Copy
Nieuwsbrief januari 2016
Ook op Twitter
Hallo<<naam>>,

Januari is 2 dagen jong en we wensen je natuurlijk "veul haail en zegen in t nijjoar".

Na een hele drukke december maand hebben we de hooglanders en hereford runderen voor een weekje 'ingeruild' voor elanden in Zweden. Hier verbleven we met vrienden en natuurlijk onze dochter en zoon, Eline en Boaz. Sneeuw, prachtige natuur, paardrijden, lekker eten en gezelligheid. Maar, zoals een echte boer betaamt moesten we na enkele dagen natuurlijk wel weer naar ons eigen vee. Daar was goed op gepast door buurman Marten. De koeien hebben oud en nieuw ook goed doorstaan. We merken gelukkig weinig onrust bij de koeien door het geknal.

In 2015 hebben we gemerkt dat de groeiende belangstelling voor grasgevoerd, antibioticavrij en gezond voedsel geen hype is maar een blijvende tendens. Fijn dat ons bedrijf toekomst bestendig blijkt. Door deze tendens groeit ook het aantal koeien wat op deze diervriendelijke manier wordt gehouden. En dat is goed nieuws voor de bodem, CO2 uitstoot en voor de dieren zelf. Klik hieronder maar eens op de link voor het gedachte goed van Allan Savory. 'Cows against climate change'.

We willen iedereen bedanken voor het vertrouwen in ons het afgelopen jaar en we hopen je in 2016 weer te mogen voorzien van gezond vlees, rechtstreeks vanaf de boer bij je thuisbezorgd.

Vrolijke groet van Jelwin en Ymkje


- Zaterdag 9 jan
- Zaterdag 6 febr
- Vrijdag 12 febr
- Zaterdag 5 maart
- Vrijdag 11 maart

Bezorgdagen:

Op een zelf gekozen datum, elke week zijn er 4 opties mogelijk.

Bezorgen kan op een thuisadres, kantooradres of postNL afhaallocatie.

Allan Savory; 'koeien om woestijnvorming te stoppen'.

Ken je Allan Savory? Zijn toespraak van 2013 in een zogenoemde'TED-talk' maak wereldwijd indruk. Deze man bestede tientallen jaren van zijn leven aan onderzoek naar het tegengaan van woestijnvorming. Woestijnvorming is zorgwekkend en dit gebeurt met zo'n tweederde van 's werelds grasland. Het versnelt klimaatverandering en drijft mensen in armoede.
Allan Savory concludeert naar jarenlange studie op 5 continenten dat begrazing de enige manier is om de woestijnvorming te stoppen. Zijn werk in vele landen toont aan dat het werkt.
De reden is natuurlijk dat de mest het land vruchtbaar maakt. Verder neemt de bodem meer water op nadat het is belopen door hoefdieren.https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI&list=PLZcClqNHBs3aE5vd8zn6fYBfezyA6QPiH&index=23

Zoals bij elk onderzoek zijn er ook mensen die het tegendeel beweren. We zijn geen scheikundigen en biologen, maar we zien als boer wel veel gebieden die op verschillende manieren begraasd worden. We denken dat begrazing inderdaad een grote rol kan spelen bij het verrijken van de bodem. Er ontstaat meer bodemleven en vaste mest van grasgevoerde koeien is vruchtbaarder dan drijfmest en gier uit de stallen wat geinjecteerd wordt in het grasland.

Tegenstanders van het eten van vlees zeggen wel eens dat je nooit de wereld kunt voeden met grasgevoerd vlees. Als Allan Savory gelijk heeft dan kan dit wel, en gaat begrazing juist klimaatverandering tegen. Met meer gras is ook meer CO2 opname.
Wist je trouwens dat grasland in verhouding meer CO2 vastlegt dan bos en riet?

We zeiden het hierboven al. De belangstelling voor gezond voedsel is geen hype, maar een blijvende tendens. Als dit doorzet, dan is het effect op het milieu op termijn steeds groter.

Kuddenieuws


Hartje winter en een dikke mat groen gras! Dat is boffen voor onze hooglanders en ander vee wat in de winter buiten loopt. Soms schijnt de zon erbij en lijkt het wel herfst.

Schijn bedriegt, het blijft winter en we krijgen vast nog vorst. Dan helpt het dat nog veel gras staat. Met een Elfstedentocht startbewijs op zak hoopt Jelwin natuurlijk ook op een strenge winter.

De winter is ook geen straf voor de koeien. Natuurlijk groeien koeien in de winter sneller als ze binnen staan, maar groei is niet ons hoofddoel. De oerrassen waar we mee werken kunnen als geen ander ras tegen wind en kou. Ook de kalfjes, die nog steeds in de kudde lopen en bij de moeder drinken.

Slachtmaand

November is van oudsher slachtmaand. De koeien zijn na de zomer periode in de beste conditie. Bij graangevoerde koeien die op stal worden afgemest geldt dat niet meer, en kan het hele jaar rond geslacht worden. Bij 100% grasgevoerde dieren geldt dat natuurlijk wel!

Daarom hebben we extra voorraad opgebouwd om de wintertijd te overbruggen.

Koeien vangen, naar de slager brengen, vlees laten rijpen, worst drogen, verpakken en pakketten maken.

Een belangrijk deel van dit werk wordt verzorgd door Slagerij Ter Weele. Zonder de toppers daar kunnen we je niet voorzien van ons vlees.


Wat je eten eet, dat eet jij.

Het gehalte aan CLA (conjugated linoleic acid) is in grasgevoerde vlees tot 5x hoger dan in ‘graangevoerd’ vlees. CLA is een vetzuur en wordt genoemd als een van onze meest krachtige afweermiddelen tegen kanker.
 

Gevulde omelet

Ingrediënten:
  • 5 eieren
  • 2 el kokosolie
  • 250 g gehakt
  • 100 g champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 200 g verse spinazie
Bereiding:
  1. Klop de eieren in een kom los en breng op smaak met versgemalen peper en Keltisch zeezout. Verwarm twee koekenpannen en smelt in iedere pan een halve eetlepel kokosolie. Verdeel de losgeklopte eieren over de pannen en bak er omeletten van.
  2. Leg op elk bord een omelet. Smelt de resterende kokosolie in een van de pannen en bak hierin het gehakt rul en bruin. Voeg de champignons en knoflook toe en roerbak tot de champignons goudbruin zijn. Voeg nu de spinazie toe en roerbak tot deze is geslonken. Breng op smaak met versgemalen peper en Keltisch zout.
  3. Verdeel het gehaktmengsel over de omeletten, vouw ze dicht en serveer.

Dit recept komt uit het Paleo Magazine wat momenteel in alle Albert Heijn supermarkten ligt.

Met onze koe op de achterkant :)


ADRES

SchotseHooglanders.nl

Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende

E-MAIL

info@schotsehooglanders.nl


WEBSITE

schotsehooglanders.nl

Rekeningnummer: NL68RABO0120565854 t.n.v. SchotseHooglanders.nl te Opende
Kamer van Koophandel nummer: 54926386
Email Marketing Powered by Mailchimp
Je ontvangt deze nieuwsbrief als klant of omdat je in het verleden bent aangemeld.
Wilt je deze nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? 
Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!