Sportief advies

Elke sporter heeft zijn eigen energiebehoefte.

Drie dingen zijn belangrijk voor sporters: 
1. Uithoudingsvermogen (energie) 
2. Kracht (spier) 
3. Coördinatie (hersenen-spier)

Hoe deze zaken verlopen, wordt gedeeltelijk bepaald door natuurlijke aanleg. Daarnaast heeft het alles met voeding te maken. In ons lichaam functioneert namelijk niets zonder de juiste voedingstoffen. Om ervoor te zorgen dat uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie optimaal zijn, is het belangrijk om de juiste voeding te gebruiken, zeker als je fanatiek met je lievelingssport een paar keer per week intensief bezig bent.

Welke voeding levert de meeste energie?

Wanneer het over energie gaat, wordt binnen de sport vaak uitsluitend gepraat over koolhydraten. Het algemene advies is meestal nog steeds om veel pasta te eten. De vraag is of koolhydraten daadwerkelijk de belangrijkste energieleveranciers zijn. Het onderscheid tussen snelle energie en duurenergie is hier van belang. 

Elke sporter heeft zijn eigen energiebehoefte, afhankelijk van de discipline waarin iemand actief is. Een sprinter gebruikt snelle energie, een marathonloper voornamelijk duurenergie. Bij een voetballer moet snelle energie beschikbaar zijn, bijvoorbeeld voor het trekken van een sprintje, maar ook duurenergie om de hele wedstrijd actief en scherp te kunnen zijn. 

Een koolhydraat levert snel energie, maar slechts een kleine hoeveelheid. Onze grootste energieleveranciers zijn goede vetten. Vetzuren leveren ongeveer zes keer meer energie dan koolhydraten en zijn hiermee belangrijk voor de benodigde duurenergie. Eiwitten worden gebruikt als reserve-energie. 

Vetzuren
Alles dat we eten moet worden omgezet in energie. Dit gebeurt in onze cellen. Omega-3 vetzuren zijn als het ware de ‘deur’ naar onze cellen. Voldoende energie op celniveau betekent vitaliteit, reparatievermogen en snel kunnen reageren op omstandigheden. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Hiervoor is ons lichaam aangewezen op de voeding. Ons westers voedingspatroon bestaat uit heel veel omega-6 vetzuren, zoals dierlijke vetten en oliën, terwijl we vier keer meer omega-3 vetzuren zouden moeten binnenkrijgen. Daarom is bijna iedereen en zeker een sporter, gebaat bij een aanvulling met omega-3 vetzuren. 

Eiwitten
Om intensief te kunnen sporten is veel spierweefsel nodig. Eiwitten zijn de enige manier om meer spiermassa te krijgen en sterker te worden. Eiwitten worden daarnaast gebruikt om te herstellen. Een sporter heeft ongeveer anderhalve gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig om voldoende spieren te kunnen aanmaken en voor een goed herstel. Zeker bij een verhoogde behoefte is het niet zo gemakkelijk om voldoende eiwitten uit voeding te halen. Een sporter ontkomt er eigenlijk niet aan om de voeding aan te vullen met extra eiwitten in de vorm van een proteïnepoeder.

Als sporter is het van groot belang dat vitaminen en mineralen in optimale hoeveelheden in het lichaam aanwezig zijn om prestaties verder te verbeteren en te zorgen dat geen blessures ontstaan. Uiteraard ligt de basis altijd in een gezonde voeding. Daarnaast kunnen voedingssupplementen worden gebruikt als extra aanvulling. Voor topsporters is het belangrijk dat de producten op doping worden gecontroleerd. 

Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT)
Om topsporters op doping gecontroleerde supplementen te bieden, heeft de branchevereniging NPN in samenwerking met NOC*NSF en de Dopingautoriteit het zogenaamde Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) in het leven geroepen. Dit systeem biedt topsporters informatie en zekerheid over de zuiverheid van voedingssupplementen.

Wist je dat..?

 • Koolhydraten (suikers) onze snelle energieleveranciers zijn. 
 • Vetzuren ongeveer zes keer meer energie leveren dan koolhydraten. 
 • Vooral vetzuren uit vette vis, avocado’s, walnoten en olijfolie belangrijk zijn. 
 • Naarmate er langer wordt gesport, er minder koolhydraatenergie wordt gebruikt en steeds meer energie uit vetzuren. 
 • Om goed te presteren het voedingspatroon van een marathonloper rijk moet zijn aan goede vetten om te zorgen voor de benodigde duurenergie. 
 • Voor een sprinter een koolhydraatrijke voeding die snelle energie levert juist meer geschikt is voor een optimale prestatie. 
 • Alle groenten en fruit voor topsporters optimale koolhydraatbronnen zijn, met name tropische vruchten, zoals mango, ananas en papaja. 
 • Om intensief te kunnen sporten er veel spierweefsel nodig is. 
 • Eiwitten eten de enige manier is om meer spiermassa te krijgen en sterker te worden.
 • Eiwitten nodig zijn om te herstellen. 
 • Het vooral belangrijk is om dierlijke eiwitten te eten. Deze zijn rijk aan BCAA’s en stimuleren de aanmaak en reparatie van spierweefsel. 
 • Vis en mager vlees veruit de grootste bronnen van BCAA’s zijn. 
 • Een topsporter veel mineralen verliest door transpiratie. 
 • Mineralen belangrijk zijn om niet te verzuren en vooral groente en fruit rijke bronnen zijn. 
 • Een goede vochthuishouding ook heel belangrijk is. 
 • Belastende voedingstoffen, zoals geraffineerde (bewerkte) koolhydraatbronnen (pasta, brood) ten koste gaan van onze energie. 
 • Creatine in combinatie met de juiste voeding tijdens de pauze of rust een verbeterd spier- en duurvermogen geeft. 
 • Bij een echte hongerklop het eten van een paar dadels een goede keuze is. Het zijn snelle suikers die veel mineralen bevatten. 
 • Het direct na een training of wedstrijd belangrijk is om spieren snel van brandstof te voorzien zodat het herstel sneller gaat. Dit lukt het beste met een combinatie van een koolhydraatrijke voeding en goede eiwitten, bijvoorbeeld een eiwit shake met fruit 
 • Een goede basissuppletie voor een fanatieke sporter bestaat uit een goede multi, magnesium, vitamine C, vitamine D3, omega-3 vetzuren en proteïne poeder.

Zomer.

Wij wensen je een sportieve, gezonde zomer met veel uithoudingsvermogen.

Copyright © 2018 Drogist Voordeel, Alle rechten voorbehouden.


Veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren bijwerken of uitschrijven.

Bekijk deze email in je webbrowser.

Email Marketing Powered by Mailchimp