Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, november 2019


Activiteiten


Kerstborrel: zaterdag 21 december
Op zaterdag 21 december is er een Kerstborrel op de sociëteit aan de Oude Plantage voor alle Nautilianen. 
Kom dus ook voor een hapje, drankje en niet te vergeten een glaasje glühwein.
Je bent van harte welkom!
Tijd: vanaf 16.00. 
Locatie: Plantagelaan 3, Rotterdam. 

Nieuwjaarsreceptie: woensdag 1 januari

Noteer de datum alvast in je agenda: de nieuwjaarsreceptie van Nautilus op woensdag 1 januari vanaf 16:00 uur aan de Oude Plantage. Dan heffen we samen het glas op een mooi nieuw roei-jaar! 

Wedstrijdagenda

In het staartje van 2019 zijn er buiten de Rotte Roeicompetitie geen wedstrijden meer op het water. Alleen op zaterdag 7 december nog de indoorwedstrijd op de ergometer:
NK Indoor. 
 
Voor maart 2020 staan de grote wedstrijden op de Amstel weer op de agenda. De inschrijving voor Heineken roeivierkamp zal in 2020 anders verlopen, omdat er minder boten mogen starten. Globaal betekent dit dat de beste 50 procent van de boten van afgelopen jaar zeker mag starten en de overige boten kunnen meedoen door middel van loting. Zie meer: roeivierkamp.net
Zorg ervoor dat je een wedstrijdcontract hebt getekend als je voor het eerst een wedstrijd gaat starten (roeier of stuur!). Dit kan je doen via een mail aan onze ledenadministratie: ldnadm.rvnautilus@gmail.com (Margreet Pontier).
 
Verder wil ik iedereen laten weten dat per 1 januari 2020 Noreen van der Linden mijn taken als wedstrijdcoördinator gaat overnemen. Je kunt haar ook bereiken via onderstaand mailadres, dat verandert niet. 
 
Janine Dousma, wedstrijdcoördinator
wedcomnautilus@gmail.com

Wedstrijdverslagen:

3 november Novembervieren
Traditiegetrouw op de eerste zondag in november werd weer de Novembervieren georganiseerd. Op de Amstel: 4 km, alleen voor gestuurde vieren. 3 Nautilusteams deden mee en Tygo in een combinatieteam. De dames DCl4* (Vermeer) werd 4e van de 12. De heren HV4+ (vd Velde) werd 14e van de 28, 2e van de 3 HVB. De heren HV4* (Schouten) werd 22e van de 61, 4e van de 10 HVB. Tygo werd met zijn combi-ploeg in het J18 4* veld 5e van de 7.
Janine Dousma 
9 november Lingebokaal


Met een stevige ZW.4-5 wind mee, een wolkje en zonnetje maar geen regen is de Lingebokaal van R.V. Leerdam over 6 km gevaren, waaraan we met 4 Nautilusteams hebben meegedaan, respectievelijk in de dubbeltwee (2x) en de dubbelvier (4*). Aan de Lingebokaal deden totaal 181 teams mee, waarbij alle leeftijdscategorieën worden samengevoegd en de tijden worden gecorrigeerd (volgens correctiefactoren.nl) voor geslacht, leeftijd en boottype met als overall de volgende uitslag:

HV2xH: Krijn/John: 5e
HV2xC: Ivo/Ton: 75e
HV4*B: Jasper/Maarten/ Damir/ Frank en stuur Pina: 103e
HV4*D: Marc/ Carlo/ Ronald/ Anton en stuur Margreet: 124e

Ter aanvulling: de heren (HVA-B) 4* (Jasper, Maarten, Damir, Frank en stuur Pina) werden 1e in hun veld.

John en Krijn 

Oproepen

Nieuwe roeiers in 2019

Het afgelopen jaar hebben we een nieuwe groep roeiers kunnen verwelkomen bij Nautilus. In oktober zijn er twee C4x teams, die in de zomer hebben leren roeien, geslaagd voor hun C4x. We willen alle instructeurs bedanken voor hun inzet en enthousiasme het afgelopen jaar! De nieuwe leden wensen wij nog heel veel roeiplezier toe!

Meld je aan als instructeur!
In 2019 hebben 5 teams, 30 deelnemers, de C4x instructie succesvol afgerond. We kijken terug op een succesvol jaar, maar door het beperkte aanbod aan instructeurs wordt het steeds moeilijker om teams te laten starten. Nieuwe leden moeten we steeds vaker teleurstellen of op de wachtlijst zetten. Dit jaar hebben we geëxperimenteerd met een nieuwe opzet, om het instructie geven aantrekkelijker te maken. Vijf leden hebben voor het eerst C4x-instructie gegeven samen met een ervaren instructeur. Dit was een groot succes. Deze werkwijze gaan we in 2020 voortzetten. Twijfel je of instructie geven iets voor jou is, maar ben je wel geïnteresseerd?
Neem dan contact op met Dino Bodzinga: dbodzinga@gmail.com

Overige verslagen


Algemene Ledenvergadering 

Op maandag 25 november vond de Algemene Ledenvergadering plaats aan de Oude Plantage. Op de agenda stonden onder meer het vlootplan en de begroting voor 2020. Er werd ingestemd met de daarin opgenomen voorstellen. Dit betekent dat Nautilus de contributie met 1,5% verhoogt. De contributie wordt voor senioren: €320,-- en voor junioren: € 197,--

In 2019 hebben we aan de Rotte een traplift geïnstalleerd en het meubilair aan Rotte en OP vervangen. De plannen voor energiebesparing zullen volgend jaar verder worden uitgewerkt. Aanwezige leden stelden vragen over onder andere de kosten van het botentransport voor wedstrijden, de indeling van het vlootplan naar locatie en de beoordeling van ploegen tijdens het afroeien. 

Uitdagingen voor 2020
Voor 2020 zoekt Nautilus naar leden die Van Oord Bedrijvenregatta het komend jaar willen organiseren. Tevens ging er een dringende oproep uit naar leden om zich aan te melden als instructeur. Tot slot vertelde Okke Borggreve over zijn ervaringen als beginnend instructeur. Er zijn dus ook voor 2020 uitdagingen waarvoor Nautilus een beroep moet doen op álle leden. Het bestuur kan immers niet alles oplossen en overal aanwezig zijn.

Karen Teich

Sluitingstocht 20 oktober 2019


Op zondag 20 oktober waren we om 11 uur bij roeivereniging Die Leythe in Leiden. 'Wij' waren: Wenneke Voorthuizen, Peter Bosma, Karien Wentink en ondergetekende. Een prachtige dag: bewolkt maar windstil!
We vertrokken met de wherry met de naam Mare (ook de naam van het universiteitsblad in Leiden). Via het Galgewater en langs molen de Put, naar de Morssingel. Zo kwamen we op de Haarlemmertrekvaart en voeren we noordelijk de stad uit voor de Molen en Merentocht.  Via Warmond kwamen we langs de Kaag sociëteit. Het was zeer bijzonder om de Kaag over te gaan zonder golven en wind. Het was even zoeken naar de Spijkerboor (niet bij de camping met gelijke naam/haven!). Door de Boerensloot naar Rijpwetering waar we bij de Vergulde Vos hebben geluncht. Ze zijn daar fietsers gewend, dus de porties waren gelukkig groot en goedvullend.
Na de lunch begon het moeilijke gedeelte: we hebben zo’n 4 erg lage bruggen gepasseerd. Zelfs de stuurstoel moest omlaag. Via het Vennemeer, de Stingsloot naar de Does. We kwamen op de Oude Rijn en weer bij Leiden uit. Zelfs de zon liet zich zien! Langs de Leidse Schouwburg en de Lakenhal kwamen we even na 17:00 uur terug bij Die Leythe. We hebben veel molens gezien, sommige zijn verplaatst zo wist Karien vanwege nieuwbouw. In totaal was de tocht 30 km en zeker een aanrader voor volgend jaar!

Liesbeth Kraaijenga-Buiel

Geslaagde roeidag 


Op dinsdagmorgen 29 oktober zetten 25 fifty-fitters koers naar café Oud Verlaat, dat speciaal voor deze Nautilianen zijn deuren opende. We genoten van een superzonnige dag, fijne sfeer en overheerlijke koffie en appeltaart.

Janneke van der Schoot
Berichten van de ledenadministratie:
Ben je dit jaar 18 jaar geworden?
Ben je tot nu toe juniorlid geweest en ben je dit jaar 18 jaar geworden? Dan ga je in 2020 seniorencontributie voor je lidmaatschap betalen.
Dus: € 320,-- in plaats van € 197,-- voor 2020. We melden het maar even, zodat je niet voor een verrassing komt te staan.

Lidmaatschap beëindigen?
We hopen natuurlijk dat iedere Nautiliaan ook volgend jaar lid blijft en zijn of haar plek heeft gevonden om op eigen wijze te roeien. Wil je je lidmaatschap toch beëindigen? Doe dat dan voor 15 december 2019. Dat kan door een mailtje te sturen naar ldnadm.rvnautilus@gmail.com
 
Ledenadministratie RV Nautilus
Margreet Pontier

Overige mededelingen 

Een foutje zit in een
smal bruggetje


Onlangs kwam een ongestuurde twee in aanvaring met de Rottebanbrug, de brug met het verhoogde remmingswerk vlak voor Oud Verlaat.

De ongestuurde twee voer niet recht genoeg aan op de brug. De roeiers en de boot bleven gelukkig ongedeerd.
Neem altijd de volgende veiligheidsregels in acht, voordat je in de boot stapt:
  • Neem altijd een opgeladen mobiele telefoon mee in een waterdicht hoesje. 
  • Neem altijd een reddingsdeken (goud/zilver) mee (5x10x0,5cm). Deze koop je voor slechts €2,00 bij Decatlon (zie hieronder). Als het koud is geldt: goud aan de buitenkant. 's Zomers: zilver aan de buitenkant.
Als je onverhoopt te water raakt: 
  • Red eerst jezelf!
  • Bel het NIEUWE Nautilus nummer: 06 40 99 60 98 of iemand die je snel kan helpen.
  • Vraag in het dichtsbijzijnde woonhuis om een douche en droge kleren
Guus Sikkema,
a.i. veiligheidscoördinator Rotte

Werkzaamheden aan Rotte-oever

Sinds half september zijn de werkzaamheden in verband met de aanleg van de A16 ook vanaf de Rotte goed zichtbaar. Het is de bedoeling dat de Rotte tijdens de werkzaamheden bevaarbaar blijft ondanks de afzetting met een boeienlijn.

Meer informatie kun je vinden op 
https://www.a16rotterdam.nl/home/default.aspx

Karen Teich

Moet dat allemaal in een boot op zaterdag?


Het was je waarschijnlijk al opgevallen, op zaterdagochtend tussen 11:00-11:30 is de kantine vol - ook met jeugd. Rond 11:30 loopt het vlot over van bootjes, jeugdroeiers en coaches, waarna het soms best lang duurt voordat alles het water op is….

Tijd om ons even voor te stellen:
Wij zijn met meer dan 30 jeugdleden, allemaal tussen de 10-18 jaar. En er komen er steeds meer bij, want we hebben het superleuk op Nautilus.
We roeien allemaal op zaterdagochtend van 11:15-13:30. Alleen dán, omdat dan de meeste coaches beschikbaar zijn- en daar zijn we heel blij mee!
Dat betekent dat wij op zaterdagen tussen 11-13  best veel boten reserveren. Maar schuiven is lastig, want dan hebben we geen coach en missen we aansluiting met onze ploeg.
De boten gaan dus niet direct om 11:00 het water op. We hebben even tijd nodig om de training voor te bespreken en de boten veilig te tillen; we zijn het aan het leren. We willen jullie bedanken voor je begrip. En: heb je een boot op het oog op zaterdag tussen 11:00 en 13:00? Spreek ons aan, dan kunnen we in overleg de boten (anders) verdelen.

Dank, ook namens de jeugdcoaches,
Merijn en Anika 
Verbeteren vaarroute RotteAfgelopen zomer heeft het Recreatieschap Rottemeren gevraagd om een enquête in te vullen om de vaarroutes op de Rotte te verbeteren en te zorgen voor meer voorzieningen zoals aanlegplekken. Het Recreatieschap Rottemeren - voor 90 procent gefinancierd door de gemeente - wil het varen op en rond de Rotte aantrekkelijker maken voor alle Rotterdammers. Meer recreanten betekent ook meer vaarverkeer op het water. Op 14 oktober heeft RV Nautilus samen met de andere roeiverenigingen in Rotterdam een bijeenkomst bijgewoond om de belangen van de roeiers hierin te vertegenwoordigen. Vanuit Nautilus waren Desiree Verlegh, Jantien van der Kooij en Dino Bodzinga aanwezig. 

Om te ervaren wat het roeien nu precies betekent en om te laten wat een uniek (en kwetsbaar) gebied de Rotte is, hebben we het recreatieschap uitgenodigd om eens een tochtje te maken. Op zaterdag 16 november heeft Monique Banus (projectleider, zie foto) een bezoek gebracht. Samen met Anja Schuurman, Arjen de Blok en Dino Bodzinga hebben we onze vereniging laten zien en hebben we een tochtje gemaakt in een wherry. In de boot kwamen onder meer de ongemakken van de boeien, de slecht leesbare borden langs de kant en het vaargedrag van motorboten ter sprake. Monique heeft zelf ook een stuk geroeid en pakte de roeihaal erg snel op. Ze was erg enthousiast over de roeisport en onze vereniging en kijkt terug op een hele leuke middag.

Dino Bodzinga

Op de OP afgeroeid in november


Ov4+/Maasgiek
Talea Bohlander
Okke Borggreve
Jolanda Goossensen
Frank Hanswijk
Ilona van Wagtendonk
 
Wherry/D4x+
Genja Ferschtman
Olaf Gerson
 
Sofieke van Schaik 

Werkplaats Rotte 

Werkzaamheden oktober en november 2019

Amsterdam
Kabel van stuurinstallatie vervangen.

Ballarat 
Riem 3 vervangen en boegbal vervangen.

Blizzard
Versleten taft vervangen, kleine stootschades aan romp onderzocht en dekje gelegd op romp ter voorkoming van schade door riggers bovenliggende skiff.

Bambi  
Bevestiging luchtdeksel hersteld.

Beluga
Losgeraakte dol vastgezet.

Chinook
Kleine schade aan romp gerepareerd met epoxy. Tevens dekje op romp gelegd ter voorkoming van stootschade door bovenliggende skiff.

Depressie
Losgetrilde schroef van draagbalk vervangen, boot geheel nagekeken en slijtplekken tweemaal gelakt.

Dolfijn
Gebroken kraag van riem vervangen, tevens zwaarweer-clips geplaatst op beide riemen.

Driekwart
Overlap riemen gecontroleerd.

Jan Rap 
Losgeraakt voetenbord hersteld. Boot nagekeken na aanvaring met brug.

Montreal
Drukstangen in orde gemaakt.

Noordkaper 
Slidingstop hersteld. Nieuw handvat geplaatst op riem boegplaats.

Ree
Slecht sluitend luchtluikjen weer goed sluitend gemaakt m.b.v. tape.

Reis van Thijs 
Skiff nagekeken na aanvaring, geen schade aangetroffen. Vastlopend bankje gangbaar gemaakt. Als bankje opnieuw vastloopt, wordt deze vervangen.

Rog
Loskomend handvat BB-riem weer vastgezet met kit.

Rotterdam 
Boot nagekeken na aanvaring, geen bijzonderheden aangetroffen. Verzoek wieltjes en slidings te vervangen. Wieltjes worden besteld.
Graag slidings schoonhouden! Dat voorkomt slijtage.

Scheermes
Zwarte pijltjes geplakt die aangeven hoe boot op leggers van de stelling wordt geplaatst. Kielbalk voorzien van bescherming

Skaff
Loskomende bescherming van bankje vastgelijmd.

Suez
Rugleuning stuurstoel vastgezet. Voetenbord bevestiging nagekeken en hersteld.

Voor de Wind
Schade aan achtersteven gerepareerd. Verzoek niet stoten op achtersteven bij in/uit water halen.

Walvis
Verloren clip op riem boeg vervangen.

Winvis en Rooibok
Riemen schoongemaakt en gelakt.

Zephyr
Voetenbord boegplaats gerepareerd. Riem 2BB, hoek van riem en dol nagekeken, geen bijzonderheden.

Ergometer 4, 5 en 6
Batterijen vervangen, ketting geolied. Tevens ketting van ergometer 4 op spanning gebracht.

Stel hoge schragen voorzien van nieuw doek.

Namens de werkplaatsploeg
Desiree Verlegh

Werkplaats Oude Plantage

Werkzaamheden november 2019 
Maasscull Tapuit
De huid van de overnaadse maasscull Tapuit is ontdaan van vele lagen vernis, deels op lijnolie basis wat het schrappen verzwaard. Aanvullend is de buitenhuid geschuurd en moeten nog huidverdikkingen worden aangebracht om de dunne huid te verstevigen.

Maasscull Fuut 
Het nieuwe vooronder-luikje in de overnaadse maasscull Fuut is klaar, inclusief sluiting. We zijn begonnen met het passen en inmeten van een nieuw voetenbord. Inmiddels zijn de nieuwe rvs-uithouders ontvangen en op proef gemonteerd.

E-vier Pelikaan 
De riemen van de E-vier Pelikaan zijn van nieuwe krimpkous-manchetten voorzien met een inleg van latoenkoper om verder inslijten van de dollen op de houten schachten te voorkomen.

Emile Bezemer 


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet, ook namens Jantien van der Kooij, Karen Teich en Ton Steenbergen
Jeannine Westenberg 

Copyright © *|2018|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen
 
Copyright © 2020 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp