Copy
Läs detta nyhetsbladet i din webbläsare

STAMNINGSFÖRBUNDETS NYHETSBLAD
Oktober 2019


Nyheter från styrelsen
Från tidning till nyhetsblad

Nyhetsbladet som du håller i handen är ett led i att nå ut till fler, vara där vår målgrupp är, och visa vad som händer inom och utanför Stamningsförbundet ännu snabbare. Det kommer att vara tillgängligt för den som vill ha det, texterna är klickbara så att man direkt kommer till sidan vi hänvisar till, och det kommer att vara läsbart online, nedladdningsbart och utskrivningsbart.

Nyhetsbladet kommer inte längre en gång per kvartal, utan när det finns intressant information att förmedla.  För att inte missa något exemplar kan du hålla koll på vår hemsida, våra sociala medier, och via vår mailinglista. Du kan även dela det med din familj och vänkrets, din logoped, ditt barns lärare, ditt bibliotek, din arbetsgivare m fl. Nyhetsbladet kommer fortfarande innehålla senaste nytt från förbundet och dess föreningar, referat från läger och träffar, forskning och behandling, intervjuer, barnsidor, bok- och filmrecensioner och annat som kan vara av intresse. Så fortsätt att komma med era artiklar. Tipsa oss om det ni vill läsa om och vem vi ska intervjua, samt det ni läst, sett eller hört och som kan vara av intresse att förmedla till våra läsare. Skicka in bilder, teckningar, dikter, bloggar och vloggar till redaktion@stamning.se. Nyhetsbladet blir så bra som vi tillsammans gör den till. 😊
Slutligen ett stort tack till Marcus Johansson som har hjälpt oss att lägga grunden till detta Nyhetsblad.


Barn- och föräldrar
Familjelägret i Visby - Värdefulla dagar

Anna-Maja och Gustav, två föräldrar som deltog på familjelägret, berättar om en minnesvärd länghelg på Gotland.

Det var vårt första tillfälle att besöka familjelägret i Visby, 2-5 augusti 2019. Vi anlände till Visby runt fredag lunch och barnen började med att entusiastiskt slänga sig i poolen efter att vi checkat in på hotellet. Framåt eftermiddagen var det samling för alla deltagare där vi lärde känna varandra varefter vi fortsatte ut på byn för middag, godisinköp och glassfrossa.
 
Efter en god natts sömn och en fantastisk frukost, blev vi upphämtade med buss för avfärd mot Lummelundagrottan, kamelridning och cirkus. Dagen avslutades med middag och sjörövaräventyr i Visby och vi somnade gott i våra sängar.
 
På söndagen följde barnen med några föräldrar till ett vetenskapscenter där de fick utforska olika teknologier och utföra fysikaliska experiment. Resten av föräldrarna och personalen fick dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser kring stamning. Efter lunch var det fri tid men nästan samtliga begav sig till Medeltidsmarknaden för att insupa en svunnen tid. Vi samlades åter på kvällen för gemensam middag och vandring genom staden.

Helgen avslutades med gemensam frukost på måndagsmorgonen med massor av kramar och farväl av nya vänner.
 
Lägret var väldigt välorganiserat och hade ett stort barnfokus i allt från aktiviteter till middagsmat. Ledarna var trygga och entusiastiska vilket fick barnen och oss vuxna att trivas. Vi upplever lägret som mycket värdefulla dagar för vår dotter där hon fick tillbringa tid med andra stammande barn och deras familjer på ett naturligt och glädjefyllt sätt.
 
Tack för allt!
 
Kram, Anna-Maja och Gustav


Ungdom
Europeiskt ungdomsläger - en resa på många sätt

Jaspreet Singh Nagra från Göteborg berättar om sina upplevelser av det europeiska ungdomslägret augusti i Lemele, Nederländerna.

Vill du prata inför människor utan att bry dig om du kommer stamma eller inte? Vill du berätta om dig själv eller en berättelse utan att stressa fram talet? Vill du uppleva en värld där stamning är något positivt? Vill du lära känna människor från andra delar av världen? Om svaret är ja så bör du definitivt söka till nästa års europeiska stamningsläger.

Det är ett läger där jag öppnade upp mig känslomässigt, vilket var otänkbart för mig innan. Jag berättade om min barndom, om min familjs ställning till min stamning. Vissa kände igen sig i mina berättelser och då hjälpte vi varandra genom att prata om det. För mig har stamning varit något som är "jättenegativt" och "jättefel", som jag borde fixa. Jag har gjort väldigt mycket för att minska min stamning och det långsiktiga målet har varit att inte stamma. Det har lett till att jag pratade väldigt lite under vissa perioder då min stamning blev värre. Och det är en väldigt dålig, deprimerande och ångestfylld resa som jag har gjort flera gånger om.

Stamningslägret har fått mig att inse hur viktigt det är att acceptera min stamning och jobba med mina känslor. Att våga prata även under dåliga perioder när jag stammar mycket. Mitt största hinder har alltid varit jag själv, vilket jag insåg efteråt. Nu efter lägret stammar jag lite mer eftersom jag försöker släppa kontrollen över mitt tal för att jag ska kunna prata på ett naturligt sätt. Nu pratar jag mycket mer. Jag stammar mer och mår fortfarande bättre. Det är något som gör att jag verkligen kan vara stolt över mig själv. Innan kom det alltid känslor av ångest och skam när jag stammade, men inte nu längre. Som någon smart person sa på lägret, stamning är en del av mig själv så varför ska man försöka trycka undan det?

Vill du må bättre och gå på ett äventyr, så var med på nästa års europeiska stamningsläger. Du får vänner för livet. En glädjefylld vecka med härliga människor som stammar. En vecka där du känner dig normal med din stamning.

Jaspreet Singh Nagra


(PS. Är du intresserad av att vara med nästa gång, hör av dig till international@stamning.se.)


 

Barn- och föräldrar
Barntävling!

Spännande tävling för alla barn!

Du vet väl att VÅR DAG närmar sig? Den Internationella Stamningsdagen 22 oktober? Berätta det gärna på skolan, för kompisar, familjen och alla andra, så kanske du blir lite extra bortskämd den dagen. 😉
 
Inför den Internationella Stamningsdagen bjuder vi in alla barn till en liten tävling som vi kallar Min Stamning! Fina priser utlovas! Rita en teckning, skriv en dikt, gör en video, och berätta om en upplevelse, hur du blir bemött i skolan, om ett läger som du varit på, hur du har det hos logopeden, ge tips till andra så att andra förstår bättre och kan bemöta dig såsom du önskar.
 
Skicka ditt bidrag (eller be någon att hjälpa dig) före den 20 oktober till mig, så kontaktar jag dig om du har vunnit.  Bidragen kommer att visas på vår hemsida! 😊
 
(Och du har väl sett att även andra barn har berättat om sin stamning? Inte? Kolla här!)
 
Hälsingar,
Kimsan, barn- och föräldraansvarig Stamningsförbundet


Internationellt
Internationella stamningsdagen 22 oktober

Stamningsförbundets internationella ombud uppmanar till att uppmärksamma den internationella stamningsdagen, för att tillsammans göra stamning synlig.

De flesta känner till rosa bandet och att oktober är bröstcancermånaden. De flesta känner också till att 4 oktober är kanelbullens dag. Men hur många känner till att även stamning har en färg, blågrön och att den 22 oktober är den internationella stamningsdagen, officiellt erkänt av EU-kommissionen? Årets tema är ”Growth through speaking” eller Att växa genom att tala. Just nu pågår en internationell online-konferens, där du kan träffa personer som stammar och ledande logopeder och forskare från hela världen. 

Hjälp oss att uppmärksamma den internationella stamningsdagen. Bär en blågrön rosett-pin och/eller en stamningsknapp. Anordna någon aktivitet på barnets skola (kanske ditt barn vill hjälpa till) eller be någon från din närliggande förening att komma och berätta om stamning.
 
Lägg ut broschyrer på biblioteket. Ha öppet hus i din förening. Påminn din logoped om denna viktiga dag (de kanske kan göra det lite extra festligt på mottagningen den dagen). Prata om stamning, på bussen, på kalaset eller genom en insändare i en veckotidning. Det finns många förslag och idéer som du kan göra. Och med ”du” menas inte bara ”du som stammar”, utan alla kan vi hjälpas åt. Föräldrar, logopeder, vänner, lärare, svärfar, mormor, talpedagogen, grannen, ja alla som vill hjälpta till att ändra innebörden i ordet stamning från ”fel” till ”helt ok”, eller till och med ”cool”!  😊

För mer information, kontakta Stamningsförbundets Internationella ombud

     


Inbjudan
Stamningsträffar i Jonsered

Röstfabriken i Jonsered arrangerar fem träffar i oktober till december för minst fem och högst åtta deltagare som stammar.
 
Det kommer bli diskussioner om undvikanden och framgångsstrategier liksom talövningar. Vi kommer också få besök av en gäst som berättar om sin stamningsresa. Hör av dig till info@rostfabriken.se eller till nummer 0731-588054 om du vill veta mer om innehåll, datum och kostnad. 

16 oktober, 30 oktober 
13 november, 27 november
11 december
 
Träffarna ligger mellan kl. 17-18.30
 
Hjärtliga hälsningar
Maria Pihl, leg logoped & verksamhetschef Röstfabriken


Föreningsnytt

Skaraborgs stamningsförening bjuder in till:

OBS utökad anmälningstid till 16 okt. Mer info finns på www.ssf.st.


 

Föreningsnytt:

TALAkademin bjuder in till:


Föreningsnytt:

Örebro läns stamningsförening bjuder in till filmvisning


Utställning:
Fotoutställning

Vad sker när människor stammar? Hur upplevs ögonblicket då talet inte lyder?

Fotografen Lars Dyrendom och Christine Sjöberg, logopeden Lisa Bengtsson, musikern Olimpia Dynarek samt #projektpratas initiativtagare Andrea Stéen bjuder in till en spännande fotoutställning som konstnärligt undersöker stamningsögonblicket.

Utställningen invigs på den internationella stamningsdagen, den 22 oktober med föreläsningar och samtal.
Program för kvällen:
17.30 Hej och välkomna samt presentation av projektet
17.45 Olimpia Dynarek berättar om sin stamning och livet som musiker.
18.30 Andrea Stéen berättar om #projektprata
18.45-19.30 Panelsamtal om stamning

Eventet och utställningen är gratis
 
Utställningen pågår 22 oktober - 10 november.
Läs mer på frolundakulturhus.se

I samarbete med Stamningsförbundet.

Varmt välkomna!
Projektgruppen Ppprata


Föreningsnytt:
Aktiviteter i Västernorrlands stamningsförening

Ulla Wikström berättar om träffen som ägde rum 21 september i Sundsvall och bjuder in till nästkommande träff.

Vi var 13 personer, tio vuxna och tre barn, som samlades för upptaktsträff på trevliga Kulturmagasinet vid deras café Stair Culinar lördagen den 21 september. Några medlemmar kom långväga ifrån, de hade tagit tåget till Sundsvall. Vi kalasade på en god lunchsmörgås och fick en trevlig pratstund. Vi diskuterade frågor gällande Föreningen och Stamningsförbundet. 

 

Det var några som, efter fikat, gick en runda på Kulturmagasinet och kollade bl.a. på "Hövdingen i Högom". Utställningen visar fynd från utgrävningar i Högomgravfälten väster om Sundsvall. Vi fick se en intressant film från tillverkningen av hövdingens svärd. 

Nästa träff blir den 23 oktober kl 18.00 i HSO-lokalen.

Anmälan till Ulla-Britt tfn 0706328493 eller e-post ullabritt.johansson40@gmail.com.

Välkomna!

Hälsningar, Ulla Wikström
Västernorrlands stamningsförening


 

Stamningsfonden

stödjer verksamhet som gynnar personer som stammar.
Sätt gärna in gåvor och donationer på:
Bankgiro 5430-0322.
Märk betalningen
Stamningsfonden.
Läs mer 

ANSVARIG UTGIVARE: ordforande@stamning.se
REDAKTÖR: Manus sändes till redaktören via redaktion@stamning.se 
MANUSSTOPP: Löpande

Kontaktuppgifter till kansliet, förbundsstyrelsen, lokalföreningarna och stamningslogopeder
finns på vår hemsida

Facebook sida
Facebook grupp (sluten)
Instagram
Twitter
Email
Stamningsförbundets hemsida
Copyright © 2019 Stamningsförbundet, All rights reserved.


Vill du ändra hur du tar emot dessa meddelanden?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från nyhetsbladet.

Email Marketing Powered by Mailchimp