Copy
Nieuwsbrief van
september 2016
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik op 'afbeeldingen weergeven' in je e-mail programma of bekijk de nieuwsbrief hier
Geen logo te zien? Klik op 'afbeeldingen weergeven' in je e-mail programma.
Geen foto te zien? Klik op afbeeldingen weergeven in je mail programma

Beste grasgevoerd vlees fans,


Vanmiddag liep ik op de heide. Eerst kon ik de kudde Schotse Hooglanders niet vinden, maar bij de poel aangekomen zag ik een koe in het water staan. De anderen lagen rustig aan de waterkant. Zulke oerdieren in zo'n oergebied. Heerlijk.

Deze zomer hebben we in onze andere gebieden hard gewerkt. Door te maaien, bemesten (goede vaste mest is super goed voor het bodemleven en de vogels) en inzaaien met een saladebuffet (mengsel van grassen, kruiden en klavers) verbeteren de gebieden. 

Nu is de 'r' alweer een poosje in de maand. Dat betekent alle zeilen bijzetten, want traditiegetrouw verkopen we in het najaar meer vlees. Hoe dat kan? Geen idee. Maar stoofpotjes, gezonde bottenbouillon, overheerlijke spekblokjes en lekkere drumsticks eten is zeker geen straf als het weer wat kouder wordt. Ook voor onze gezondheid niet door de gezonde vetten en vitaminen.

In deze nieuwsbrief een update over de rauwmelkse kaas, want helaas gaat boeren gaat niet altijd over rozen. Een recept voor bavette (nieuw in de webshop), 'so-ja of so-nee' en wat basis informatie meteen onder dit bericht.

Als er vragen overblijven horen we dat natuurlijk graag! 

Fijn weekend en graag tot ziens op onze site of op een afhaaldag.

Groet vanaf de trekker ;) Jelwin en Ymkje

  

Naar de website

Goed om te weten

 • Je bestelling kan bezorgd worden in Nederland én België.
 • Het vlees blijft diepgevroren doordat we verzenden met droogijs (-80 graden!)
 • De hele dag thuisblijven hoeft niet, je ontvangt vooraf een indicatie van het bezorgtijdstip.
 • Niet thuis? Kies dan voor een PostNL afhaallocatie. Er is altijd een in de buurt.
 • Onze producten zijn verpakt per 200, 250 of 400 gram. De portie grote lees je in de webshop.
 • De minimale bestelling is 3 kg.
 • De afmetingen van een 3 kg pakket zijn 35 cm x 35 cm x 5 cm. Dit past met gemak in een diepvrieslade.

Zo komt de bestelling bij je aan;

Verpakkingen droogijs bovenin
de isolatiezak

Daaronder het vlees.

Bavette met friet uit de oven

Een aantal van jullie vroeg er naar en we hebben het gewoon gedaan; ook bavette is nu te koop in de webshop. De Bavette is een heerlijk stukje biefstuk, met een lekkere bite.

De bereiding kan als volgt;

Ingrediënten:
 • bavette
 • olijfolie
 • Keltisch zeezout en versgemalen peper, naar smaak
 • aardappel, zoete aardappel of wortelen, gesneden in frietjes
 • 1 witte ui en 1 rode uit fijngesneden
 • 2 tenen knoflook uitgeknepen of in stukjes 
 • klont roomboter
 • takje rozemarijn en takje tijm fijngehakt
 • peterselie fijngehakt

Bereiding frites:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de frietjes (gesneden van aardappel, zoete aardappel, wortelen of een mix hiervan) in een kom met olijfolie, de rozemarijn, tijm, zout en peper en de knoflook. Zet ze ongeveer een half uur in de oven, tot ze gaar zijn. Van een keer omdraaien halverwege de baktijd worden ze extra knapperig.    

Bereiding bavette:

Mix olijfolie met peper en zout en de gewenste kruiden en smeer dat met een kwastje op de bavette.
Maak een pan goed heet op het vuur. Bak het vlees rondom op hoog vuur. Voeg aan het einde van de baktijd nog een klontje roomboter toe.
Laat het vlees even 10 minuten rusten buiten de pan in aluminiumfolie.
Smelt roomboter in dezelfde pan. Glaceer daarin de uien. Zet het lekker aan en maak het af met wat fijngehakte peterselie.

bavette-2

Let er op met het snijden dat je tegendraads snijdt. Dus haaks op de draad van het vlees.
Serveer de bavette met de frites en giet de jus erover. 

Smakelijk!

Goed doel


We vroegen je eerder om tips voor een goed doel wat we als bedrijf kunnen steunen. We hebben veel tips ontvangen en we zijn in gesprek met Melania. Deze organisatie draait volledig op vrijwilligers en ondersteunt kleinschalige lokale projecten in Afrika. Later meer!

Update rauwmelkse kaas


Misschien heb je het al gezien in onze webshop, er is even geen jonge rauwmelkse kaas meer. Petra en Arnold Vergeer maken de kazen, vanuit hun unieke bedrijf. Hun 7 koeien worden net als die van ons 100% grasgevoerd gehouden én ze geven alle 7 "A2 melk". Een fantastisch bedrijf, met super gezonde en lekkere kazen.

Helaas is er bij Arnold een burn out geconstateerd. De koeien kwamen bij een collega te staan en alle activiteiten liggen een poosje stil want het gaat even niet meer. Arnold hoopt na de winter het melken én kaas maken weer op te kunnen oppakken.
Voor nu is er maar een ding van belang en dat is dat deze fantastische pionier eerst rustig herstelt van deze vervelende kwaal.

Om jullie toch te blijven voorzien van de lekkere kazen kwam Arnold met een tijdelijke oplossing. "Er zijn nog heerlijke belegen naturel kazen; kunnen we daar wat mee?" Nou, ik dacht het wel. Je vind ze hier in de webshop.

So-ja of so-nee


Liever so-nee, want soja verbouwen zoals het momenteel gaat is niet goed voor de aarde. Dat heeft geen uitleg meer nodig, en anders is 'google your friend'.
We zijn dan ook heel blij dat we door het grasgevoerd werken geen soja nodig zijn. Grasgevoerd vlees is hiermee niet belastend voor het milieu.

De pluimveesector kan helaas niet zonder soja als eiwit bron, sinds dierlijk meel verboden is. Gelukkig krijgen de antibioticavrije kippen de niet genetisch gemodificeerde soja (GMO vrij). Probleem van GMO soja is dat het bestand is gemaakt tegen glyfosaat (roundup); lees 'volop spuiten met roundup tegen onkruid'.

GMO vrij is dus een stap in de richting. We willen graag nog een stap maken, de stap naar Europees geproduceerde soja. Dat heeft heel wat voeten in de aarde, maar als het lukt zou dat super zijn.

We houden jullie op de hoogte.

Agenda

Zaterdag 1 oktober en vrijdag 7 oktober is het afhaaldag op onze boerderij in Opende.

Liever thuis of op een postnl locatie laten bezorgen? Dat bezorgmoment kies je zelf bij het bestellen.
SchotseHooglanders.nl

Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende
info@schotsehooglanders.nl
SchotseHooglanders.nl

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hiervoor bent aangemeld, of omdat je een bestelling bij ons geplaatst hebt. Wil je je uitschrijven? Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!

Email Marketing Powered by Mailchimp