Copy
Nieuwsbrief mei 2018

Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Doe mee aan de White Paper Challenge van TKI TU en win € 1.500,-
Welke wereldwijde trends veranderen de Nederlandse tuinbouw? En hoe kan de tuinbouw hiervan profiteren? Deze vragen staat centraal in de White Paper Challenge van TKI TU. Heeft u hier een duidelijk beeld over? Weet u precies wat de sector moet doen? Doe dan mee! De winnaar wordt beloond met een bedrag van € 1.500! Deadline: 30 juni 2018.
 
Kijk voor meer info op www.TopsectorTU.nl
 

 
Internationale samenwerking Topsectoren
Op maandag 25 juni ontmoeten bedrijven, kennisinstellingen en vertegenwoordigers vanuit de topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Agri & Food, Water & Maritiem, Logistiek en Energie elkaar.
 
Met een doel: per regio en op het thema landbouw en voedselvoorziening met elkaar kijken waar de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen elkaar internationaal kunnen versterken en samenwerken. De Rabobank ondersteunt dit initiatief. Locatie: Utrecht.
 
Interesse? Meer informatie en aanmelden via info@topsectortu.nl
Innovatie- en Subsidienieuws
Benieuwd naar de mogelijkheden voor ondersteuning van kennis- en innovatieprojecten via (inter)nationale en regionale subsidieprogramma’s?
 
Lees dan de Innovatie & Subsidie nieuwsbrief van mei 2018 vanuit Topsector T&U.

Objectief meten van kleur, vorm en vlekken bij versproducten
Bij het transport en het bewaren van verse producten is het behoud van kwaliteit belangrijk!
 
In T&U project ‘GreenCHAINge Groenten en Fruit’ heeft Wageningen University & Research een objectieve meetmethode ontwikkeld voor het vaststellen van kleur, vorm en vlekken: de kleurenkast. Hiermee kan de kwaliteit van het verse product nauwkeurig beoordeeld worden.  
 
De kleurenkast wordt momenteel ingezet in lopend onderzoek voor onder andere aardbei, appel, avocado, champignon, mango, meloen, papaja en peer.
 
Neem voor meer informatie contact op met Eelke Westra van Wageningen U&R.

Kas als Energiebron
Fossiele energie wordt schaarser en duurder, de consument wil duurzaamheid en de klimaatverandering vereist stappen. Het innovatiethema Energie & Water van Topsector T&U richt zich op deze belangrijke maatschappelijk vraagstukken.
 
Het programma Kas als Energiebron, onderdeel van dit thema, ontwikkelt kennis en (teelt)technieken om in kassen energie te besparen en om meer duurzame energie zoals bio-energie, zonlicht en geothermie te gebruiken.
Kabinetsimpuls Kas als Energiebron, CO2-afvangst en aardwarmte
Het kabinet trekt dit jaar 300 miljoen euro extra budget uit om klimaatdoelstellingen te realiseren. Voor de glastuinbouw komt er een extra bijdrage van 23 miljoen euro voor Kas als Energiebron. Daarnaast wordt 12 miljoen vrijgemaakt voor CO2-afvangst en 22 miljoen voor aardwarmte. Lees meer.

Sky garden, het eerste gekweekte paviljoen van Nederland!
Op het dakterras van de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit in Den Haag komt een tuinbouw innovatie paviljoen, dat voor 80% bestaat uit gekweekte bouwdelen: reststromen uit de oesterzwamteelt, die aan een plaatmateriaal zijn vastgegroeid en vervolgens gedroogd.
 
De Sky garden laat de voordelen zien van groene en vitale werkplekken, in een circulair gebouwd paviljoen vol daglicht en innovatieve plantensystemen.
Uit wetenschappelijk onderzoek van Topsector T&U blijkt dat groen mensen creatiever maakt, het stresshormoon cortisol vermindert en het werkplezier verhoogt. Het paviljoen is ontwikkeld door de Haagse start-up Fungalogic en is een van de projecten uit het programma Waard&vol Groen van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). De Sky garden gaat in de Nacht van de Innovatie op 7 juni open en is het komende jaar te boeken als vergaderzaal. Lees meer


Op woensdag 6 juni organiseert Tuinbouw Digitaal een community meeting over Blockchain met sprekers van onder andere de Rabobank, GS1 Nederland en Nyenrode. Locatie: HortiVERSum in Zoetermeer – start 13.00 uur. Meer informatie en aanmelden.

Tuinbouw Digitaal is onderdeel van het T&U-innovatieprogramma High Tech & Digitale Transformatie. Kijk voor meer informatie op www.tuinbouwdigitaal.nl
Nieuwe handleiding: Labelling of Trade Units
GS1 in Europe, het samenwerkingsverband tussen EU-lidstaten gericht op ontwerp en invoering van standaarden voor de elektronische communicatie tussen bedrijven, heeft een nieuwe handleiding voor het labelen van handelseenheden gelanceerd. Deze handleiding is speciaal ontwikkeld voor AGF bedrijven die hun producten afzetten binnen Europa. 

Binnen de internationale AGF-handel is er behoefte aan gemeenschappelijke, wereldwijd geaccepteerde informatiestandaarden. Dit is vooral belangrijk voor de productidentificatie. Daarom is deze handleiding ontwikkeld, die een overzicht geeft van de verschillende labelformaten en lay-outs voor handelseenheden die speciaal aanbevolen zijn voor AGF-producten. 

Frug I Com is actief betrokken bij het T&U-innovatieprogramma High Tech & Digitale Transformatie en participeert namens de Nederlandse AGF-sector in GS1 in Europe. 
Lancering website Borderless Network en GroenPact
De websites van Borderless Network en GroenPact zijn live! Op www.borderlessnetwork.nl leest u meer over het Nederlandse netwerk van kennisinstellingen in de agrarische sector met een focus op internationale samenwerking. Doel van dit netwerk is om mensen te voorzien van de juiste internationale groene kennis en vaardigheden om de toppositie van de tuinbouw te behouden.

In GroenPact bundelen de sector, het onderwijs en de overheid hun krachten om het groene kennis- en innovatiesysteem in Nederland verder te versterken. Met concrete GroenPact-pilots zijn mensen met de juiste groene kennis en vaardigheden met elkaar verbonden.
30 en 31 mei: F&A Next
Op 30 en 31 mei is de derde editie van F&A Next in Wageningen, een event waar starters en bedrijfsleven in de food & agri-sector elkaar ontmoeten. Dit jaar staat het baanbrekend onderzoek op het gebied van robotica en 'protein transition' centraal. 

Experts van Wageningen University & Research vertellen over hun onderzoek en geven hun visie op de meest recente ontwikkelingen. Zij gaan met investeerders, bedrijfsleven en start-ups in gesprek over hoe de industrie er over 10 jaar uit zal zien. Welke kritieke factoren zijn er dan die de specifieke technologie zullen bepalen? Welke noodzakelijke veranderingen heeft onze samenleving tussen nu en 10 jaar hard nodig?

Ga voor het programma en registratie naar de website van F&A Next.
 

Innovation Expo 2018
Innovation Expo 2018 toont op 4 oktober 2018  de mooiste Nederlandse innovaties, ook uit de sector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
 
Ervaar, beleef en bekijk de meer dan 120 innovaties op het RDM-terrein in de Rotterdamse haven.

Kom in contact met het innovatienetwerk van investeerders, bedrijven en beleidsmakers, bezoek  de keynotes van onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en landbouw- en voedseldeskundige Louise O. Fresco en laat u inspireren bij een van de meer dan 40 sessies.
 
Missies naar China en Iran
Dit voorjaar is Topsector T&U als delegatieleider meegereisd met bedrijven en kennisinstellingen naar China en Iran. 
Van 8 -13 april gingen 44 land- en tuinbouwbedrijven op handelsmissie naar China. Tijdens deze missie was er veel aandacht voor de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen om zo een krachtige tuinbouwketen te vormen. Ook kwam het kwekersrecht aan bod.  

Er is samen met de topsectoren Agri & Food en Logistiek en de Rabobank een seminar georganiseerd over de koelketen. Door de brede aanwezigheid uit de keten was dit een mooie gelegenheid om de wederzijdse tuinbouwsamenwerking aan de Chinese partners en premier Rutte en de ministers Schouten (LNV) en Kaag (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking) te presenteren.
 
De handelsmissie was een groot succes voor de Nederlandse agrofoodsector: de Nederlandse bedrijven hebben tijdens de missie voor bijna 200 miljoen euro aan samenwerkingsakkoorden gesloten!
 

Van 16-21 april heeft een delegatie van 13 Nederlandse tuinbouwbedrijven, onder leiding van Loek Hermans van Topsector T&U, Iran (Esfahan en Mahallat) bezocht en deelgenomen aan de Iran Green Trade Fair in Teheran. Het bezoek was georganiseerd door de Nederlandse Export Organisatie, in opdracht van Topsector T&U en de Nederlandse ambassade en in samenwerking met Holland Horti International

Op het programma stonden bedrijfsbezoeken en seminars waar de Nederlandse bedrijven in contact kwamen met potentiële Iranese afnemers.
 
Na het bezoek aan Iran is er met de Iranese vice minister van Landbouw in Nederland verder gesproken over onder andere een trainingscentrum. Maar door de recente internationale politieke ontwikkelingen staat de uitwerking van deze afspraken 'on hold'. 
Kansen voor NL tuinbouw in Zambia
Topsector T&U ontgint samen met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen het tuinbouwpotentieel voor het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland. Zij doet dit onder andere samen met het YEP programma, dat training en financiering biedt om jonge professionals in ontwikkelingslanden en opkomende markten op te leiden.
 
Bram de Vries woont en werkt in Zambia, hij maakt de kennis en producten van de NL tuinbouwsector beschikbaar op de Zambiaanse markt. Dit doet hij voor Holland Greentech, een bedrijf met takken in Rwanda, Uganda, Kenia en Zambia. Lees hier hoe Bram dat doet!  
Privacyverklaring
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Topsector T&U hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy bij de verwerking van persoonlijke gegevens. In onze privacyverklaring leest u hoe T&U met uw persoonsgegevens omgaat en de doeleinden waarvoor de topsector de persoonsgegevens verwerkt. Wilt u de T&U-nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan op de link onderaan deze nieuwsbrief.
Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag. Bij vragen of opmerkingen mail: info@topsectortu.nl