Nieuwsbrief van de! Kunsthumaniora. www.kunsthumaniora.be
 
 N I E U W S B R I E F | MEI 2018
     

       INHOUD
 
 1 EERSTE GRAAD

 2 WOORDKUNST DRAMA
     WOORDKUNST MUZIEK

 3 JAZZ / POP / ROCK

 4 MUZIEK / MUSICAL

 5 DANS

 6 AUDIOVISUELE
      VORMING

 7 BEELDENDE KUNST

 8 SCHOOLNIEUWS
     (OUD-) LEERLINGEN
Hoe snel vliegt de tijd?


Duurzaam, dynamisch, geëngageerd, zoekend, in ontwikkeling, smakelijk, risicovol, onbetaalbaar, uniek, intensief, een avontuur. Het zijn woorden die we lezen in deze nieuwsbrief. Woorden die getuigen over een duurzaam, dynamisch, geëngageerd, zoekend, in ontwikkeling zijnde, smakelijk, risicovol, onbetaalbaar, uniek, intensief en avontuurlijk tweede semester op de! Kunsthumaniora.

Lees en maak kennis met de vele activiteiten die er plaatsvonden. We gingen voorbij grenzen van tijd en ruimte. Zochten de ontmoeting tussen verschillende generaties, in onze kunst, in de samenleving.

Het zijn de GWP’s, de buitenlandse reizen, buurtboostprojecten en vele andere activiteiten die het u zullen vertellen.

Neem de tijd en vlieg even mee.


In naam van het hele schoolteam,Veerle Demuynck

Lay-out & webdesign: Lode Van de Velde / Ingrid De Roover

 
0 | ALGEMEEN
 

Inleefdag/buurtboostdag

Eco-dag voor de 3de jaars, inleefdag voor de 5de jaars

Meer dan drie miljard mensen wonen in een stedelijke omgeving. Dit heeft gevolgen op sociaal, economisch, ecologisch en cultureel vlak. Hoe houden we de stad leefbaar? Dat is hét duurzaamheidsvraagstuk van morgen.

Woensdag 9 mei hadden de 3de jaars een dag vol workshops op en rond het schoolterrein waarin ons milieu centraal stond. ’s Ochtends hebben de leerlingen de handen uit de mouwen gestoken: sommigen hebben muziek gemaakt die geïnspireerd was op een achtergelaten fiets; anderen in navolging van de kunstenaar Slinkachu met kleine poppetjes nieuwe werelden gecreëerd; enkelen met mosverf op schoolmuren milieuvriendelijke graffiti gemaakt; weer anderen hebben een moestuin aangelegd. En dat alles is in beeld gebracht door een groep milieubewuste floggers.

In de namiddag volgden de leerlingen debatlessen waarin ze onder andere nadachten over een oplossing voor onze plasticconsumptie, zich gewaagd hebben aan insecten eten (het eten van de toekomst?), maar ook zich - voor eventjes - probeerden in te leven in een klimaat-ontkenner als Donald Trump.

Het duurzaamheidsvraagstuk zullen we niet in één dag kunnen beantwoorden, maar wellicht kan één van onze leerlingen dat op een dag wél.

 

Bezoek Ecohuis
 


 Aanleggen moestuin

 


 


Muurschilderijen school vlindertuin
 


 Krijttekeningen op de stoep

  

Mosgraffitti
 


 

Inleefdag (sociaal engagement)

 


 

 

Mini-wereld à la Slinkachu : neem je tijd om onderstaande slideshow te bewonderen!
 

 
1 | EERSTE GRAAD
 

De Happening

Onze leerlingen (en zeker ook de leerkrachten) zijn weer tot het uiterste gegaan om deze happening te doen slagen!

 


 

 
2 | WOORDKUNST-DRAMA / WOORDKUNST-MUZIEK  

5 WDS/WDM & 5 TBK/VBK lanceren ‘A new wave’
 
Hoe zie jij de wereld over enkele tientallen jaren? Wat brengt de toekomst?
Leerlingen uit 5WDS/WDM & 5 TBK/VBK bogen zich over deze vragen en formuleeden hun antwoord in korte performances. Onder de titel ‘A new wave’ toonden ze op 26 april, het resultaat aan het publiek.

De geïntegreerde werkperiode geeft jongeren de kans om veel bij te leren en stappen te zetten in hun ontwikkeling als theatermaker. In de hangars van HAAR, aan de Montevideostraat 5 op het Eilandje, werd er hard gezocht, geëxperimenteerd, gezongen, gedanst, getimmerd, geschilderd. Kortom: er werd veel en heftig gecreëerd, kritisch gekeken en geluisterd en genoten van elke stap die het uiteindelijke doel dichterbij bracht .
 
Het resultaat was een levendige tentoonstelling van Beeldende Kunst en Performancekunst, waar op de slotavond veel volk van kwam genieten.

 
6 WD maakt het bont…

Welkom op de eindproductie van 6 Woordkunst – Drama

24 mei (20u)  &  25 mei (13u & 20u)
Betty Braemzaal
 
Tickets: 5 euro.  Reserveren: wijmakenhetbont@outlook.com

 

 
 
7 Woord-Drama speelt Antigone
 
Maria Feenstra, Jarl Laroche, Arend Peeters, Marilyse Fourie, Fien Van der Slycken, Kato Van Ermen en Renée Leerman spelen Antigone, naar Sophocles.
 
Woensdag 20 juni -  20.00 u
Betty Braemzaal
nkom: 5 euro (leerlingen en oud-leerlingen: gratis).  Reserveren kan op zevenwoord@gmail.com.
 7 Woord – Drama 2018-2019: toelatingsproeven
 
Toelatingsproeven voor 7 Woord – Drama vinden plaats op 28/6 en 29/8.
Voor meer info: http://www.kunsthumaniora.be/index.php/studiekeuze/studiegebieden/podiumkunsten/voorbereidend-jaar-wd-wm/

 
 
3 | JAZZ / POP / ROCK
 

Eindejaarsconcerten
 
... just be there!
 
 

 
4 | KLASSIEKE MUZIEK / MUSICAL
 
Musical "Om op te vreten"
Reserveer tijdig uw plaats!
 

 
5 | DANS

Moving Art 2018
 
Op 14, 15 en 16 maart vond ‘Moving Art’ plaats. We vonden voor dit jaarlijks weerkerende dansfestival onderdak in het Zuiderpershuis.
4 uitverkochte voorstellingen en een internationaal team van choreografen zorgden voor een fantastische sfeer en gaven een stevig boost aan de prachtige prestaties van alle dansers.
 
Choreografen:
1 Dans: Miek De Vriese
2 Dans: Isabel Peeters
3 Dans: Jennifer Regidor
4 Dans: Audrey Pascal
5 Dans: Filip Van Huffel
6 Dans: Min Hee Bervoets
Gastchoreografen:
4 Dans: Pauline De Laet
5 Dans: Luke Jessop
6 Dans: Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman
5 en 6 Dans: Ohad Naharin
 
De Moving Art-dvd en Blu-Ray kan je bestellen via: https://goo.gl/forms/2HTOJWv3y5ATM51k1
 

 
Dans Snuffeldag
 
Op woensdagmiddag 28 maart organiseerde de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans haar eerse snuffeldag voor dansers uit het Deeltijds Kunstonderwijs. 60 dansers vanuit heel Vlaanderen kwamen een namiddag proeven van onze school met lessen en workshops in klassiek ballet, hedendaagse dans en improvisatie.
 
 
 
Paasstage
 
Van 9 tot 13 april organiseerde de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans haar jaarlijkse Paassage Dans voor dansers van 10 tot 14 jaar. Ook dit jaar was het weer een groot succes met 40 jonge dansers die lessen volgden in klassiek ballet, musical / zang, hedendaagse dans en modern jazz.

 
Leerkrachten waren Mieke Wille, Deborah De Ridder, Isabel Peeters en Audrey Pascal.
 
 

Reis naar Londen met 4 Dans
 
Op 19 en 20 april zijn alle 4de jaars naar Londen gegaan. Met de leerlingen van 4 Dans hebben we naast de bekende toeristische trekpleisters, ook een bezoek gebracht aan The London Contemporary Dance School. We kregen een rondleiding door de volledige school, en bezochten er verschillende dansstudio’s, de pilatesstudio en het Robin Howard Theatre. Daarnaast kregen we uitleg over audities en het curriculum van de LCDS. Voor de leerlingen een echte meerwaarde.
 

 
Internationale Dag van de Dans zaterdag 28 april
 
Op vrijdag 27 april kwam de toekomst van de Vlaamse Dans samen in onze dansstudio’s in Wilrijk. Aanleiding was de Dag van de Dans. Alle laatstejaars en een aantal 5de jaars van de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans, Kunsthumaniora Brussel, Muda Gent en de Koninklijke Balletschool Antwerpen kregen samen workshops van Helder Seabra, Agostina D'Alessandro en Nicolas Vladyslav.
De organisatie werd verzorgd door Jeugd & Dans vzw.
 
 
 
Aankomende activiteiten:
 
Gip 2018

De leerlingen van 6 Dans werkten het volledige schooljaar aan hun geïntegreerde proef (gip). Tijdens deze voorstelling krijgen we het resultaat te zien en stellen zij hun unieke en diverse creaties voor, gedanst door de leerlingen van 4, 5 en 6 dans.

Leerlingen 6 Dans: Lila Brockhausen, Lander Casier, Dieke De Gendt, Helen D'Haenens, Thao Hellemans, Roos Leten, Bjorn Loykens, Yanou Mertens, Julia Romain, Selina Tuijenburg en Hanne Van Driessche

Wanneer: donderdag 17 en vrijdag 18 mei 2018 om 19u30 
Waar: de Betty Braemzaal van de! Kunsthumaniora, Karel Oomsstraat 24, 2018 Antwerpen

 


Auditie 1ste, 2de en 3de graad – zaterdag 2 juni 2018

de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans staat garant voor technisch hoogstaand, creatief en dynamisch dansonderwijs op internationaal niveau in Antwerpen.
Jonge dansers worden er opgeleid tot unieke, hedendaagse danskunstenaars en veelzijdige, dynamische bewegers. De opleiding werkt met een professioneel team van lesgevers en nodigt internationale gastdocenten en choreografen uit om de leerlingen extra uit te dagen.

Tijdens onze audities wordt een klassieke en een hedendaagse dansles gegeven, gevolgd door een korte improvisatie. Ook zal er een screening plaatsvinden met onze kinesist. Onmiddellijk na de auditie wordt het resultaat meegedeeld.

Een professionele jury selecteert op techniek, verschillende bewegingskwaliteiten, improvisatie, creativiteit, potentieel als danser, algemene motorische coördinatie en motivatie.

Inschrijven: zaterdag 2 juni 2018
Inschrijvingen auditie Eerste Graad (1 en 2 Dans)
Inschrijvingen auditie Tweede Graad (3 en 4 Dans)
Inschrijvingen auditie Derde Graad (5 Dans)
 
 
Summerschool 2018

van 13 t.e.m. 17 augustus 2018, voor dansers van 8 -14 jaar

Wat kan u verwachten? Een intensieve stage gegeven door professionele dansdocenten met een opendeurdag op het einde van de stage.

Een week vol met hedendaagse en klassieke dans, fun en beweging, gegeven op verschillende niveaus, afgestemd op elk individu.
Lessen in klassieke en hedendaagse dans wisselen af met een creatieve workshop in de namiddag waar een toonmoment uit voortkomt op vrijdagnamiddag.

Er is tevens mogelijkheid tot overnachting op het internaat De Spits waar ook dagelijks animatie wordt voorzien.

Info en inschrijven via: Summersschool 2018

 
 
International Summer Dance Workshop 2018

de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans en Koninklijk Conservatorium Antwerpen Dans stellen voor: INTERNATIONAL SUMMER DANCE WORKSHOP 2018, van 20 tot 24 augustus. 

ISDW is een dynamische, creatieve week voor dansers met verschillende achtergrond, ervaring en mogelijkheden. De workshop vindt plaats op twee energieke dansplekken in Antwerpen.

In onze studio's in Antwerpen/Wilrijk worden hedendaagse en klassieke danslessen en creatieve, choreografische workshops gegeven. 
In de ochtend kunnen de deelnemers een hedendaagse en klassieke dansles volgen. In de namiddag volgt er een dynamische workshop waarbij bewegingsmateriaal wordt aangeleerd en verschillende choreografische werkwijzen worden bekeken.

In the studio's van de Internationale Kunstencampus deSingel worden workshops in Inclusie Dans en Partnerwerk georganiseerd.

Op het einde van de week tonen alle deelnemers hun werk in de Internationale Kunstencampus deSingel waarbij de mogelijkheid tot uitwisseling en discussie wordt aangeboden.
Lesgevers:
Gevorderde dansers 14 - 16 jaar 
Karin Heyninck (B) - Klassiek ballet
Mathew Slater (UK) -  Hedendaagse dans en workshop

16+ Intermediate and Advance:
Filip Van Huffel (B) - Hedendaagse dans
Altea Nunez (ESP) - Klassiek ballet

Luke Jessop (UK) - workshop Intermediate
Jose Agudo (ESP/UK)  - workshop gevorderd / professioneel

Info en inschrijven via: 
http://kh-hedendaagsedans.be/events/international-summer-dance-workshop-2018
 
 
6 | AUDIOVISUELE VORMING

Toonmoment ‘De fabuleuze leugen’
 
Het afstudeerproject van 6AVV vindt plaats op
 
24 mei 2018, van 18 uur tot 21 uur
Sterckshof, Sterckshoflei 21, 2100 Antwerpen
 
We heten u van harte welkom!
 
 
AVV volop actief!

Tijdens het tweede semester vonden er heel wat evenementen plaats: kunstzinnig tijdens de GWP van 5 en 6, maar ook sportief en sociaal bewogen tijdens de inleefdag.
 
3, 4, 5, en 6 AVV was volop actief. We tonen enkele sfeerbeelden.

 


#inleefdag

#GWPgeluid&animatie

 

#sportdag
 

#GWPardennen

funS
 
funS is een jaarlijks weerkerend event georganiseerd door de afdeling AVV. Leerlingen van buiten de school kunnen er kennismaken met de afdeling.

Zie ook: https://www.flickr.com/photos/kh-avv/albums/72157694313763611/with/26826128347/

 
Oriënteringsproef AVV op 28 juni.

De traditionele oriënteringsproef voor AVV vindt dit jaar plaats op 28 juni in de lokalen AVV.
Zowel voor 3, 4 als voor 5 AVV worden die dag proeven voor wiskunde en wetenschappelijke vakken afgenomen en is er een motivatiegesprek voorzien met de collega’s kunstvakken AVV.
 
Op tijd inschrijven is belangrijk want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Wij starten om 9 uur en rond 13 uur kan je ons oriënteringsattest voor AVV komen ophalen.
Inschrijven doe je via de website van onze school.
 
http://www.kunsthumaniora.be/index.php/studiekeuze/ori-nteringsproeven-toelatingsproeven/proeven-audiovisuele/

 
 
 
7 | BEELDENDE KUNST
 
 
GWP 2de graad BAK/BAV: Tijdsreizen

Hoe snel gaat de tijd? Onze leerlingen uit de 2de graad stelden zich de vraag en namen duurzaamheid, recyclage en de herbruikbaarheid van voorwerpen onder de loep.

Een ganse week verbleven de leerlingen in het artistieke huis ‘Het Bos’. Ze konder er kiezen uit verschillende workshops (stop-motion, beton, hout, papier, zeefdruk en linoleum) om hun ideeën en creativiteit te verwerken in een eigen artistiek project.

 
 
De leerlingen gingen op zoek naar objecten uit het verleden, zoals een uiensnijder, telefooncel, telefoonboek, overheadprojector, diaprojector, rolveger, bandopnemer, bibliotheekfiche, weegschaal, telefoonklapper, walkman … en onderzochten het beeldende karakter, de schoonheid en het ingenieuze systeem van ieder object.
Gedurende de projectperiode gaven de leerlingen een nieuw leven aan het object van hun keuze. Ze vormden het om tot een creatief, fantasierijk of inventief en “onbetaalbaar” voorwerp voor de toekomst.

Trots en met veel succes werd er ter plekke een tentoonstelling opgebouwd.
 
A new wave: GWP van 5 WD en 5 TBK/VBK

Hoe zie jij de wereld over enkele tientallen jaren? Wat brengt de toekomst?
Onder de titel ‘A new wave’ brachten leerlingen uit 5 WD en 5TBK/VBK hun GWP.

Voor leerlingen van het vijfde jaar Vrije en Toegepaste Beeldende Kunst is tentoonstellen een heel nieuw gegeven. Ze zijn nog volop in ontwikkeling, zoekende, vaak nog onzeker. Laat staan dat ze eraan toe zouden zijn om hun werk publiek te tonen. Naar buiten komen met hun werk nu, komt voor hen dus wat vroeg.

Het beeldende werk dat ze tonen is dan ook onaf, in wording en nog kwetsbaar. Het blijft bij experiment, het nemen van risico’s en het maken van keuzes. ‘Work in progress’ dus. Tentoonstellen is altijd een momentopname van een werkproces dat nooit helemaal af is.
Toch is het voor leerlingen die beeldend willen communiceren een noodzaak om te leren omgaan met het presenteren van hun werk én de interactie of confrontatie aan te gaan met een publiek. Het is een avontuur, een niet onbelangrijke eerste ervaring in het toelaten van vreemden in hun wereld.

Waar het kan, komt het tot een samenwerking met de performances van Woord. Elders komen ze gewoonweg naast elkaar te staan. Onrechtstreeks ontstaat er altijd een soort verbinding.

 
 
Verslag van een GWP- week in Berlijn.
 
Zondag 15 april, middernacht, alle leerlingen van 6AV, BV, TBK, VBK en 7BBV staan te trappelen. We vertrekken op GWP-week en stappen de bus op richting Berlijn. Een pittige start, want op maandagochtend stappen we van de bus, recht het eerste museum in.
 
Dit wordt het begin van een culturele én historische marathon tussen prehistorie en actualiteit: Egypte, schilderkunst van de middeleeuwen tot de 21e eeuw, van Giotto tot Caravaggio, van Rembrandt tot Picasso, Duitse expressionisten, performance-, video- en installatiekunst, Afrika, veel fotografie en veel, heel veel architectuur. Natuurlijk confronteren we onszelf ook met nazi-Duitsland en de muur.

Met een hoofd vol inspiratie vergeten we natuurlijk niet om lekker te eten tussendoor. ’s Avonds vragen we de nacht ten dans… en slapen?

Slapen doen we wel als we weer thuis zijn!

 
 
 
6 BV op studiereis naar Barcelona
 
De laatstejaarsstudenten Beeldende Vorming en Architecturale Vorming, reisden naar Barcelona. Ze verzamelden hun herinneringen in een visueel verslag over de studiereis.6BV maakt kennis met JC Vizit

JC Vizit is een plek waar jongeren kunnen experimenteren, actief ideeën kunnen uitwisselen, een plek waar ruimte is voor authenticiteit en creativiteit.

6 BV ging op bezoek en nam er deel aan een workshop zeefdruk. 

 4AO ontwerpt trofee ‘Leraar van het jaar, 2018’ in opdracht van Klasse.
 
Naar traditie verkiest Klasse jaarlijks een ‘leerkracht van het jaar’. Dit jaar vindt op 30 mei de uitreiking plaats en daar hoort een gepaste prijs bij.

Klasse schakelde een groep kunstzinnige leerlingen in die samen met een leerkracht artistieke vakken een concept moesten bedenken en maken. Het werden de leerlingen van 4AO. Aan de hand van de reeds eerder gevoerde campagne hebben zij gebrainstormd, getekend en zich van hun meest creatieve kant laten zien!

Het wordt dit jaar een speciale trofee, eentje die je kan aandoen of opzetten, en die je een plekje kan geven op de schouw.

Het eindresultaat is binnenkort te zien op de uitreiking en in ‘Klasse’.
 
Lissabon begroette 6AO
Een impressie van hun GWP-week…
 
8 | (OUD -) LEERLINGEN
5 PK (podiumkunsten) haalt finaleplaats op VERS, essay- & debatwedstrijd

Een eigentijdse dichter moet schrijven over de actualiteit. Gaat u akkoord?

5 Woordkunst en 5 Muziek namen deel aan VERS essay- & debatwedstrijd. Poëzie lezen, essayeren en debatteren over de maatschappelijke relevantie van poëzie was het uitgangspunt.
Na een spannende voorronde begin maart, wisten Jessica Boyeleba (5J), Jytte Brauwers (5PR) en Elias Verschraegen (5KM) zich te plaatsen voor de Finale in Amsterdam.
 

Ester Naomi Perquin (dichteres), Martijn Nicolaas (Taalunie ‘senior adviseur taalgebruik’) en Martin Berendse (directeur OBA) vormden de jury. Zij oordeelden op basis van luistervaardigheid, taalgebruik, performance en hoffelijkheid.

Voor een tot aan de nok gevulde theaterzaal debatteerden 16 leerlingen uit Vlaanderen en Nederland. 8 leerlingen brachten hun essay voor jongeren uit Vlaanderen en Nederland die luisterden naar wat ze te vertellen hadden over poëzie en kunst. Er werd verwonderd geluisterd en geapplaudisseerd, wanneer een onverwachte invalshoek voor verrassing zorgde. De aandacht was groot.

Dat dit een onvoorspelbare finale zou worden, werd voor onze leerlingen al gauw duidelijk. Jytte werd daags voor de finale geveld door ziekte. Stemloos was ze niet in staat om te debatteren voor publiek. De heenrit, waarin besloten werd dat Eva – Luna (5KM) de rol van Jytte zou overnemen, was dan ook intens. Maar het bleek een vruchtbare samenwerking: het duo Jytte / Eva Luna geraakte tot in de halve finale.

Jessica wist haar essay met overtuiging en op authentieke wijze voor te dragen. ‘Zinnen die je zou willen tatoeëren om ze nooit meer te vergeten, gebracht met een voordracht die de inhoud nog meer laat binnenkomen’, zo oordeelde de jury.
En Elias, die wist kalm en bedachtzaam de ganse zaal voor zich in te palmen. Elias haalde de finale en werd tweede.
Voldaan keerden we huiswaarts, met z’n allen overtuigd van de meerwaarde van kunst.

 
 

Et maintenant door Marthe Schneider
Oud-leerlinge Marthe Schneider, die Hanne speelt in de Eén-reeks ‘Gevoel voor tumor’, brengt haar eerste single uit. De actrice heeft een cover opgenomen van ‘Et maintenant’ van de Franse zanger Gilbert Bécaud. Haar versie was ook al te horen in de serie zelf. ” De opbrengst van de single, die te downloaden is via iTunes, gaat naar Iedereen tegen Kanker.

 

 

Eerste prijs "CeDeL"
Alexander Mues (4KM) behaalde de eerste prijs (middelbare graad) op de Saxofoonwedstrijd "CeDeL".

 

 

 

3 laureaten op de eMuse International Online Competition
Maya Descheemaeker (6KM), Jappe Dendievel (3KM) en Balder Dendievel (5KM) wonnen allen een eerste prijs op de "eMuse International Online Competition". Zij worden uitgenodigd voor een concert in het Byzanthine Museum in Athene, op 30 juni 2018.
 

 

Oud-leerlinge WD is één van de Montignards
Katarina Antunovic (Woordkunst-Drama 2009) is dit seizoen één van de Montignards! Samen met vijf andere jonge theatermakers kan je haar zien in ongecensureerde toonmomenten:
 

 
Oud-leerlinge WD schreef een kinderboek
Jana Rymen (Woordkunst-Drama 2011) brengt haar eerste kinderboek uit: "Goede Rik". Met het verhaal 'Goede Rik' wil de Antwerpse Jana Rymen grote thema’s als afscheid, pijn, verdriet, wanhoop en onmacht op een luchtige manier bespreekbaar maken bij jongeren en kinderen.

 

Copyright © 2018 de! Kunsthumaniora, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp