Copy
View this email in your browser
Kwartaalnieuwsbrief juni 2021
Samen werken aan schone energie
In deze nieuwsbrief vind je verschillende onderwerpen die te maken hebben met Energie A16. Heb je vragen over Energie A16 of suggesties voor de nieuwsbrief? Mail dan naar info@energiea16.nl

Kort bericht: Nieuwe mijlpaal in ontwikkeling Business Centre Treeport
Op dinsdag 29 juni 2021 kwamen BCT E4 B.V. en BCT E5 B.V. en de Coöperatieve Rabobank U.A. tot een financial close. Een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling, want deze financial close maakt de weg vrij voor de plaatsing van twee Nordex-windmolens. Deze windmolens maken deel uit van de 28 windmolens die langs de A16 in West-Brabant zullen worden geplaatst.
Lees meer.
In deze kwartaalnieuwsbrief:
Stuwende kracht: in gesprek met Peter van der Plas, Susteen
Woningen verduurzamen: “Geen twee woningen langs de A16 zijn gelijk, hier is echt maatwerk nodig”
Elk project kent ‘stuwende krachten’, mensen die op de achtergrond bergen werk verzetten. In deze rubriek gaan we in gesprek met zo’n stuwende kracht van Energie A16: Peter van der Plas van Susteen. Hij helpt de buren van de windmolens met het verduurzamen van hun woningen. Vanuit de Burenregeling van Energie A16 krijgen de buren daar een vergoeding voor. Van extra isolatie tot zonnepanelen en warmtepompen: Peter en zijn collega’s helpen de bewoners met advies op maat om de meest zinvolle investeringen te kiezen. Lees meer.
Met de wind mee: in gesprek met Camiel Wieme en Richard van der Maden van Opgewekt Drimmelen
“Als je je voedsel lokaal koopt, waarom zou je je energie dan niet lokaal opwekken?
De windmolens zorgen op termijn voor groene stroom, en voor rendement. Rendement dat gedeeltelijk wordt geïnvesteerd in lokale energieprojecten. Bijvoorbeeld om lokaal nog meer groene stroom voor en door bewoners van de gemeente Drimmelen op te wekken. Want als je je voedsel lokaal koopt, waarom zou je je energie dan niet lokaal opwekken? Met dit gedachtegoed zijn Camiel Wieme en Richard van der Maden samen met enkele andere inwoners anderhalf jaar geleden energiecoöperatie Opgewekt Drimmelen gestart. We gaan met ze in gesprek over de opstart van Opgewekt Drimmelen, de projecten ‘Zon op andermans dak!’ en het belang van lokale initiatieven. Lees meer.
De energiebron: wat vindt een deelnemer van de Burenregeling?
Energie A16 is te gast geweest bij Rian Marijnissen, één van de eerste deelnemers aan de Burenregeling. Op de dag dat haar nieuwe warmtepomp werd geïnstalleerd, vertelde zij ons meer over haar ervaring met de Burenregeling, het proces en haar gekozen duurzame maatregelen. Benieuwd naar de ervaringen van Rian? Bekijk bovenstaande video.
Technisch hoogstandje van BCT
De directe omgeving voorop: “Stil type windmolen dat veel vermogen oplevert”
Er komen langs de A16 in West-Brabant 28 windmolens, die gebouwd worden door 9 ontwikkelaars. Dat alleen al kun je gerust een technisch hoogstandje noemen. Voor deze rubriek zoomen we in op één van de ontwikkelaars: Business Centre Treeport (BCT). Dit is een nieuw, duurzaam bedrijventerrein dat zich richt op de boomkwekerijsector rondom Zundert. Het doel van BCT: de sector verduurzamen. En dan helpt het als 250 boomkwekerijen in West-Brabant al 50% van heel de sector in Nederland uitmaken. We gaan in gesprek met Remco van Dessel, projectleider BCT. Hij vertelt over zijn ambities en hoe de techniek hem daarbij helpt. Zo komen er op het bedrijventerrein onder andere twee Nordex-windmolens te staan. Lees meer.
Zijwind
Omdat de komst van de windmolens niet door iedereen toegejuicht wordt, is er in deze rubriek ruimte voor kritische vragen. Dit keer gaat de vraag over lokaal eigendom. Binnen Energie A16 wordt hard gewerkt aan het organiseren van 25% lokaal eigendom van de windmolens zodat het rendement geïnvesteerd kan worden in lokale energieprojecten. Maar, wat betekent dat nu eigenlijk? En, waarom maar 25% en niet 50%? Je hoort immers in de media vaak de landelijke norm van 50% lokaal eigendom voorbij komen als het gaat om grootschalige opwekprojecten. We nemen je graag mee in het antwoord. Lees meer.
Stip op de horizon: docu ‘Het paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie)'
“Een boeiende film over enorme kansen voor de toekomst" Ton Backx, prof. dr. ir. TU/e
Omdat Energie A16 niet op zichzelf staat, verruimen we onze blik in deze rubriek. Hoe past Energie A16 in regionaal, landelijk en zelfs mondiaal energiebeleid? En, waar werken we dan naartoe? In deze nieuwsbrief aandacht voor de inspirerende documentaire ‘Het paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie)’. Er liggen al een heleboel ontwikkelingen op de plank waarmee we aan de slag kunnen gaan om de wereld anders in te richten. Daarmee krijgt niet alleen de energietransitie een impuls, maar zorgen we er ook voor dat onze leefomgeving alleen maar beter en mooier wordt.
 
Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en initiatiefnemer van de documentaire, reisde met zijn dochter Roos door heel Nederland om te spreken met een keur aan ondernemers, wetenschappers en bestuurders. Koornstra: “Ik weet het zeker. Het is een klus, maar het gaat ons lukken. We hebben het vernuft, het ondernemerschap en het geld in huis om wereldkampioen te worden in de energietransitie. Ik heb het ook al eens meegemaakt, dat de hele wereld riep: ‘het kan niet’ en dat het in een Nederlands schuurtje tóch bleek te kunnen” (ontwikkeling LED-lamp 2002).
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner, als bewoner van het A16-gebied of als geïnteresseerde in Energie A16. Wil je nieuwsbrief niet langer ontvangen? Je kunt je hieronder afmelden.
Website
Email
YouTube
Copyright © 2022 Energie A16, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp