk verbindt christelijke spirtualiteit met zorg om de aarde 

In 2005 werd Ecokerk opgericht met als doel om de vaak gebroken relaties tussen mens, God en aarde te herstellen. Karel Malfiet, stafmedewerker bij Ecokerk, is te beluisteren in de podcast van Kerknet waarin hij verklapte hoe ecospiritualiteit ecopraktijk kan worden. Klik hier om deze uitzending te beluisteren. 
 
Exportbeurs 2021 Flanders Investment & Trade

Om de twee jaar organiseert Flanders Investment & Trade (FIT) de Exportbeurs, hét evenement voor Vlaamse bedrijven die internationaal actief zijn of het willen worden. In 2021 vindt de Exportbeurs volledig digitaal plaats van 9 tot en met 11 februari. Ontdek hier hoe dat praktisch zal verlopen en wat u mag verwachten.
 
World Economic Forum Global Risks Report 2021

The World Economic Forum has published its Global Risks Report 2021. Among the top risks for this year, both by likelihood and impact, are environmental risks such as extreme weather and climate action failure. You can find out more about it here.
Projectoproep AMIF: Transnationale projecten inzake integratie (Europees luik)

In het kader van het programma van het Europees Fonds Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) lanceert de Europese Commissie een projectoproep voor transnationale projecten inzake integratie. Deze projectoproep is gericht op de financiering van transnationale projecten die de integratie van migranten uit derde landen naar de lidstaten van de EU en de legale immigratie ondersteunen. Dien uw dossier in voor 16 februari 2021 (17u) om in aanmerking te komen.  
 
Nieuw: e-Consul!

Met e-Consul kan je je vanaf nu online aanmelden bij je consultaat en je registeren om te stemmen in toekomstige verkiezingen. Dit nieuw online platform, dat in de toekomst nog verder uitgebreid wordt, zal het leven voor Belgische expats een stuk makkelijker maken. Klik hier om je in te loggen. 
 
Niels Duquet wordt nieuwe directeur Vlaams Vredesinstituut 

Nils Duquet is benoemd tot directeur van het Vlaams Vredes­instituut. Hij vervulde die functie al ad interim. Nils Duquet is werkzaam bij het instituut van bij de start, vijftien jaar geleden. Het Vlaams Vredes­instituut is een onafhankelijk instituut, verbonden aan het parlement dat onder andere onderzoek voert naar legale en illegale wapenhandel en het parlement daarover adviseert. Lees hier meer over deze nieuwe benoeming. 
 
Landen moeten zich sneller wapenen tegen gevolgen van klimaatverandering

In de strijd tegen de klimaatverandering gaat de meeste aandacht naar de uitstoot van broeikasgassen, om de opwarming te beperken. Veel minder aandacht is er voor aanpassing aan de nu al onvermijdelijke gevolgen van de klimaatcrisis. Volgens de Verenigde Naties moeten landen dringend meer maatregelen nemen om zich aan te passen aan de klimaatcrisis. Doen ze dat niet, dan riskeren ze enorme kosten, schade en verliezen. Klik hier om het volledige artikel van MO* Magazine te lezen. 
 
UNRIC is looking for interns: apply before 10/02

The United Nations in Western Europe (UNRIC) in Brussels is looking for a Dutch, French and English speaking intern to join its Benelux & EU Team. Are you the candidate they are looking for? Have a look at the vacancies and apply by 10 February 2021. 
 
Human Rights Centre participates in new research project on Accountability  

For the first time, Flemish universities joined forces to select around twenty research projects funded through BOF. One of these grants was awarded to a project titled Future-proofing human rights: Developing thicker forms of accountability. This project will seek to identify different ways for achieving better human rights protection that can provide the basis for accountability. Applications for various doctoral and post-doctoral positions within this project will be opened in March 2021 for a start in autumn 2021. 
 
Nieuws dat u wilt delen met onze leden is welkom op info@vvn.be. Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich onderaan uitschrijven.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Copyright © 2021 Vereniging voor de Verenigde Naties (UNA Flanders Belgium), All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.Email Marketing Powered by Mailchimp