Copy
Läs detta nyhetsbrev i en browser
LIFE SCIENCE I REGIONEN
MARS 2022

Det är mycket svårt att inte tänka på det som händer i Ukraina nu.

Vi var så enade och samstämda när vi bekämpade pandemin. Forskare från hela värden samarbetade för allas bästa. Nu har vi ett krig helt nära oss och ett lands folk är på flykt – det är så sorgligt. Men i detta elände finns också ljuspunkter, för liksom med pandemin ser vi hur människor och hela länder samarbetar för att hjälpa dem som drabbas av kriget. 
 
Trots världsläget, så är det med stolthet jag kan konstatera att Sverige är Europas starkaste land avseende riskkapitalinvesteringar i impact startups. En impact startup är ett entreprenöriellt företag där affären är baserad på att erbjuda lösningar på några av välfärdsstatens utmaningar, och därmed bidra med en positiv effekt i samhället.
 
Den 31 mars släpper vi en rapport som beskriver life science i regionen kring Stockholm-Uppsala. Vi har bland annat inventerat antal företag och anställda. Rapporten släpps i samband med vårt frukostseminarium ”Att växa med sitt life science-bolag i Sverige”. Där diskuterar vi hur förutsättningarna ser ut för att driva och utveckla bolag inom life science. Får Sverige ett nytt Astra eller Pharmacia, eller är vi en plantskola för innovativa små och medelstora life science-bolag? Är det föråldrat att tro på möjligheten att bygga nya ”big pharma” ? Jag tror det, eftersom finansieringsmodellen inom life science till stora delar bygger på att riskkapitalbolag investerar, och naturligtvis måste ju dessa alltid få en exit.
 
Med hopp om en ljusare framtid,
Ylva Williams, vd på Stockholm Science City

Illustration med text Life science i regionen

UNICEF joins Stockholm’s world-renowned innovation ecosystem 

UNICEF establish a Global Office for Innovation in Stockholm. Today children face unprecedented challenges exacerbated by two years of a global pandemic. Traditional approaches must be overhauled to generate the impact needed to achieve the Sustainable Development Goals by 2030. 

More about UNICEF >
Foto av Life City

Nya hyresgäster till Atrium Ljungbergs lokaler i Life City i Hagastaden

Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med läkemedelsbolaget Immedica Pharma om drygt 1 000 kvadratmeter och med vårdbolaget GHP om drygt 400 kvadratmeter i Life City mitt i Hagastaden. Redan nu har företag börjat flytta in i Life City. Hagastaden utvecklas till ett av världens främsta områden för life science. 

Läs mer om Life City >
Foto från ett labb

Fortsatt högt intresse för life science-noteringar under 2021

Efter ett framgångsrikt år för life science på börsen 2020 fortsatte det skyhöga intresset för sektorn även under 2021. Men hur såg det egentligen ut för bolagen som noterades under fjolåret? Det tittar BioStock närmare på i denna artikel.  

Läs mer om life science-noteringarna >
Foto av Stockholms universitet

Stockholm University among top 100 most international universities

In a ranking from Times Higher Education, listing the most international universities Stockholm University ranks 67th in the world. The ranking is based on data from Times Higher Education's annual university ranking and is based on factors such as the number of international students and researchers, international collaboration and more.

More about the ranking >
Foto av Karl-Petter Thorwaldsson

Svensk export av life science har växt förbi personbilsindustrin 


Under 2021 steg exportvärdet av svensk life science till 115 miljarder kronor och passerade därmed exporten för hela den svensk personbilsindustrin. Det visar vilken nyckelindustri life science är sade Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson när han talade vid en årlig nationell life science-konferens med 900 anmälda deltagare.  
Läs mer om exporten av life science >
Foto av Campus Solna

Akademiska Hus gör storinvestering i ny life science-satsning på Campus Solna 


Campus Solna och den närliggande Hagastaden har på kort tid utvecklats till ett av världens starkaste life science-kluster. För att möta den stora efterfrågan från nya verksamheter som vill etablera sig på området, investerar Akademiska Hus strax över 160 miljoner kronor i att bygga om Fysiologen till toppmoderna kontor och labb.
Läs mer om Campus Solna >
Foto av Matilda Ernkrans och Jerome Kim

Sverige ny värd för vaccininstitut

Internationella vaccininstitutet, en del inom FN:s organisation, har valt Sverige för ett nytt Europakontor. Det blir det första sätet utanför institutets hemland Sydkorea.
"Ett styrkebesked för svensk forskning", säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S).  

Läs mer om Internationella vaccininstitutet >
Foto av Sten Kjellström

Ny vd till S:t Eriks ögonsjukhus


Sten Kjellström tillträder blir vd för S:t Eriks ögonsjukhus den 1 april. Han är överläkare i ögonsjukvård och kommer närmast från tjänsten som chef för Verksamhetsområde endokrinsjukvård, hudsjukvård, reproduktionsmedicin och ögonsjukvård vid Skånes universitetssjukhus. 
Läs mer om Sten Kjellström >
Foto av människor

Stockholms universitet är nu med i Science|Business

Science|Business är ett nätverk av organisationer från industri, forskning och innovation samt politiska beslutsfattare. Genom Science|Business har Stockholms universitet tillgång till en ny plattform där den senaste utvecklingen inom forsknings- och innovationspolicy och -praxis diskuteras.
Läs mer om Science|Business >
Illustration med text Kontakt
Stockholm Science City Foundation är en expertorganisation som underlättar kunskapsutbyten och stärker tillväxt inom hälsa. Stiftelsen grundades 1990 och har sedan dess arbetat med samverkansfrågor inom hälso- och sjukvård, akademi och industri.

Vi har stort fokus på utvecklingen i Hagastaden, den nya stadsdelen som kommer att binda ihop Solna och Stockholm och som har fokus på livsvetenskaper.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Website
Dela Dela
Tweet Tweet
Dela Dela
Vidarebefordra Vidarebefordra
Copyright © 2022 Stockholm Science City, All rights reserved.