Copy
Lue uutiskirje selaimessasi

Kyläkirje marraskuu 2020

Sisällys
Tervehdys Kylille
Syyskokouskutsu
Jäsenille
Etelän tiekunnat tähän päivään hankkeen kuulumisia
Kylältä kylille Kylähullun tapaan Kaakkois-Suomessa hanke
Iäkkäiden etäjumppa Zoom alustalla toteutettuna
Leader Sepran ja  - Pohjois-Kymen Kasvun kuulumisia
Kurkistus ensi kesään
Yhteystiedot 

 

Syystervehdys puheenjohtajalta

Poikkeukselliset olot ovat jatkuneet edelleen vuoden kääntyessä kohti loppuaan. Kelien ollessa vielä lämpimämpiä saattoi ulkotiloissa järjestää joitakin tapahtumia mutta viilenemisen ajaessa ihmiset sisätiloihin on toiminta jälleen hiljentynyt. Varmaan monessa muussakin paikassa on käynyt niin kuin kotikylälläni, kun jopa perinteiset hirvipeijaiset on jouduttu peruuttamaan.
Sääntömääräisten kokousten järjestäminen tuottaa myös päänvaivaa. Paljonko ihmisiä tulisi paikalle, voidaanko kokoontua? Poikkeuslaki antaa kuitenkin mahdollisuuden järjestää yleiset kokoukset etänä vaikka säännöt eivät tätä mahdollisuutta tuntisikaan. Rohkaisenkin tutustumaan tähänkin vaihtoehtoon. Erilaisissa ohjelmissa on valinnan varaa ja ilmaisiakin toimivia vaihtoehtoja löytyy. Työelämässä monet meistä ovat tämän vuoden aikana jo etäpalavereihin tottuneet siinä määrin että osaavat kokoukset koolle kutsua. Kokouksia voidaan pitää myös hybrideinä, joihin osa voi osallistua paikan päällä ja osa etänä, kukin osaamisensa mukaan.
Olot ovat pistäneet meidät myös miettimään hankkeitamme uusiksi. Tämän kirjeen sivuilta löytyykin tietoa, miten KyKyn hanketoiminta etenee ja millaisia tilaisuuksia niissä pystytään järjestämään. Ottakaa ihmeessä koppia siitä mitä meillä on tarjolla!
Vaikka illat ovatkin nopeasti pimenneet ja saattaa tuntua, että tunnelmat myös synkkenevät, kannattaa muistaa että niin kuin kelitkin joskus taas kirkastuvat, niin myös muut asiat. Miten nopeasti, se on meistä jokaisesta kiinni.
Hyvää vuoden loppua ja parempaa vuotta 2021 kaikille!
T: pj. Sami

 

Hankevetäjän terveiset

Kesä hurahti asettautumisessa uusiin tiloihin Porukkatalolle sekä kokoontumisrajoitusten myötä virtuaaliseen maailmaan.
Tämän hullun vuoden innoittamana XV Kylähullu ideoi Kohtaa Peikkosi kyläpajan, joka herättelee meidät Itse kunkin miettimään mikä mieltä painaa. Vaikeiden asioiden työstäminen tuo helpotusta, vaikka ensi alkuun tuntuukin ylivoimaiselta miettiä syntyjä syviä.
Edessä on vielä syyskokous, jossa haetaan taas uutta verta hallitukseen sekä vahvistetaan suunnitelma ja talousarvio vuodelle 2021, kutsu seuraavalla sivulla.
Vuoden vaihtuessa toiminnanjohtaja Elina Seppänen palaa äitiyslomalta, eli uusin voimin uutta kohti.
t: hankevetäjä Leena Borg,

 

SYYSKOKOUSKUTSU

Kymenlaakson Kylät ry:n
sääntömääräinen syyskokous
tiistaina 1.12.2020 klo 18.00
Porukkatalon 3. kerros kokoushuone Toivo
Savonkatu 23, 45100 Kouvola
Suosittelemme osallistumista etänä, lähetä ilmoittautuminen
ti 1.12.2020 klo 16.00 mennessä osoitteeseen
toimisto@kymenlaaksonkylat.fi
saat sähköpostiisi Teams linkin kokoukseen n. tuntia ennen kokousta.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräisten asioiden lisäksi sääntömuutosasia.  Kokousmateriaaliin voi tutustua etukäteen Kymenlaakson Kylät ry:n verkkosivuilla
www.kymenlaaksonkylat.fi.
 

Kymenlaakson Kylät ry toimii kymenlaaksolaisten kylien yhteenliittymänä neuvonnan, koulutuksen ja yhteisen toiminnan kautta. Jäsenillemme tarjoamme muun muassa seuraavanlaisia etuja:
 

Opastusta ja neuvontaa:
mm. yhdistysten perustamis- ja sääntöasioissa. Voimme järjestää myös laajempia koulutuksia kylien tarpeiden ja vinkkien perusteella esimerkiksi kyläyhdistyksen hallintoon tai talousasioihin liittyen. Aihe on vapaa, laittakaa vinkkiä meille päin.
Suomen Kylät ry:n materiaalipankin tarjonta on myös vapaasti käytettävissä esim. tämä varainhankintaopas, joka löytyy osoitteesta:
https://suomenkylat.fi/wp-content/uploads/2018/08/Varainhankintaopas.pdf

Maksutonta lakineuvontaa:

Kymenlaakson Kylät ry:n jäsenet voivat saada maksutonta lakineuvontaa kauttamme.
 
Kyläsivut:
Ylläpidämme Kyläportaalia, johon kylät voivat luoda omat kyläsivunsa pientä korvausta vastaan. Mikäli yhdistyksellänne ei ole verkkosivuja, olettehan yhteydessä meihin.

Kyläesitteet:
Kyläesite on kylän ”käyntikortti”, jonka voi maksutta ja vaivatta käydä tekemässä verkkosivuillamme. Kyläesitteen pääsee tekemään riippumatta siitä, onko kylällä kotisivuja vai ei. Esimerkkejä kyläesitteistä ja ohjeet kyläesitteen työstämiseen löytyvät: https://kymenlaaksonkylat.fi/kylaesitteet/. Te joilla kyläesite jo on, käykää päivittämässä tietojanne ja vaihtakaa vaikka kuvia vuodenaikojen mukaan. Soitelkaa tai laittakaa viestiä, kun haluatte tehdä kyläesitteen tai jos ilmenee pulmia kyläesitteen suhteen:
p: 040 838 9989 leena.borg@kymenlaaksonkylat.fi
 
Etelä-Kymenlaakson Kylätalot juhliin ja kokouksiin
Eteläkymenlaaksolaisten kylä- ja seuratalojen
sekä muiden yhteisöllisten kokoontumistilojen kartoitus on yhä käynnissä.
Tietojen toimittaminen meille on maksutonta ja helppoa. Täyttäkää  https://kymenlaaksonkylat.fi/kylatalot/ sivulta löytyvä lomake, Kylätalotietolomake Kymenlaakso, josta on malli tuossa seuraavalla sivulla ja lähettäkää se meille sähköpostilla osoitteeseen

toimisto@kymenlaaksonkylat.fi .
Lisäksi tietenkin mukaan näyttäviä kuvia kylätalostanne. Lähettäkää kuvat erillisinä tiedostoina ja tarpeeksi isokokoisina painettua esitettä varten (netistä otetut kuvat eivät ole riittävän isoja).
Pohjoisen puolen kylätalot löytyvät tuolta samaiselta nettisivulta, käykää tutustumassa millaisia tiloja on tarjolla.


Jäsenyys

Mikäli ette vielä ole KyKyn jäsen, liittyminen onnistuu vavattomasti verkkosivuillamme www.kymenlaaksonkylat.fi. Yhdistysjäsenmaksu on 30€/vuosi ja henkilöjäsenmaksu 10€/vuosi.
Olkaa yhteydessä, vinkatkaa ja viestitelkää mitä voisimme tehdä yhdessä! Yhteistietomme löydätte kyläkirjeen takasivulta.

Etelän Tiekunnat tähän päivään
-hankekoulutukset alkavat

 

Etelä-Kymenlaakson tiekuntien toimijoille, uusille sekä vanhoille, suunnatut koulutuswebinaarit alkavat to 3.12.20 klo 17!  Tule sinäkin mukaan päivittämään tietosi yksityistieasioista ja houkuttele kaverisikin mukaan! Webinaari antaa teille eväät hyvään hallintoon tiekunnassa ja runsaasti vinkkejä!

Koulutus järjestetään torstaisin 3.12., 10.12, 7.1. ja 14.1. klo 17-19.30. Webinaariyhteydet avataan klo 16.40, koulutus alkaa klo 17 ja päättyy klo 19.30. Välissä pidetään taukoa 20 min. Koulutus toteutetaan Teams-yhteydellä eli tarvitset tietokoneen nettiyhteydellä, mikrofonilla ja kameralla (kamera ei välttämätön).  Ryhmäkoko pidetään pienenä, max. 8-10 hlöä. Toiveena on, että ryhmään syntyy keskustelua ja kysymyksiä sekä ryhmä tarjoaisi vertaistukea osallistujien kesken.
Tarvittaessa perustetaan kaksi koulutusryhmää.

Kaikki neljä koulutuskertaa maksaa yhteensä 60€ /osallistuja. Lisäksi voit halutessasi osallistua erilliskoulutuksiin, joissa käsitellään syvällisemmin aina yhtä aihetta kerrallaan. Nämä kuuluvat siis hintaan ja toteutetaan myöhempänä ajankohtana kevään aikana.
Kouluttajana on TIKO-tieisännöitsijä Tanja Mynttinen, joka on toteuttanut myös Pohjois-Kymenlaaksossa Leader Pohjois-Kymen Kasvun rahoittaman yksityisteiden koulutushankkeen 2019-2020.

Lisätietoja hankkeesta Kymenlaakson Kylien nettisivuilta Hankkeet otsikon alta. Nettisivuilta löytyy myös  ilmoittautumislomake vk 47 alkaen.
Leader Sepra on myöntänyt Kymenlaakson Kylät ry:lle hankerahoituksen 2020-2021 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.
TERVETULOA KOULUTUKSEEN!

Terveisin Tanja Mynttinen projektipäällikkö/TIKO tieisännöitsijä 044 297 7738
Etelän Tiekunnat tähän päivään -hanke
tanja.mynttinen@kymenlaaksonkylat.fi

 

Uuden yksityistielain mukainen hallinto, Digiroad, GDPR, Suomi.fi, koskeeko ne meidän tiekuntaa? Tiekunnan ja osakkaan vastuut sekä oikeudet, toimitaanko meillä oikein? Sähköiset kokoukset, kuinka pidän sellaisen?  Avustuksia meidän tiekunnalle, mistä hakea? Voisinko hoitaa tiekuntien hallintoa työkseni?

 

Kylältä kylille, Kylähullun tapaan
Kaakkois-Suomessa hanke


Kyliltä kylille, Kylähullun tapaan Kaakkois-Suomessa-hanketta toteutetaan Kaakkois-Suomen alueella 1.2.2020 – 31.10.2022. Tutustukaa hankkeen tarjontaan Kymenlaakson Kylien nettisivulta: https://kymenlaaksonkylat.fi/kylilta-kylille-kylahullun-tapaan-kaakkois-suomessa/
 
Tervehdys lukijat XV Kylähullulta, tässä muutama ajatus:
Korona jyllää mutta elää jatkuu. Kylien on hyvä aktivoitua huomioimaan jo ennestään tuttuja sekä uusia kylälle muuttaneita vapaa-ajan asukkaita. He toiminnallaan rikastuttavat paikallisia yrittäjiä palvelun tarvitsijoina.
Kouvolassakin on 7 700 vapaa-ajan asuntoa, on aika miettiä miten kylät pystyisivät edistämään sitä, että heistä saataisiin Kouvolaan uusia asukkaita. He viettävät jo nyt suurimman osan vuotta vapaa-ajan asunnollaan, koska maaseutualueen kaunis puhdas luonto ja väljyys vetää puoleensa.
Tässä meillä kylätoimijoilla on työsarkaa saadaksemme heidät pysyviksi asukkaiksi.
Jokainen kohtaaminen on tärkeä ja aina voi oppia uutta ihmisistä tarjotessaan heille apua joko yrittäjänä tai vapaaehtoistoimijana.
Lennokkaita ajatuksia ja nostetta kylätoiminnalle toivoo
Valtakunnan virallinen XV Kylähullu Jukka Naukkarinen


Tänä vuonna on Valtakunnan virallisten Kylähullujen 30 v. juhlavuosi
Juhlavuoden kunniaksi on koostettu juhlajulkaisu virallisesta Kylähulluudesta. Teoksessa esitellään kaikki viisitoista tähän mennessä valittua Kylähullua sekä koko Kylähulluidean alkulähde. Olen antanut itseni ymmärtää, että Heikki Ritavuori on idean isä ja Vaasan yliopiston professori Hannu Katajamäki on myös sotkeutunut alkuvaiheisiin.
Olkaa kuulolla asian suhteen, julkistustilaisuus näkyy ympäri valtakuntaa.


 

 

 

Valtakunnan XVI virallisen kylähullun haku
Valtakunnallinen Kylähullujen kilta julistaa seuraavan kylähullun haun alkaneeksi. Haku on avoinna 9.2.2021 -30.4.2021.
 
Missä luuraa uusi Valtakunnan Virallinen Kylähullu numero XVI ? 
Nyt eri yhdistykset/ seurat/ yhteisöt aktivoitukaa ja olkaa tarkkana tiedättekö henkilön, joka olisi sopiva ehdokas Valtakunnan Viralliseksi Kylähulluksi?
 
Haussa on järjestyksessään kuudestoista Valtakunnallinen Kylähullu, jonka kahden vuoden toimikausi alkaa 31.8.2021 ja päättyy 2023 kesä-syyskauden aikana.
 
Valtakunnan Virallinen Kylähullu toimii suomalaisen kylätoiminnan tiennäyttäjänä, tulevaisuuden väkevänä visijoitsijana. Haussa on henkilö, joka ennakkoluulottomasti, vahvalla tahtotilalla ja itsensä peliin laittaneena on aikaansaanut merkittävää, konkreettista jälkeä. Hakijalta odotetaan luovaa, tuloksellista, kaukokatseista, kylähullulle sopivaa toimintaa kylätoiminnassa ja paikallisessa kehittämisessä. Tällä hetkellä titteliä pitää hallussaan Jukka Naukkarinen Ummeljoen kylältä Kouvolasta 
 
Valinnan ehdot
Hakemisen tulee tapahtua muiden kuin ehdokkaan itsensä toimesta. Ehdokkaan kunnanjohtajan tai kunnan virallisen nimenkirjoittajan on sitouduttava kustantamaan juhlat ja siihen liittyvät kulut, jotka aiheutuvat, kun Virallinen Kylähullu luovuttaa nimityksen kahden vuoden jälkeen eteenpäin. Kunnan kirjallinen sitoumus on liitettävä hakemukseen mukaan. 
 
Kylähullun valinnan suorittaa arvovaltainen valintaraati. Valinnasta ei voi valittaa. Viimeiseksi valittu virallinen kylähullu vastaa seuraajansa valinnasta ja nimittää valintaraadin valitsemaan seuraavan Virallisen Kylähullun. Valtakunnan Kylähullun arvonimi on elinikäinen, arvonimi ei periydy. Juhlallinen nimeämistilaisuus järjestetään xxx (suunnittelukokoukset käynnistettty).
 
Hakulomakkeen lisäksi voi laittaa liitteitä esim. suosituksia tai dokumentteja ehdokkaan toiminnasta osoitteeseen: kylahullu.jukexv@gmail.com
Kirjepostit osoitteeseen: XV Kylähullu Jukka Naukkarinen Kiitotie 140, 46810 Ummeljoki

 

Tervetuloa kuulemaan iäkkäiden etäjumpasta
to. 10.12.2020 klo 13.00 - 15.00


Kymenlaaksossa on kokeiltu iäkkäiden etäjumppaa syksyllä 2020.
Etäjumppaa ovat kokeilleet Klamilan seutu ry ja Eläkeliiton
Vehkalahden yhdistys ry.
Kymenlaakson Kylät ry on tukenut kokeiluja.
 
Kokeilut ovat osa Ikäinstituutin Virtuaalisesti voimaa vanhuuteen
-hanketta v. 2017-2020.
 
Ohjelma: torstai 10.12.2020
 
13:00-15:00, Zoom-videokokous
13.00-14.00 Kokemuksia Kymenlaaksosta
14.00- 14.10 Tauko
14.10-15.00 Suunnittelemme yhdessä: Miten etäjumppaa jatketaan
Kymenlaaksossa?
 
Ilmoittaudu viimeistään 7.12.2020 osoitteeseen
heli.varjakoski@kymenlaaksonkylat.fi
Voit ilmoittaa myös, haluatko kokeilla Zoomia etukäteen.
 
Yhteystiedot:
Heli Varjakoski,
Kymenlaakson Kylät ry,
heli.varjakoski@kymenlaaksonkylat.fi,
puh: 040 184 3576
 
P.S. Kutsua saa levittää kiinnostuneille. Tapahtumaan mahtuu mukaan
sata ensin ilmoittautunutta.
 

SEIC II
 
Pienyrityksillä on jälleen erinomainen mahdollisuus päästä solmimaan kansainvälisiä verkostoja matalalla kynnyksellä. Luvassa on vientiin ja kansainvälistymiseen liittyvää koulutusta sekä myöhemmin myös verkostomatkoja ja yrittäjävaihtoja koronatilanteen rauhoituttua.
 
Leader Sepran hallinnoima ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen maaseuturahastosta rahoittama kansainvälinen SEIC-hanke on saanut jatkoa uudesta SEIC 2 -hankkeesta. Kohderyhmänä ovat maaseudulla toimivat pienet yritykset ja palveluja tuottavien yhteisöjen edustajat, jotka esimerkiksi tuottavat paikallista ruokaa tai sen raaka-aineita, toimivat matkailualalla, käden töiden alalla, kyläkauppoina tai -puoteina.
 
Suomesta mukana ovat Kymenlaakson lisäksi Etelä-Karjalan Leader-ryhmien alueet sekä Keski-Suomesta Leader Viisarin toiminta-alue. Ulkomaiset kumppanit löytyvät Virosta ja Latviasta useiden, paikallisten Leader-ryhmien alueilta.
 
Miksi yritysten kannattaisi lähteä mukaan SEIC-hankkeeseen?
- Pienet yritykset eivät yksin välttämättä kykene kasvattamaan palvelutarjontaansa niin, että he voisivat markkinoida palvelujaan kansainvälisille markkinoille, mutta osana laajempaa verkostoa tämä on jo helpompaa. Kansainvälisyyden lisäksi myös Suomen toimijoiden verkosto kasvaa ja vahvistuu, kannustaa Leader Sepran hankekoordinaattori Heidi Hansén.
Yhteistyö muiden kaakkoissuomalaisten ja keskisuomalaisten pienyrittäjien kanssa mahdollistaa myös yhteistyön palvelutarjonnassa ja mahdollisuuden tuottaa uusia palveluita markkinoille. Hankkeessa yrittäjille tarjotaan monipuolisia työkaluja verkostoitumiseen, tiedonhankintaan ja kokemusten jakamiseen.
 
Yrittäjien ohella kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä ja yrittäjyydestä saavat myös nuoret. Yrittäjän mukana vaihtoon lähtevä nuori voi olla yrityksen mahdollinen jatkaja tai esimerkiksi alaa opiskeleva nuori. Sopivan nuoren etsinnässä apuna on paikallinen hanketyöntekijä.
Katso kahden SEIC 1 hankkeessa mukana olleiden terveiset tästä linkistä:

https://www.youtube.com/watch?v=0eI1lE2A7fg

 
Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

heidi.hansen@sepra.fi puh. 044–277 4515
evita.reitti@pohjois-kymenkasvu.fi puh. 040-586 1134

Instagram
Facebook
Website

Leader rahoitusta jaetaan myös vuonna 2021


Nykyinen maaseutuohjelmakausi 2014–2020 päättyy vuoden vaihteessa. Leader-rahoitteisten yritystukien ja yleishyödyllisten hankkeiden rahoitusta jatketaan vuonna 2021 ja todennäköisesti myös vuonna 2022 ns. siirtymäkauden rahoituksella, joten hyviä rahoitushakemuksia kannattaa edelleen jättää Leader-ryhmille.
Kun kuluvan ohjelmakauden 2014–2020 rahat on jaettu, vireillä olevat rahoituskelpoiset hakemukset siirtyvät automaattisesti rahoitettaviksi uuden kauden varoista. Osa hankkeista saa tästä syystä rahoituspäätöksen vasta keväällä 2021, mikä kannattaa ottaa huomioon hankkeen suunnittelussa.
Jos sinulla on hanke- tai yritystuki-idea:
ole yhteydessä Pohjois-Kymen Kasvu ry:n toiminnanjohtajaan:
Evita Reittiin: evita.reitti(at)pohjois-kymenkasvu.fi tai puh. 040 586 1134
tai Leader Sepraan:
yhdistysten hankkeet Marja Sorvo (
marja.sorvo@sepra.fi, 044 277 4514)
yritystuet Heikki Heimala (
yritystuet@sepra.fi, 044 377 4517).
 


Kurkistus ensikesään

Jo legendaariseksi muodostunutta Avoimet Kylät -päivää vietetään
kesäkuun toisena lauantaina 12.6.2021.

Teemapäivän ideana on nostaa esille kyliä ja lisätä koko kylätoiminnan tunnettuutta. Kylien tapahtumista vastaavat kylätoimijat, ja Kymenlaakson Kylät ry koordinoi tapahtumaa keräämällä tapahtumat yhteen sekä markkinoimalla tapahtumaa yleisesti maakunnan alueella.
Jo nyt kannattaa alkaa pohtimaan mahdollista tapahtumaa ensi kesälle ja huomioida erilaiset avustuskanavat.
KyKy tiedottaa Avoimet Kylät -päivästä lisää alkuvuodesta.
Tapahtuman verkkosivut: www.avoimetkylat.fi
 
Kyläralli-käsikirjasta apuja tapahtumajärjestäjälle
Vuonna 2019 toteutetussa Kyläralli-hankkeessa syntyi tuotoksena Kyläralli-käsikirja, joka liitteineen sisältää kattavan tietopaketin, miten Kyläralli voidaan toteuttaa kevyellä budjetilla ja ilman, että taustalla häärää sen suurempaa organisaatiota.
Käsikirjassa on yksityiskohtaisesti selvitetty tapahtumaan tarvittavat
resurssit ja toimenpiteet, jotta järjestely olisi mahdollisimman vaivatonta.
Kyläralli-tunnelmia voi käydä aistimassa osoitteessa
www.kylaralli.fi.
Samaisella sivustolla julkaistaan myös Käsikirja. Katso myös esittely
https://www.youtube.com/watch?v=qjWl4Dv9Iho&feature=share
Kymenlaakson Kylät ry kuulee mielellään, mikäli joku taho Kymenlaakson alueella alkaa järjestää Kylärallia käsikirjan pohjalta.

Vuoden valinnat kymenlaaksossa2020

Tässä vielä kertauksena vuoden valinnat Kymenlaaksossa.
Kymenlaakson Kylät ry:n, Leader Sepra ry:n ja Leader Pohjois-Kymen Kasvu ry:n
edustajista koottu valintatoimikunta teki ehdotuksen vuoden 2020 ansioituneista
kylätoimijoista ja vuoden kylästä Maakuntahallitukselle, joka vahvisti seuraavat valinnat:

Vuoden 2020 kymenlaaksolainen kylä: Myllykoski, Kouvola
Kylätoiminnan tiennäyttäjä: Jari Elo, Tiutinen Kotka
Maaseututoimija: Jarmo Tähtinen Iitti

 

Yhteystiedot

Kymenlaakson Kylät ry
Porukkatalo 3. kerros, Savonkatu 23, 45100 KOUVOLA
toimisto@kymenlaaksonkylat.fi
sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)kymenlaaksonkylat.fi
 
Elina Seppänen
Toiminnanjohtaja
puh. 040 184 3576
Heli Varjakoski
vt. Toiminnanjohtaja
p: 040 184 3576
Tanja Mynttinen
Tiekunnat tähän päivään -hanke
p. 044 297 7738
Leena Borg
Kylältä kylille, Kylähullun tapaan Kaakkois-Suomessa hanke
p. 040 838 9989
 
 
 


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kymenlaakson Kylät ry · Savonkatu 23 · Kouvola 45100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp