Feestdagen en de betekenis voor overgewicht en suikerhuishouding

Tijdens de feestdagen genieten we over het algemeen meer van zoete zondigheidjes en staat ons bewegingsprogram op een lager pitje. Als we de weegschaal raadplegen is het meestal ietsje meer en niet snel minder. De pancreas (alvleesklier) die zorgt voor een evenwichtige verwerking en omzetting van koolhydraten, heeft vaak overuren gemaakt. Als we niet attent blijven, snakt ons lichaam steeds meer naar suikers en dat is funest: diabetes type 2 ligt op de loer.

Suiker (glucose) speelt een sleutelrol in het energiemetabolisme. Voor de opname en transport ervan in de cellen, vooral die van de lever, spieren en vetweefsel, is voldoende insuline nodig en die insuline dient haar functie goed te kunnen vervullen.
Belangrijke tips voor het nieuwe jaar om na de feestelijke dagen het lichaam weer meer in balans te krijgen:
 • Geef de voorkeur aan niet geraffineerde voedingsmiddelen, fruit, groenten, vezels..: een gezonde evenwichtige voeding samengesteld uit voedingsmiddelen met een lage glykemische index, draagt bij tot een langzamere absorptie van de koolhydraten en tot een verminderde insulinerespons. Kijk op voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index voor meer informatie.
 • Vermijd geraffineerde suikers: hyperglykemie (te hoge bloedsuikerspiegel) veroorzaakt immers oxidatieve stress die de insulinegevoeligheid doet afnemen. Het lichaam wil bij hyperglykemie zelf het te veel aan suiker in het bloed kwijtraken door veel te plassen. Veel blijven drinken (niets zoets!) helpt daarbij.
 • Wees meer fysiek actief: daardoor verbetert de zuurstoftoevoer en spierinspanning zorgt voor de verbranding van bloedsuikers.
 • Bescherm de β-cellen van de pancreas: door middel van supplementen op basis van o.a. zink, chroom en de vitaminen van de B groep.
 Deze laatste groep vitaminen zijn noodzakelijk voor het glucosemetabolisme, de omzetting van koolhydraten in glucose. Ze verbeteren de tolerantie voor glucose.
 • Biotine: verbetert de tolerantie voor glucose, vermindert de insulineresistentie en heeft een synergetische werking met insuline bij het doen dalen van de suikerhuishouding.
 • Vitamine C: vermindert de behoefte aan insuline.
 • Chroom: maakt deel uit van de GTF (glucosetolerantiefactor) en vermindert de insulineresistentie.
 • Magnesium: speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline. Er werd een verband gelegd tussen de magnesiumstatus en een geringer risico op diabetes en een grotere gevoeligheid voor insuline.
 • Selenium: een essentieel mineraal die de weefsels en membranen beschermt tegen oxidatieve stress. Selenium speelt een preventieve rol bij diabetes. Die werd toegeschreven aan de antioxidatieve eigenschappen.

 • Vitamine E: antioxidatieve eigenschappen verhinderen de vorming van toxische oxidatieproducten en beschermen de celbestanddelen van de pancreas.
 • Carnitine: door aanvulling met carnitine verbetert de gevoeligheid voor insuline, vergroot de opslag van glucose en optimaliseert het de stofwisseling van de koolhydraten en van de vetten.
Bekijken

Kortom...

Als je dagelijks bovenstaande aspecten in je voedingspatroon ‘meeneemt’,  bescherm je je lichaam tegen overgewicht en diabetes type 2. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Wij wensen je een gezond jaar!

Copyright © 2018 Drogist Voordeel, Alle rechten voorbehouden.


Veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren bijwerken of uitschijven.

Bekijk deze email in je webbrowser.

Email Marketing Powered by Mailchimp