Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Naarmate we ouder worden kunnen we last krijgen van verkalking van de bloedvaten. Personen die roken, met overgewicht, suikerziekte, te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte en eventueel erfelijke aanleg kunnen vroeg of laat geconfronteerd worden met aderproblemen.

Wat kunnen de eerste verschijnselen zijn? 

Je merkt dat je tijdens het lopen kortere afstanden niet zonder pijn af kunt leggen. Je krijgt last van zogenaamde etalagebenen. Slagaders, die vernauwd zijn, voeren te weinig zuurstof aan voor de beenspieren tijdens het lopen. Even stilstaan tijdens de wandeling geeft je de mogelijkheid weer pijnvrij verder te kunnen lopen. 

Meestal treden er pas verschijnselen op wanneer ongeveer 70% van de inwendige diameter van de slagader is verkleind door aanslag. Dat de symptomen minder hevig kunnen zijn, komt doordat bij dit geleidelijke vernauwingsproces de omringende bloedvaten de kans krijgen zich te verwijden zodat omliggende weefsels toch nog van bloed kunnen worden voorzien.

Zijn de bloedvaten op een natuurlijke manier schoon te houden? 

De grote scheikundige Linus Pauling (tweemaal Nobelprijswinnaar) was ervan overtuigd dat vitamine C gecombineerd met een aantal aminozuren de kans van plaque in de vaten aanzienlijk reduceert cq. kan voorkomen. 

Hij sprak vooral over de aminozuren L-Arginine, L-Ornithine, L-Lysine, L-Carnitine en L-Proline.1)

Hoe versterken deze aminozuren elkaar in het belang van je bloedvaten? 

Eenvoudig gezegd speelt het volgende een rol voor het behoud van gezonde bloedvaten: het aminozuur L-Arginine speelt een hoofdrol om het lichaam te stimuleren stikstofmonoxide aan te maken. 

Stikstofmonoxide verwijdt de bloedvaten en is daarom belangrijk voor een normale functie van het cardiovasculair systeem. Door verwijding van de bloedvaten blijft de doorbloeding van de aderen optimaal en heeft het een positief effect heeft op de bloeddruk. Daarnaast is Arginine een voorloperstof van Creatine (belangrijk voor hart, spierfunctie en uithoudingsvermogen). Arginine heeft dus een gunstige invloed op hart, bloedvaten en spieren. 

Sommige kwalen belemmeren het lichaam om Arginine de taak te geven in het lichaam stikstofmonoxide aan te maken. Voorbeelden hiervan zijn: een verhoogde cholesterolspiegel, hoge bloeddruk of atherosclerose.2)

Het lichaam heeft dan een verhoogde spiegel van ADMA (Asymmetrisch Dimethylarginine). ADMA is een stofwisselingsproduct dat de enzymatische omzetting van Arginine in stikstofmonoxide remt. Verhoging van de Argininespiegel compenseert de remming door ADMA en zorgt voor verbetering van het lichaamsproces om de aanmaak van stikstofmonoxide te regelen. 

L-Ornithine speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van het lichaam om de Arginine-huishouding op peil te houden. Dit aminozuur draagt o.a. bij tot het ontgiften van de lever, dus verminderen van vetopslag in het lichaam cq. de bloedvaten. Ervaart het lichaam veel stress en onrust, dan daalt het Ornithine gehalte. Minder Ornithine heeft consequenties voor de Arginine-huishouding en dus voor de aanmaak van stikstofmonoxide. 

In het bloed komen vetachtige stoffen voor. Meest bekend is cholesterol. Een verhoogde cholesterolspiegel betekent vaak verhoging van het Lipoproteine A in het bloed. Bij hoge concentraties wordt het risico voor de bloedvaten groter om dicht te slibben. Het aminozuur L-Carnitine voorkomt naarmate men ouder wordt de verhoging van cholesterol. Dit aminozuur verwijdert vrije vetzuren in het bloed. Zodoende werkt het ondersteunend met betrekking tot het voorkomen van bloedsomloopstoornissen. Een hartinfarct kan ontstaan wanneer er in de hartspier een tekort aan Carnitine is ontstaan. 

Bloedvaten danken hun elasticiteit en stevigheid aan collageen. L-Proline helpt bij de vorming van collageen en vermindert het verlies van collageen tijdens het ouder worden. Samen met vitamine C bevordert het gezond bindweefsel. 

Het aminozuur Lysine kan de opname van het aminozuur Arginine in de cellen remmen. Daardoor kan er meer Arginine in het bloedplasma opgenomen worden. Daar kan het duidelijk sneller in stikstofmonoxide omgezet worden.
Er bestaan nog meer manieren om je bloedvaten te koesteren en schoon te houden. Dit zijn de bekende ingrediënten die je lichaam uit eiwitrijk dieet omzet naar aminozuren.

Zo zie je maar dat je op een natuurlijke manier goed voor je bloedvaten kunt zorgen, zodat het bloed lekker door je vaten stroomt.
Bekijken

Meten is weten.

Ben je nieuwsgierig of je bloedvaten al enig plaque bevatten? Loop dan bij ons binnen. Met een eenvoudige vingertop meting van plm. 2 minuten kunnen we je laten zien hoe de bloedvaten er van binnen zeer waarschijnlijk uitzien.

1) Aminozuren kunnen meerdere betekenissen hebben in je lichaam, maar in dit verhaal beperken we ons tot het belang van dat aminozuur voor je bloedvaten zonder de pretentie te hebben volledig te zijn. Eiwitten worden in het lichaam omgezet in aminozuren. 

2) Bij de geboorte hebben je slagaders een gladde wand van binnen, maar in de loop der jaren kan de binnenkant van de slagaders beschadigd raken. Dit geeft een ontstekingsreactie waardoor de vaatwand verdikt. Zo'n plaatselijke verdikking van de vaatwand wordt een plaque genoemd. Het hele ontstekingsproces heet slagaderverkalking. Vaak ontstaat er later ook kalk in de plaques, vandaar de naam.

Copyright © 2018 Drogist Voordeel, Alle rechten voorbehouden.


Veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren bijwerken of uitschrijven.

Bekijk deze email in je webbrowser.

Email Marketing Powered by Mailchimp