Copy
Nieuwsbrief juni 2015
Ook op Twitter
Geen foto? Klik op 'afbeeldingen weergeven' in uw e-mail programma
Hallo allemaal,

Heeft u de BBQ al aangehad? Het weer is er nog niet echt naar, maar dat gaat gauw veranderen. Zorg voor een BBQ pakket in uw vriezer, dan bent u er altijd klaar voor.
En mocht het geen mooi weer zijn dan smaken de burgers en saucijsjes ook heerlijk in de pan. Wist u dat onze burgers en saucijsjes gezout worden met keltisch zeezout, in plaats van gewoon keukenzout? Keltisch zeezout is extra gezond doordat het veel mineralen bevat. Zo gezond dat we het zelfs aan de koeien geven. Als we de emmer bij ze neerzetten komen ze vaak al aanrennen. 

Verder hebben we het assortiment uitgebreid met lever. Verpakt in porties van 500 gram en te koop in pakketten per 3 kg, zolang de voorraad strekt, want lever is erg populair!

De afhaaldagen blijven we twee keer per maand plannen. De komende zijn: 
zaterdag 4 juli
donderdag 9 juli
zaterdag 1 augustus
vrijdag 7 augustus

Groningen te ver, passen de afhaaldata niet in de agenda of kiest u liever voor gemak? Laat uw bestelling dan bij u thuisbezorgen, of bij een PostNL afhaalpunt in de buurt. U kiest zelf de datum en krijgt een track en tracecode om het pakket te kunnen volgen. Dit werkt perfect.

Als u meteen wilt bestellen, klik dan op de knop hieronder.

We wensen iedereen een hele mooie zomer!

Jelwin en Ymkje

 


Duurzaam vlees op de BBQ, dat is pas echt genieten.

BBQ pakket 3 kg - 42 euro

Eat Play Sleep Repeat | hereford runderen


Onze hereford runderen zijn nu een half jaar bij ons en wat hebben ze het naar de zin met elkaar. Het zijn nog jonge dieren dus er wordt veel gespeeld. Wilt u ze in actie zien? Klik dan op het filmpje hieronder. 

Pff, de ridderzuring zijn we liever kwijt dan rijk. Dat betekent elke avond zuring met de hand wieden, want bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet.


Wat kun je dan nog wel eten?


Veel mensen worden er wat moedeloos van. Alweer een vleesschandaal, en zelfs dat product wat zo gezond leek blijkt niet goed te zijn...

Onze nieuwsbrieflezers horen bij die categorie mensen die zich steeds bewuster zijn van wat ze eten. Die groeiende groep bewuste eters is goed nieuws want we worden aan alle kanten misleid door de commercie. Bij een product als vlees valt of staat het wel of niet gezond zijn bij de manier waarop de dieren gehouden zijn.
Helaas kun u er bij vlees uit de supermarkt of bij de slager vandaan niet altijd vanuit gaan dat dit vlees gezond is, zelfs niet als dit biologisch vlees is. De belangen van veel verkoop, veel productie en weinig kosten zijn veel te groot. Veel mensen worden hier moedeloos van. Wat kun je dan nog wel eten?

Niet moedeloos worden, maar doorlezen ;)

Genoeg redenen voor ons om nog wat basis informatie op een rij te zetten over vlees en kip. Om te kunnen beoordelen wat u wel en niet wilt eten, en wat wel en niet gezond is is wat kennis nodig van antibiotica in vlees en kip, ESBL en Salmonella in kip, manier van dieren houden en dierenvoer.
 

ANTIBIOTICAGEBRUIK BIJ KIP

Antibiotica mag gebruikt worden bij kippen, en dat gebeurt dan ook op grote schaal, in de reguliere, maar ook in de biologische pluimveehouderij. Dit geldt voor bijna alle kippen in de pluimveesector 99,9% (!). Meestal worden ze preventief behandeld met antibiotica. Dat betekent dat alle dieren als groep antibiotica toegediend krijgen, zonder dat ze ziek zijn. Pluimveehouders doen dit omdat de dieren dan sneller groeien, en om te voorkomen dat ze ziek worden. De ziektedruk in de pluimveehouderij is hoog, omdat er veel dieren dicht op elkaar worden gehouden. De antibiotica is goedkoper dan de dierenarts, nog een reden om alle dieren preventief te behandelen.
Werken zonder antibiotica kan, de kip die u kunt kopen via SchotseHooglanders.nl is daar het bewijs van. De familie Bakx kan dit waarmaken doordat ze anders omgaan met de voeding van de kip. Zo gebruiken ze natuurlijke mineralen, het voer is vrij van genetische modificatie, vrij van dierlijk eiwit en het voer bevat geen pesticiden. Hygiëne en een gezonde kip is belangrijker dan snelle groei. Bakx toont in officiële documenten aan dat er helemaal geen antibiotica gebruikt wordt. Deze documenten heeft elke pluimveehouder, dit is namelijk verplicht. Maar niemand loopt ermee te koop om de simpele reden dat iedereen wel antibiotica gebruikt.

Waarom is die antibiotica nou zo gevaarlijk? Omdat bacteriën door het gebruik van antibiotica resistent kunnen worden voor antibiotica. Als u ziek wordt van zulke bacteriën dan kan antibiotica dus niet meer helpen. Resistente bacteriën zijn bijvoorbeeld MRSA en ESBL-producerende bacteriën. Alle kip in de supermarkt en bij de slager is besmet met ESBL bacterie. De kip die wij verkopen wordt getest op ESBL en ook op salmonella en blijkt bij deze testen vrij te zijn daarvan. Nu gezonde kip weer mogelijk is, is dit een super product wat in veel gerechten en in alle gezonde diëten en levensstijlen past.

Kip assortiment

PUUR OF BEWERKT VLEES

Je hebt vlees en vlees. Goed vlees kan een gezonde aanvulling op je menu zijn. Maar wat is goed vlees? Let op toevoegingen aan vlees. Vooral bij kant en klaar maaltijden, maar ook bij vleeswaren, gehakt en gekruide biefstuk zijn vaak e-nummers toegevoegd. Soms aangevuld met suiker (!). Koop dus puur rundvlees, zonder toevoegingen. Dit wordt steeds minder vaak verkocht in de supermarkt. Wat voor een supermarkt mee weegt is dat op onbewerkt rundvlees het land van herkomst op het etiket vermeld moet worden. Vrijwel al het vlees wat te koop is in de supermarkt, en helaas ook wat bij veel slagers ligt, is afkomstig uit het buitenland. Omdat dit mensen afschrikt vermelden ze dit liever niet op het etiket. De oplossing is dan bewerkt vlees verkopen.
etiket polen

GRASGEVOERDE OF GRAANGEVOERDE KOEIEN

Bijna al het rundvlees is van graangevoerde koeien. Dat betekent dat het voer voor de koeien naast gras ook bestaat uit krachtvoer (graan en soja) en maïs. Dit ‘graangevoerde’ vlees bevat veel ongezonde vetzuren. Ons rundvlees is uitzonderlijk omdat het 100% ‘grasgevoerd’ vlees is. Als koeien groeien van gras en geen graan krijgen dan bevat het vlees een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren. Dit zijn dezelfde gezonde vetzuren die ook in vette vis en visoliecapsules zitten. In grasgevoerd vlees zit meteen ook veel minder ongezond omega-6 vetzuur. Dat maakt grasgevoerd vlees een betere keuze voor je gezondheid.

Bijkomend voordeel van het niet eten van graan is dat de koeien niet de bestrijdingsmiddelen binnen krijgen die massaal gebruikt worden bij de graanteelt.

Als u op zoek bent naar grasgevoerd vlees is het belangrijk er op te letten dat de dieren alleen maar gras krijgen. In veel gevallen is het rantsoen een combinatie tussen gras en krachtvoer. Dan gaat het verhaal van meer omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren niet op. Al het vlees in de supermarkt en bij de slager is graangevoerd, ook het Ierse rundvlees en zelfs het natuurvlees wat in de Emté supermarkt te koop is.

hooglanders    

RUNDVLEES EN ANTIBIOTICA

Net als bij kip is het ook bij rundvlees belangrijk dat er geen antibiotica, medicatie en andere groeistimulerende middelen gebruikt worden. In de supermarkt en bij de slager kun je dit eigenlijk niet controleren.
De sterke runderen waar we mee werken hebben geen medicatie en antibiotica en andere groeistimulerende middelen nodig.

WELKE KEUZE DAN WEL

Hopelijk helpt bovenstaande informatie bij de keuze voor gezonde vlees en kip. Vaak is dat een keuze voor het kopen rechtstreeks bij een boer, of bij kleinschalige ondernemers. Wees kritisch, vraag door en laat u niet misleiden door uitspraken, logo’s of keurmerken. Wees ervan bewust waar het keurmerk voor staat. Betekent dat ook dat het echt gezond is, er geen antibiotica gebruikt wordt, enzovoort? Uw gezondheid is te belangrijk om concessies te doen aan de kwaliteit van vlees en kip.

hereford runderen

Heeft u de 'grasboter affaire' gevolgd?

Dat grasboter niet is wat de term doet vermoeden dachten we al langer. Wij en Boerenfluitjes hebben hierover vragen gesteld aan Campina. Na vele kluitjes in het riet geeft Campina antwoord.

De melk die gebruikt wordt voor grasboter is dezelfde melk die voor andere producten gebruikt wordt. Er zijn geen aparte stromen voor ophalen, bewaren en verwerken.

Waarom wij hier aandacht aan besteden? Veel van onze klanten denken dat
grasboter boter is van grasgevoerde koeien en dus gezonder. Campina houdt die schijn op en vaart daar wel bij. Het ransoen van de gemiddelde melkkoe is krachtvoer, mais en ruwvoer. Een deel van de koeien krijgt vanaf mei / juni vers gras, maar lang niet alle koeien. Ook melk van koeien die geen vers gras krijgen wordt voor de grasboter gebruikt.
Grasboter van Campina heeft helaas dus niets met grasgevoerd te maken. Het is meer krachtvoer / kuilgras / mais boter, net als de andere producten van Campina.

Niets is wat het lijkt in marketingland...Boerenfluitjes is een initiatief van Ester, een stadsmeisje die het kloppende verhaal achter eten wil ontdekken door boeren en burgers met elkaar te verbinden. Leuk om te volgen op Twitter of Facebook.


 

Tortilla's met biefreepjes en paprika

Ingrediënten:

 • Kogelbiefstuk
 • Ui
 • Chili kruiden
 • Paprika
 • Blikje mais
 • Peper en zout (liefst keltisch zeezout)
 • Paprika poeder
 • Tortilla’s
 • Zure room
 • Sla
 • Rauwmelkse kaas
 • Tomaat
 • Limoensap

Bereiding:

 1. Bak de ui met de chili kruiden en bak de rode paprika erbij. Snij de biefstuk in stukjes en bak ze even mee. Een paar minuten, niet te lang.
 2. Daarna kan de mais, peper, zout en paprika poeder erbij.
 3. Besmeer de tortilla met wat zure room en voeg sla toe en vervolgens het biefmengsel.
 4. Maak de tortilla’s af met wat geraspte rauwmelkse kaas.
 5. Serveer er een salade bij van tomaat en limoensap.

Dit recept is van Xanne's Beautysalon.
De beautysalon in Oldekerk die ook kijkt naar innerlijke verzorging, heel belangrijk want een mooie huid begint bij gezond voedsel.


ADRES

SchotseHooglanders.nl

Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende

E-MAIL

info@schotsehooglanders.nl


WEBSITE

schotsehooglanders.nl

Rekeningnummer: NL68RABO0120565854 t.n.v. SchotseHooglanders.nl te Opende
Kamer van Koophandel nummer: 54926386
Email Marketing Powered by Mailchimp
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden bent aangemeld.
Wilt u de nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? 
Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!