Copy
Newsletter de l'ACEPF Núm. 17 - Juliol-Agost 2021
El 12 i 13 de juny l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya i l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme han posat en valor la memòria dels maquis, recuperant la xarxa de camins i de passos de frontera oberts per l’Agrupació Guerrillera de Catalunya. Us adjuntem el recull fotogràfic del company Ignasi Espinosa i el text del nostre President Carles Vallejo. Afegim referències de premsa. També volem destacar en aquesta entradeta la inauguració de l’exposició “Quan Plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista”, comissariada per l’historiador Manel Risques Corbella , i que es pot veure fins al mes de gener de l’any vinent a l’Arxiu Històric de Barcelona. Us recordem que la propera cita presencial, desprès d’aquest temps llarg i complex de pandèmia, serà el proper dia 18 de setembre per celebrar la nostra Assemblea anual. Reserveu a la vostre agenda.
Agenda
Dissabte 18 de setembre · Assemblea de l'ACEPF 
Lloc: Sala d’Actes de CCOO, Via Laietana, 16. Barcelona.

Recuperem la normalitat de les trobades presencials (seguint les normes preventives sanitàries vigents) amb la nostra assemblea anual. Memòria d’activitats, pla de treball i altres punts que oportunament informarem. Horari de 10 a 13 hores. Presentació de la publicació 22 anys d’editorials.
Catalunya Resistent
“Iniciem un camí que volem recórrer amb insistència i determinació”, afirma Isabel Alonso Dávila informant de la constitució de la Comissió de Pedagògica de l’ACEPF i coordinat la Primera Jornada “Pedagogia de la Memòria als centres educatius”,  amb aportacions de Joan Boada Masoliver i Enrique Javier Díez Gutiérrez. Veure número 104. Ara ja hem celebrat la Segona Jornada com informem a l’apartat de Notícies.
Notícies
Manifest de les entitats Memorialistes a favor del desmantellament i retirada del document franquista de Tortosa
Llegir Manifest
12 i 13 de juny · III Jornades sobre El Maquis a la Vall d'en Bas
El 12 i 13 de juny l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya i l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme han posat en valor la memòria dels maquis, recuperant la xarxa de camins i de passos de frontera oberts per l’Agrupació Guerrillera de Catalunya. Us deixem aquests enllaços amb articles, vídeos de l’Amical d’Antics Guerrillers, i el recull fotogràfic de l’Ignasi Espinosa.

Nou tram de la ruta dels maquis a la Vall d’en Bas.
Reportatge fotogràfic del company Ignasi Espinosa.
19 de juny · Assemblea de l'Amical de Mauthausen
El dia 19 de juny va tenir lloc al MHC l’Assemblea de l’Amical de Mauthausen i altres camps. Saludem al nou president escollit Joan Calvo i reafirmem la nostra voluntat de cooperació i col·laboració amb aquesta entitat memorialista de llarg recorregut.
29 de juny · Quan plovien octavetes
El dia 29 de juny es va inaugurar aquesta exposició que romandrà a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, carrer de Santa Llúcia, 1, fins el mes de gener de l’any 2022. Us recomanem veure el vídeo de la conferència inaugural de Manel Risques, historiador i membre de la nostra Associació “Joaquim Puig i Pidemunt, director de Treball, executat l’any 1949”. Us facilitem l’enllaç a la conferència i altres referències de premsa.
Cuando llovían octavillas del cielo: la propaganda clandestina contra el franquismo.

Memoria, franquismo y “ley sin democracia”.
2, 3 i 4 de juliol · Castellnou de Bages, per les rutes dels maquis
Una delegació de la nostra Associació ACEPF i de l’Amical dels Antics Guerrillers han participat molt activament a les jornades que s’han celebrat el primer cap de setmana de juliol. Us facilitem aquest enllaç i imatges.

Més informació.
18 de julio · II Jornada Pedagogía de la Memoria en los centros educativos
Apertura Jordi Rabassa Massons (Concejal de Memoria Democrática del Ayuntamiento de Barcelona). 

Conferencia: Fernando Hernández Sánchez (Facultad de Formación para el Profesorado y Educación, Universidad Autónoma de Madrid), en torno a su libro El bulldozer negro del general Franco. Historia de España en el siglo XX para la primera generación del XXI, Pasado & presente, 2016. 

Experiencias:
  • Rosa García Alcón (La Comuna de Presxs y Represaliadxs del franquismo): Experiencias educativas a partir del documental El silencio de otros de Almudena Carracedo y Robert Bahar.
  • Fernando Yarza Gumiel (Facultad de Educación, Universidad de Zaragoza): Lugares de memoria. El campo de internamiento de Gurs (1939-1945). Instituto Aragonés de Arte y Cultura Contemporáneos (IAACC). 
  • Lucila Aragó Carrión (Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme País Valencià) y Raquel Vanyó Vicedo (Facultat de Dret, Universitat de València): La colaboración entre colectivos y universidad. La Plataforma de Suport a la Querella Argentina del País Valencià y la Clínica Jurídica de la Universitat de València.
  • Pedro Pablo Santamaría Curtido (Grupo de Trabajo “Memoria Histórica de Rota”): La transmisión educativa de la memoria histórica local. Ayuntamiento de Rota (Cádiz)
  • Rob McDonal (escultor) y Mireia Serrano Clemente (actriz): Una experiencia desde el arte, en Malgrat,para rescatar la memoria de los brigadistas Internacionales.
Us adjuntem igualment l’enllaç a la Primera Jornada i també a aquest article molt relacionat amb els temes tractats.
Lectures, articles, conferències i altres activitats recomanades
In Memoriam
Ens ha deixat Xavier Folch i Recasens, editor comunista. Detingut i represaliat pel TOP. Ens ho recorda Andreu Mayayo en aquest article
“Va ser un dels primers procediments del Tribunal de Orden Público (TOP, número 132) i, malgrat les greus acusacions i el desmantellament de tot l’aparell de propaganda (dues multicopistes, incloses), els detinguts van ser posats en llibertat condicional".

També ens agrada incorporar aquest article molt personal del nostre company de la Junta de l'ACEPF en Marià Hispano.
Relatos Franquistas
El dia 8 de juny es va presentar aquest llibre de Paquita López Arroyo. Com diu la seva autora, nascuda a Madrid, que va ser la Presidenta de Comunidades Cristianas, Presidenta de la ULM (organització feminista), i membre del Comitè Central de la ORT compartint tasques amb Juana Doña, “sus vivencias personales de la lucha antifranquista y por la democracia, el compromiso en la militancia feminista y en la actividad política organizada” no van ser gens fàcils. Les ha volgut escriure per transferir aquesta memòria a les noves generacions. No us perdeu el poema manuscrit de la Tía Isabel en la Cárcel de Las Ventas (agost de 1939) Cuando mueran las estrellas, dedicada a la memòria de “Las Trece Rosas, los 43 claveles y los miles de asesinados, torturados, encarcelados y exiliados por el franquismo.” Es pot descarregar el llibre íntegre en aquest enllaç.
Documental Bolero Paprika
Jornada organitzada per l'Observatori Europeu de les Memòries recordant el Manifest de Ventotene 
Activitats que podeu recuperar
12 de maig de 2021
26 de maig de 2021
Campos de concentración y trabajos forzados.
Recordeu la campanya activa de signatures d’entitats i també a nivell personal.
Signar
Enllaços d'interès
Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya
Amical de Mauthausen
Amical Antics Guerrillers de Catalunya
Projecte IRAE
Inscriu-te al nostre Butlletí electrònic
Fes-te soci / sòcia
La Memòria és lluita!
Twitter
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Tots els drets reservats.
   

Vols canviar la manera de rebre aquests correus electrònics
Pots actualitzar les teves preferències o donar-te de baixa

Email Marketing Powered by Mailchimp

Per a donar compliment al Reglament General Europeo de Protecció de Dades, (UE) 2016/679, en endavant RGPD i normativa vigent, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, en endavant ACEPF, posa a la teva disposició la següent política de protecció de dades.
Des de l'ACEPF desitgem que la relació amb les persones usuàries es basi en la confiança mútua, per això, a la present Política de privacitat volem explicar-vos, de forma clara, rigorosa i transparent, com tractem les vostres dades de caràcter personal.
Consulteu aquí la política de privacitat.