Copy
Nieuwsbrief december 2019

Nieuwsbrief Topsector T&U

Nieuws van(uit) de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Anneke van de Kamp nieuw lid topteam T&U
Anneke van de Kamp (53) is vanaf 1 december lid van het topteam bij Topsector T&U. Van de Kamp is manager Communications & Public Affairs bij groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier. Ze vertegenwoordigt het bedrijfsleven in de T&U Board. Lees meer.

Anneke kan binnen het topteam het bedrijfsleven goed vertegenwoordigen: ze weet wat er leeft en wat er nodig is om de sector nog sterker te maken'.
Miljoenensubsidie voor onderzoek duurzame land- en tuinbouwproductie
Het programma SYNERGIA heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van 7 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar productiesystemen voor de land- en tuinbouw.

Het doel van SYNERGIA is de ontwikkeling van een productiesysteem dat de ecologie als uitgangspunt neemt en daarbij wordt ondersteund door slimme technologie.
Het NWO-project wordt gekoppeld met 3 TKI-projecten binnen het programma AGROS met eveneens een omvang van 7 miljoen euro. Het fundamentele onderzoek wordt bij verschillende universiteiten gedaan, terwijl via de 3 TKI-projecten de toepassing richting de praktijk wordt gewaarborgd. Voor de tuinbouw gaat het onder andere om onderzoek naar de autonome kas met gebruik van kunstmatige intelligentie en ecology-based farming voor de open teelten. Lees meer.
Frank Kempkes en Feije de Zwart winnaars 1e Topsector TU Research IMPACT Award
Onderzoekers Frank Kempkes en Feije de Zwart zijn de winnaars van de 1e Topsector TU Research IMPACT Award. Met hun onderzoek naar energiebesparing in de glastuinbouw winnen ze een bedrag van € 10.000 euro, beschikbaar gesteld door NWO. De onderzoekers van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research ontvingen de prijs uit handen van Loek Hermans, boegbeeld van Topsector T&U, tijdens het Research IMPACT Event op 10 december. Lees meer.
Bedrijven en startups ontmoeten elkaar op StartUp Afternoon
De energie zat er goed in tijdens de StartUp Afternoon op 12 december in Naaldwijk. Een veelgehoorde reactie: 'Het is inspirerend om met startups te praten en hun enthousiasme te horen over hun innovatie'.

Tijdens de StartUp Afternoon, een intiatief van Topsector T&U en HortiHeroes, hebben tuinbouwbedrijven kennis gemaakt met de nieuwe technologieën van startups and scale-ups in de Food & Flowers. Gemist? Lees het verslag.

Tijdens deze middag is ook de Topsector T&U Innovation Prize uitgereikt aan de startup die de slimste oplossing had voor meer voedselproductie in de kas met zo min mogelijk input. De winnaar: Physee! 
Physee heeft een coating voor de kas ontwikkeld die UV-licht omzet in voor de plant bruikbaar licht, waardoor de gewasopbrengst toeneemt. Het bedrijf wint 25.000 euro aan onderzoekscapaciteit, coaching door een innovatiemakelaar van Topsector T&U en een wildcard voor het accelerator-programma van StartLife. De publieksprijs ging naar Pats!, zij ontwikkelden een drone die motten in kassen kan bestrijden.
Circulair innoveren in de tuinbouw: hoe doe je dat?
Topsector T&U heeft samen met bloemenveiling Royal FloraHolland en Stichting De Groene Stad een CIRCO Green Business Design Track georganiseerd voor bedrijven in de sierteeltketen, om met de kennis over de meerwaarde van groen, nieuwe business te creëren op basis van circulaire uitgangspunten.

Twintig deelnemers vanuit tien verschillende bedrijven zijn met elkaar in gesprek gegaan over circulaire toepassingen in de sierteelt.
Lees meer. 
Annie van de Riet nieuwe voorzitter AVAG Greenhouse Technology Center
Annie van de Riet is de nieuwe voorzitter van AVAG, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector. Tijdens de ledenvergadering in november overhandigde Harm Maters de voorzittershamer aan de kersverse voorzitter. Lees meer.
Internationale kansen onderzocht in Seed Money Projecten
Op 12 december zijn de resultaten gepresenteerd van zestien Seed Money Projecten die dit jaar zijn uitgevoerd. In deze projecten is onderzocht welke samenwerkingskansen er voor de Nederlandse land- en tuinbouw liggen in Afrika, Azië en Noord- en Midden-Amerika. Dit heeft concrete resultaten opgeleverd!

Zo is voor Irak bekeken of de bouw van een kassencomplex voor zaailingen interessant kan zijn. In Myanmar hebben veredelingsbedrijven onderzocht of ze gezamenlijk het registratieproces kunnen versnellen door de oprichting van een teststation. Lees meer.
Ga mee op innovatiemisie naar India
Bent u actief op het snijvlak tussen land- en tuinbouw, water & sleuteltechnologieën (zoals kunstmatige intelligentie, ICT, biotechnologie)? Heeft u interesse om samen met Indiase partners aan innovatie (R&D) te werken?

Ga dan mee met de kennis en technologie innovatiemissie van 6 tot 10 april 2020. Topsector T&U is mede-organisator van deze missie. Lees meer.
EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming
Gewasbeschermingsmiddelen moeten duurzamer worden. Daarom krijgen biologische middelen die werken op basis van nuttige micro-organismen en insecten de voorkeur van de EU en de Nederlandse overheid.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen door EU-regelgeving onnodig duur, stug en tijdrovend is. Daardoor komen er minder duurzame middelen op basis van micro-organismen op de markt. Lees meer.
Guggenheim New York, Rem Koolhaas en de Nederlandse tuinbouw!
Vanaf 20 februari 2020 is er een bijzondere tentoonstelling van de Nederlandse architect Rem Koolhaas in het Guggenheim in New York: Countryside. Deze expositie laat zien welke belangrijke positie het platteland inneemt in de (grote) transformaties op aarde. 

De Nederlandse tuinbouw wordt hierbij gepresenteerd als één van de oplossingsrichtingen voor de toekomst: tuinbouwondernemers en toeleveranciers laten zien hoe de tuinbouw oplossingen biedt voor mondiale maatschappelijke vraagstukken.

Koolhaas wil met deze expositie de bezoekers laten nadenken over de toekomst van de aarde. Lees meer.

Het hele team van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen wenst u een mooi kerst toe en een goed 2020!

Deze nieuwsbrief is afkomstig van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag. Bij vragen of opmerkingen mail: info@topsectortu.nl