Copy
View this email in your browser

E-nieuws Nautilus, september 2020


Activiteiten

Wedstrijdagenda

Datum Wedstrijd Deadline inschrijven
     
 17-18 oktober  Tromp Boat Race, achtervolgingsrace   over  5 km  Niet meer mogelijk
 15 november  Suikerrace,   achtervolgingsrace over 7 km  30 oktober 2020
 
Vanwege corona gaan er een aantal wedstrijden dit najaar niet door. Daarnaast geldt voor een aantal wedstrijden een maximum aantal deelnemers (waaronder de Tromp Boat Race). Mocht je interesse hebben in het starten van één of meerdere wedstrijden, laat me dit dan tijdig weten.
 
Noreen van der Linden, wedstrijdcoördinator, wedcomnautilus@gmail.com
 

Sluitingstocht Amsterdam 10 oktober vervalt


In verband met corona kan de Sluitingstocht in Amsterdam, die gepland was op zaterdag 10 oktober, helaas niet doorgaan.

Paul Lageschaar

Verslagen

Roeikamp Jeugd

Het jeugdroeikamp van 2020 was heel leuk dit jaar. Wij begonnen op de woensdag daarvoor met sommige mensen de boodschappen te doen, dat was al leuk, dus wisten dat dit een leuk kamp zou worden. Op de donderdag begon het echte kamp, de meeste mensen gingen naar de WAB roeien en een paar mensen fietsen. Wij kwamen aan net voor de lunchtijd. Na de lunch gingen we de tenten opbouwen en na al dat, gingen wij de eerste training doen.
Na de training eten en nog een avondquiz. De volgende dag waren er 2 trainingen, het weer was niet goed en we moesten bij de tweede training eerder terug, omdat er een storm was en er was ook hagel. De volgende dag was het wel beter weer. De trainingen waren leuk en voor de mensen die dat wilden, was er ook behendigheid.
Zondag was de laatste dag. We hadden nog een training en toen moesten wij weer naar Nautilus roeien/fietsen.
Het was een heel leuk kamp met veel leuke dingen, ik heb nu al zin in volgend jaar.

Emma Dijkstra

Wedstrijden

Rotterdam Coastal Race
Op 5 september vond de Rotterdam Coastal Race plaats. Doordat de Wereldhavendagen niet doorgingen, vond deze wedstrijd plaats op de Kralingse Plas. De ploeg met Marina, Edith, Marieke en Albertien wist hier een goede prestatie neer te zetten door tweede te worden bij de dames. Leuk detail: menige mannenploeg was langzamer dan deze dames.
 
IJmeer challenge
Op 19 september hebben Marina, Edith en Peggy samen met Maaike van Skadi deelgenomen aan de IJmeer challenge, een coastal race. Ze zijn geëindigd op de 4de plek.
 
Noreen van der Linden

Toertochten

Roeitocht naar de Rottemeren

Al bijna 30 jaar gaan negen Nautiliaanse ‘roeivriendinnen’ jaarlijks een weekend ergens in Nederland roeien. Veel mooi roeiwater hebben we al verkend, van Noord Holland tot Limburg, van Zeeland tot Groningen.
Helaas gooide corona dit jaar roet in het eten en kon het geplande weekend in Alkmaar niet doorgaan. Maar we zijn te zeer gehecht aan dit jaarlijkse uitstapje met elkaar en hebben daarom op 31 augustus - een echte Hollandse zomerdag - een tochtje naar de Rottemeren gemaakt. Even leek ons plan niet door te gaan omdat de Rotte zou worden afgesloten, maar de afsluiting werd uitgesteld.
Na de koffie met -door Carien gebakken- traditionele taart vertrokken we in de drie wherries die op de Rotte zijn gestationeerd. Elk coronaproof bemand met drie roeisters, dus ook precies passend bij ons gezelschap dat, ondanks sluimerende blessures, helemaal compleet was.
Ons doel was restaurant Meerenbos, aan het eind van het tweede meer. Daar hebben we heerlijk geluncht, ook weer coronaproof, aan drie verschillende tafels.
Na een voorspoedige terugtocht hebben we op Nautilus de wherries spoedig uit het water gehaald en weer in de loods gelegd.
We keken daarna bij een kopje thee terug op een heerlijk tochtje en concludeerden chauvinistisch dat de Rotte en de Rottemeren eigenlijk wel een van de mooiste roeiwateren is en dat roeien hierop ons nooit zal gaan vervelen.
Maar natuurlijk hopen we wel dat we volgend jaar weer een lang weekend ergens in Nederland kunnen roeien.

De 9 roeivriendinnen Thillie, Carien, Suzan, Ineke, Margo, Juul, Marieke, Hetty en Anja.

Mastenbroek Marathon Zwolle – 12 september 2020

Hoewel de meeste marathons dit jaar niet doorgingen, waren er gelukkig enkele verenigingen die het aandurfden om in coronatijd zo’n evenement te organiseren. Zo ook ZRZV in Zwolle. Met simpele, maar doeltreffende maatregelen werden de 24 ploegen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden gehouden. Zoals één van de organisatoren opmerkte, bemoeide hij zich niet met maatregelen binnen de ploegen, want in de boot kruipen die toch over elkaar heen bij het wisselen. De Mastenbroek Marathon voert na de sluis bij Zwolle over de IJssel tot Kampen. Na de Ganzensluis is er aanlegmogelijkheid bij de Kamper roeivereniging De IJssel. De tocht gaat verder over het Ganzendiep en Zwarte Meer en over het Zwarte Water langs Zwartsluis en Hasselt terug naar Zwolle. Nautilus had met veel moeite een ploegje van 3 roeiers geformeerd, allemaal dames: Thillie Datema, Liesbeth Kraaijenga en Pleun Honig. We kregen een spiksplinternieuwe Baumgarten wherrie te leen met de onheilspellende naam “Valse Trog” (naar een watertje bij Blokzijl) maar de boot roeide heerlijk. Alle andere ploegen roeiden in C-boten, maar  we waren – mede dankzij ons vroege startblok - zeker niet als laatste binnen. We gingen steeds gelijk op met een C2 damesploeg van Isala uit Zutphen en legden de afstand van ruim 50 km in krap 6 uur af. Het weer was tamelijk bewolkt, in de middag trokken er een paar buien langs, maar die vielen niet op ons. Wel was er een stevige wind, die op de IJssel venijnig tegen zat. Maar op het Zwarte Meer hadden we hoge rollende golven schuin in de rug. We waren blij met onze wherrie. Zoals in elke marathon zitten er af en toe wat taaie stukken bij, maar onverwacht snel waren we toch bij de finish. Met een medaille om de nek en soep in de maag reden we met een voldaan gevoel terug naar Rotterdam.

Liesbeth Kraaijenga

Oproepen

Gezocht: Coördinator C4x+


Vind jij het leuk om nieuwe leden enthousiast te maken voor het roeien?! Voor het komende seizoen ben ik op zoek naar een nieuwe coördinator C4x+. Zoals jullie wel weten, organiseren we elk jaar twee instructieperioden (april t/m juni en juli t/m september) voor de nieuwe leden. Deze periode heb ik samen met Margreet en Ilona de coördinatie verzorgd, maar Ilona heeft besloten om te stoppen. Ik ben daarom op zoek naar een enthousiast lid dat samen met mij hierin wilt optrekken. Het gaat om het organiseren van de instructieperiode en het faciliteren van de instructeurs, je hoeft dus niet zelf te coachen. Het is handig als je minimaal een jaar lid bent van de vereniging, zodat je een beetje wegwijs bent in de vereniging. Je wordt goed ingewerkt en de eerste periode kun je met mij meelopen. De coördinatie omvat gezamenlijk de volgende taken:
  • Planning/indeling maken voor instructeurs en nieuwe leden (max. twee avonden in het jaar)
  • Benaderen van instructeurs bij de vereniging
  • Invulling geven aan theorieavond (1 avond) 
  • Afnemen theorie-examen bij het afroeien (1 dagdeel)
  • Aanspreekpunt voor vragen en/of problemen
  • Evaluatie instructieperiode (1 avond in het jaar).
Voor alles zijn formats en voorbeelden beschikbaar.

 Als het je leuk lijkt om mee te helpen, stuur dan een mailtje naar: dbodzinga@gmail.com
 Dino Bodzinga, coördinator C4x
 

Dichtzetten en isoleren van drie ramen tussen kantine en loods 


In de begroting van 2020 hebben we gepland om energiebesparende maatregelen door te voeren. Eén van die acties was het isoleren van enkele ramen tussen kantine en loods. Vorig jaar is het meubilair in de kantine vervangen en is besloten om het isoleren later op te pakken. Drie ramen achter de bank zullen worden dichtgemaakt en tevens van isolatiemateriaal worden voorzien. Dit zou afgelopen voorjaar worden opgepakt door een groepje leden. De materialen zijn in huis. Echter, t.g.v. corona moest dit deel van het project toen worden uitgesteld. We willen het nu toch snel gaan realiseren voordat de verwarming weer regelmatig aangaat. Dus hierbij de oproep aan die vrijwilligers van afgelopen voorjaar om zich te melden bij mij, zodat we samen dit project kunnen afronden. De inschatting is dat voor het werk in totaal ongeveer drie namiddagen/ avonden nodig zijn als we er met een drie- of viertal leden aan werken. We kunnen met elkaar afspreken of we het ’s middags en/of ’s avonds doen. Dus meld je bij mij.

Desiree Verlegh ( dawverlegh@gmail.com)

Verbeteren werking ventilatieroosters in gebouw a/d Rotte


In het gebouw aan de Rotte zit boven elk buitenraam een ventilatierooster dat open en dicht kan worden geschoven. Zeker gezien het advies om goed te ventileren, dienen deze roosters op korte termijn (voordat het kouder wordt), te worden schoongemaakt. Het is weinig werk dat leidt tot een grote verbetering in de ventilatie van de ruimtes.
Wij zoeken enkele vrijwilligers die de ventilatieroosters in de kleedkamers willen aanpakken. Dit houdt in: verwijderen van de voorplaat met de schuif (enkele schroefjes) daarna verwijderen van het rooster om dit schoon te maken, schuif terugplaatsen. In elke doucheruimte zitten drie ventilatieroosters, in de herenkleedkamer is er al een ventilatierooster gedaan. Dit klusje  kun je het beste met z’n tweeën doen. Meld je aan bij mij.

Desiree Verlegh (dawverlegh@gmail.com)

Overige mededelingen

Nieuwe redacteur Nieuwsbrief


Zoals gemeld in onze Nieuwsbrief van juni, heeft Jeannine Westenberg na zes jaar redacteurschap besloten te stoppen als redacteur. Dank je wel Jeannine voor al je inspanningen voor onze Nieuwsbrief!
Gelukkig hebben we Anna Notenboom bereid gevonden haar taak over te nemen zodat de Nieuwsbriefredactie weer uit drie leden bestaat. 

Karen Teich
          Anna en Jeannine, uiteraard op 1,5 meter afstand

Geslaagd aan de Rotte
In augustus en september zijn geslaagd aan de Rotte
C-skiff: Marcel Speet, Laura Jongmans, Anne Matti van den Bos, Janneke Schreuder, Kees Nelissen, Maartje Visser, Ewgeni Ferschtman, Martijn Goossens, Charlotte Veeger, Hansje Pontier.
B-skiff: Robert Schmidt, Twan van Houwelingen, Maurits de Lange, Joost van Dilst, Ralph Cardinaal.
A-skiff: Bram Dorsman, Jeroen Delfos
C4+ : Jolanda de Vogel, Pecor de Vogel, Francella Hakvoort, Carla Nusteen
A4+: Noor Klapwijk, Koen van Swam, Jorn Dijkstra, Anton van Dellen

Allen proficiat en veilige roeikilometers gewenst.

Jeroen Harrewijne
Ria van den Hoogen

Veel skiffeurs afgeroeid


Op woensdag hebben we dit jaar meer skiffinstructie gegeven dan in voorgaande jaren. In augustus en september was het druk met afroeien in C- en B-skiffs. Omdat er roeiers van andere dagen en avonden bij zijn gekomen, blijft het op woensdag overdag druk. We gaan door tot en met eind oktober.

Hetty, Han en Suzan

Achterhek kan weer openJeroen Harrewijn mailde me dat er problemen waren met het achterhek. De blauwe regen van de buurman slingerde tussen de spijlen door en blokkeerde de scharnieren.
We hebben gezaagd en gesnoeid en een paar kruiwagens met takken afgevoerd.
Het hek gaat nu weer helemaal open.

Suzan Nout


Noot van de redactie:

Het onderstaande bericht is een ingezonden mededeling van Pieter de Zeeuw. Het betreft hier een persoonlijke mening van een Nautiliaan.
Hetzelfde geldt voor de eerder opgenomen mededelingen van Jan Klapwijk over de brug die waren opgenomen in de Nieuwsbrieven van mei, juni, juli en augustus. Per abuis is bij de publicatie in juli en augustus niet meer expliciet vermeld dat het hier om een persoonlijke mening van Jan Klapwijk gaat.

Karen Teich

Fiets- en voetgangersbrug over de Rotte: doen!


Naast de Rotte ligt de wijk Nieuw Terbregge. Een mooie wijk, maar voor fietsers, voetgangers en OV-gebruikers is het lastig om snel, veilig en gezond uit de wijk te komen. Omdat er geen winkels zijn en maar één basisschool, moeten wijkbewoners voor onderwijs en boodschappen naar andere wijken zoals Hillegersberg. De Irenebrug is onveilig, juist ook voor kinderen. Denk eens aan jouw (klein)kinderen die elke dag over zo’n onoverzichtelijke brug moeten gaan.
Gelukkig dat de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek al in haar Wijkagenda heeft gezegd dat ze een fiets- en voetgangersbrug over de Rotte wil. Dat zou prima halverwege de wijk kunnen, in het verlengde van de Henk Zonstraat richting de Boezemvaart. Ook de Fietsersbond denkt dat zo’n verbinding goed past in het gemeentelijke beleid om de voetganger en fietser meer ruimte te geven.
Het voordeel van de brug is dus dat vooral kinderen veiliger en sneller naar school kunnen. Gezond lopend of op de fiets. Daarnaast kunnen de wijkbewoners veiliger en sneller lopend en fietsend naar de Hema of andere winkels. En dan is tramlijn 4 een mogelijkheid om een stuk sneller in het centrum te komen.
Er liggen verderop al heel wat mooie fiets- en voetgangersbruggen over de Rotte, zoals de Rottenbanbrug of de Varenbrug. Je zal ze vast gezien hebben toen je eronder door roeide. Met roeiers moet de gemeente Rotterdam natuurlijk rekening houden bij een brug. Maar voor de bewoners van Nieuw Terbregge zou het uitkomst zijn.

Pieter de Zeeuw

Werkplaats aan de Rotte 

 
Het was een drukke maand voor de werkplaatsploeg met veel klein herstelwerk en enkele ingrijpende reparaties.
 
N.B. verplaats geen riggers op boten zonder voorafgaand overleg met werkplaats
 
Amsterdam: te strak staande nieuwe stuurkabel nagekeken
Antilope: afgebroken touwtje van luchtdeksel vervangen
Bambi: opgemerkte kleine schade aan romp nagekeken, zal worden aangepakt op een later moment
Boto: verdwenen bouten van bevestiging  boordrigger bakboord  weer geplaatst
Constant: lekkende stuurboordriem nagekeken. Er bleek een lange scheur te zitten in de paal. Deze is gerepareerd met epoxy
C-ster: loszittende dol vastgezet
Desiderius: versleten manchetten  vervangen van vier riemen
Driekwart: verdwenen bevestiging voor vastzetten van de stuurstoel opnieuw geïnstalleerd
Edelhert: rompschade hersteld met epoxy en gelcoat, vervolgens gelakt
Hijgend hert: kleine kras op boot t.g.v. aanvaring bijgewerkt
Hinde: ligplaats voor deze skiff aangepast ter voorkoming van vastraken aan rigger Dolfijn
London: beschadiging aan waterkering hersteld met epoxy
Marlijn: uitstekende bout op handvat stuurboord-riem vastgezet
Noordkaper: riemen vervangen
Parijs: drie meldingen achter elkaar deze maand. Bij het slordig plaatsen van de boot in het water werd het vlot geraakt met het roertje, dat werd finaal afgebroken. Gelukkig had de werkplaats nog een passend roertje, dus dat probleem kon snel worden opgelost.  Vervolgens bleek enkele dagen later dat een bout van het voetenbord op plaats 2 is afgebroken. Het probleem verholpen, echter binnen enkele dagen werd dit probleem opnieuw gemeld. Toen vereiste het een degelijkere aanpak. De Parijs is een geliefde boot op leeftijd, en kan nog jaren mee, maar net als voor nieuwe boten geldt: met zorg behandelen
Pekingeend: losgeschoten onderdeel van voetenbord hersteld
Ree: lekkage onderzocht, geen duidelijke oorzaak gevonden,  wel kapotte boegbal vervangen, boordrand opgeknapt met zwarte tape. Roeiers: meld het indien lekkage terugkomt
Reis van Thijs: enigszins kromme rigger (oorzaak onbekend) nagekeken. Heeft geen invloed op roeien, wordt voorlopig niet vervangen
Rog: losgescheurde boegbal t.g.v. slordig aanleggen  tegen steiger. Boegbal vervangen
Scirocco: aanvaring waarbij beide boten onvoldoende stuurboordwal hielden. Scheur in het dek, scheur opgevuld met epoxy, gelcoat en gelakt
Steenbok: losgekomen linkerschoen weer vastgezet aan voetenbord
Walvis: alle drukstangen waren na verloop van tijd erg krom geworden en zijn vervangen
Wapiti: diep gat (nog net niet door en door) in romp (aangetroffen) weer opgebouwd met epoxy, gelcoat en bijlakken.
Wil de Rijck: losgekomen sliding weer vastgezet met nieuwe bout
Zephyr: losgekomen manchet stuurboord 2 vervangen
 
Namens de werkplaatsploeg
Desiree Verlegh

Werkplaats Oude Plantage 


Plevier: De single maasscull Plevier is voorzien van nieuwe voor- en achtertaften; deze zijn vastgezet met dubbelzijdig plakband en nieuwe boordlatten waarna deze van vernis voorzien zijn. De waterkering is voorzien van verstevigingen om deze beter te kunnen vastzetten. De slidinghouten zijn verlengd voor de nieuwe kunststofslidings die met dubbelzijdig tape worden gefixeerd. Midscheeps is met sop en borstel schoongeboend waardoor geen schuren en lakken nodig blijkt (zie foto hieronder). Een instapplank is tevens gemonteerd.

Pelikaan: De houten haken aan het voordek van de Pelikaan zijn deels opnieuw vastgezet.

IJssel: Voor de voetenborden van de IJssel die veel speling vertonen zijn nieuwe adapters besteld die in de verstelrails passen. Na ontvangst zullen deze gemonteerd worden.

Blauwe-bak-botenwagen: De schilferende blauwe bak-botenwagen is onder handen en één verrotte zijplaat maakt plaats voor een nieuwe. De schilferende verf is afgekrabt en de platen geschuurd waarna een verse verflaag opgebracht kan worden (weers-afhankelijk).

Witte- bak-botenwagen: De witte-bak-botenwagen is gesopt en de groene en grijze aanslag is verdwenen.

Emile Bezemer
 
                                  Plevier


E-nieuwsbrief

De website is hét middel voor actuele berichten. Teksten en foto’s voor de website kun je verzenden naar de webmaster. Weet je de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet meer, wend je tot de webmaster.

Met deze digitale nieuwsbrief willen we actualiteiten en nieuwe berichten op de website actief onder je aandacht brengen. Mail je berichten voor het volgende e-nieuws naar de Nautiliaan.

Voor de verzending van de digitale nieuwsbrief gebruiken we de adressen van de website. Adreswijzingen s.v.p. doorgeven via de ledenadministratie.

Met vriendelijke groet, ook namens Jantien van der Kooij, Anna Notenboom, Sabine Wigmans  en Ton Steenbergen.

Karen Teich 

Copyright © *|2020|* RV Nautilus
Afmelden    Gegevens aanpassen
 
Copyright © 2020 RV Nautilus, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp