Copy
Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrief Topsector T&U - special Greenport Digital

Tuinbouw Digitaal organiseert op donderdag 19 oktober een community meeting over de nieuwste projecten op het gebied van ICT-ontwikkeling en -toepassing in de tuinbouw: Greenport Digital - What’s next?

De meeting vindt plaats in het World Horti Center in Naaldwijk. Met bijdrages van Oscar Delnooz (Ministerie van Economische Zaken) en Jack van der Vorst (directeur Social Sciences Group, onderdeel van Wageningen University & Research) en kennismaking met maar liefst 9 ICT-projecten in en om de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

In deze speciale T&U nieuwsbrief aandacht voor het programma van deze community meeting, die u
 als ondernemer of onderzoeker uit de tuinbouwsector niet mag missen!Digitalisering en tuinbouw
De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan razendsnel: Cloud Computing, Software as a Service, Internet of Things, wearables, augmented reality, beeldherkenning, 3D printing, smart machines, big data, predictive analytics, gamification en bio informatics zijn de trends anno 2017. De stap naar volledig virtuele ketens wordt steeds kleiner: intelligente en vraaggestuurde ketennetwerken die klantspecifieke, steeds wisselende marktkennis, optimaal afstemmen met kennis van het product, productie, productietechnologie en logistiek.

Voor de tuinbouw is digitalisering essentieel: de juiste informatie op tijd op de juiste plek en een intelligent gebruik ervan bevorderen een duurzame teelt, goede productbehandeling, voedselveiligheid en efficiënt vervoer. Daarnaast zorgt digitalisering voor het reduceren van verspilling en het verbeteren van de communicatie met de consument over de gebruikswaarde, kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid van een product.
 
Tuinbouw Digitaal laat u tijdens deze meeting kennismaken met de laatste stand van zaken!
Topsector ICT projecten
Naast de twee keynote sprekers Oscar Delnooz en Jack van der Vorst, kunt u tijdens parallelsessies kennismaken met maar liefst 9 nieuwe ICT projecten.

Onderzoekers van Wageningen University & Research praten u bij over de laatste ontwikkelingen: van blockchain en Big Data tot aan Internet of Things en Fruit 4.0.
Toegevoegde waarde van blockchain voor sierteelt
Blockchain kan de huidige manier van informatie-uitwisseling en transacties fundamenteel veranderen. Waar liggen kansen voor de sierteelt? En wat betekent dit voor u?

Tim Timmermans onderzocht mogelijkheden blockchain-technologie binnen de DaVinc3i Community. In deze sessie presenteren Tim Timmermans en Carlijn Savelkouls van Wageningen U&R de resultaten en het model!
Is de tuinbouw klaar voor digitaal zakendoen?
In de tuinbouw is het digitaal zakendoen nog niet overal ingevoerd. Redenen: het niveau van informatiemanagement, het matige ketendenken en de (administratieve) organisatie van de bedrijfsprocessen. De overgang naar digitaal zakendoen is vooral voor kleine tuinbouwondernemers een grote stap. Maar ook zij moeten gaan aanhaken!

Robbert Robbemond presenteert in deze parallelsessie de resultaten uit het onderzoek ‘Het nut van ICT-gebruik voor tuinbouwondernemers’, waarin is bekeken hoe het digitaal zakendoen in tuinbouwketens verder gestimuleerd kan worden.
Fruit 4.0: naar een datagedreven fruitteelt
Het project Precisietuinbouw-project Fruit 4.0 richt zich op het verhogen van de kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen door betere teelt- en managementinformatie. Er staan twee thema's centraal: waarneming & detectie en management & big data. Dit varieert van high tech metingen in de boomgaard tot aan het interpreteren van gegevens zodat ze bruikbaar zijn voor bedrijf en keten.

Peter Frans de Jong en Cor Verdouw van Wageningen U&R laten u zien waar dit onderzoek nu staat.
Internet of Food and Farm 2020
Het Internet of Things (IoT) biedt enorme kansen. Een slim web van sensoren, camera's, robots, drones en andere aangesloten apparaten maakt een ongekend niveau van controle en geautomatiseerde besluitvorming mogelijk. Het project ‘Internet of Food & Farm 2020’ onderzoekt het potentieel van IoT-technologieën voor de Europese voedsel- en landbouwindustrie.

In negentien pilots in vijf sectoren (groente, fruit, akkerbouw, zuivel en vlees) in heel Europa worden IoT-technologieën in een operationele bedrijfsomgeving ontwikkeld, getest en gedemonstreerd. Cor Verdouw praat u erover bij.
Market Intelligence & Big T&U
Het project Big T&U wil Big Data op een toegankelijke, eenvoudige manier bij elkaar brengen en ontsluiten voor softwareontwikkelaars in de tuinbouw. Zo kunnen ontwikkelaars vraaggestuurde applicaties ontwikkelen, waarmee data geanalyseerd kunnen worden.

Dit levert market intelligence op voor bedrijven en organisaties in de tuinbouw zoals de Hortiradar, waarmee twitterberichten verzameld worden die inzicht geven in tuinbouwproducten. En de Horticube, waarin belangrijke open source databronnen gelinkt en ontsloten worden. Johan Bremmer van Wageningen U&R neemt u mee in de wereld van de Big Data.
Personalised Nutrition& Health
Het doel van het programma Personalised Nutrion& Health is ambitieus: een wereld waarin alle mensen de keuze kunnen en wíllen maken voor gezonde voeding die perfect aansluit bij hun persoonlijke behoefte. 

De grote innovatie waar de gezondheidszorg op wacht is preventie. Dit onderzoeksprogramma wil services ontwikkelen die mensen in staat stellen hun gezondheid en eetgedrag snel te meten en een persoonlijk advies  krijgen.

Carlijn Savelkouls praat u bij over de laatste ontwikkelingen.
Healthy Plant Fundamentals
Healthy Plant Fundamentals is een onderzoek naar innovatieve kasteelt met gezonde planten en een gezond milieu. Het borduurt voort op het Gezonde Kas systeem, een prototype gewasbeschermingssysteem voor in de kas dat gebruik maakt van DNA- en sensortechnieken, geautomatiseerde beeldverwerking, softwaretools, biologische beheerstrategieën en precisiespuittechnologie.

Binnen Healthy Plant Fundamentals onderzoekt men hoeveel eerder ziekten en plagen kunnen worden aangetoond met moderne technieken voordat er symptomen met het blote oog zichtbaar zijn.

Carolien Zijlstra (Wageningen U&R) toont in deze sessie wat de resultaten van dit onderzoek zijn.
Koppelen van platforms voor betere data-uitwisseling
Het project ‘DATA-FAIR’ wil boeren, tuinders, toeleveranciers en verwerkers effectief laten samenwerken op het gebied van datagebruik, gericht op meer rendement voor alle partijen. Hiervoor worden bestaande platforms en diensten met elkaar gekoppeld. Het doel is om de data-uitwisseling in Nederland te versnellen.

Robbert Robbemond van Wageningen U&R laat zien hoe dit project kan bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzaam, open software- en data-ecosysteem.
Wageningen Data Competence Center en tuinbouw
Big data staat hoog op de agenda van Wageningen University & Research. Gegevens vormen de basis voor onderwijs en onderzoek. Data is natuurlijk niet nieuw. De reden om het Big te noemen is de onstuimige groei van de hoeveelheid en daarmee ook van de mogelijke toepassingen.

Het Wageningen Data Competence Center (WDCC) richt zich op het verder ontwikkelen van de mogelijkheden hiervan voor Wageningen UR. In deze presentatie laat Willem Jan Knibbe, hoofd WDCC, zien wat de betekenis van het WDCC voor de tuinbouw  is aan de hand van concrete voorbeelden zoals datacubes en blokchain.
Deelname en aanmelden

Wilt u deelnemen aan de community meeting Greenport Digital - What’s next? in Naaldwijk?
Kijk dan voor meer informatie en aanmelden op www.tuinbouwdigitaal.nl. Deelname is gratis.

Locatie World Horti Center
De community meeting is bij het World Horti Center in Naaldwijk; dé plek om kennis te maken met én kennis te delen over de nieuwste ICT-ontwikkelingen. Voordat de meeting start, is er een lunch en rondleiding. 
Blijf op de hoogte van het ICT-nieuws in de tuinbouwsector en meldt u aan voor de gratis ICT-Radar.
      
                                                            
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Tuinbouw Digitaal, een innovatieprogramma van de Topsector T&U.
Het onderzoekt, informeert en faciliteert met het doel de kennis over informatiemanagement te vergroten en het gebruik van informatiestandaarden te stimuleren. Hierdoor zijn bedrijven en overheden beter in staat om in te spelen op ontwikkelingen en beslissingen te nemen. 

 
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Verspreid deze nieuwsbrief alstublieft actief en ruimhartig in uw netwerk zodat zoveel mogelijk personen worden geïnformeerd en betrokken.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
Bezuidenhoutseweg 12,
2594 AV Den Haag
Postbus 93002,
2509 AA Den Haag

Bij vragen of opmerkingen mail:
info@topsectortu.nlThis email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen · Bezuidenhoutseweg 12, · Den Haag, Zh 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp