Copy
Nieuwsbrief april 2015
Ook op Twitter
Dag,

Nieuws vanuit ons vakantieadres in Andalusië! Soms zijn boeren niet van hun stek te krijgen. Dat gold de afgelopen jaren ook voor ons. In de drukke jaren van opbouw van ons bedrijf en ons gezin schoot vakantie er bij in. Maar nu hebben we even de tijd genomen voor ons gezin, leuke dingen doen, zon op de bol en het hoofd leegmaken.

Onze Schotse Hooglanders en Hereford runderen kunnen best even zonder ons. Ze zijn kerngezond en lopen in grote gebieden. Natuurlijk houdt er iemand voor ons een oogje in het zeil. Ondanks dat ze zich prima redden en we hier volop genieten zal vooral Jelwin blij zijn dat hij straks weer tussen de koeien staat.

In deze nieuwsbrief herhalen we 2 berichten uit vorige nieuwsbrieven. Berichten die nog steeds interessant zijn, en die nog lang niet iedereen kent.

Als u grasgevoerd vlees, antibioticavrije kip en / of rauwmelkse kaas wilt bestellen kan dat op onze website. Wilt u iets bestellen en per post laten thuisbezorgen dan kiest u zelf de datum waarop dat past.
Als u ons met een bezoek wilt vereren kiest u voor 'afhalen op de boerderij'.

De komende afhaaldagen zijn:
zaterdag 2 mei
vrijdag 8 mei
zaterdag 6 juni
vrijdag 12 juni

Veel smakelijke maaltijden gewenst!

Jelwin en Ymkje

Nieuw gebied!

De afgelopen tijd hebben we een nieuw gebied geschikt gemaakt voor begrazing. Daar lopen nu onze Hereford runderen.


Kuddenieuws


Lente, het gras is alweer flink aan het groeien. In tegenstelling tot veel boeren kennen wij uiteraard geen ‘eerste keer koeien naar buiten moment’. Onze koeien staan immers altijd buiten. Lekker in kuddeverband grazen in natuurgebieden. En dat is precies waarom het vlees zo gezond wordt.

Inmiddels is het eerste kalfje geboren. De moeder verstopt het kalf in het hoge gras, net als een ree haar reekalf verstopt. Daarom hebben we er nog geen foto van kunnen maken. De foto's zetten we binnenkort op onze facebookpagina. 

 

- Uit nieuwsbrief mei 2013-

Grasgevoerd vlees, wat zijn ook alweer de voordelen?

De interesse voor grasgevoerd vlees groeit vanuit het hele land en daarbuiten. Terecht; dit vlees heeft namelijk veel voordelen. Zowel voor de consumenten, het milieu en voor de dieren zelf.

Doordat de runderen geen krachtvoer (granen / soja) bijgevoerd krijgen is het vleesproduct erg gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat vlees van dieren die alleen grassen eten, een hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren heeft, een hoger CLA gehalte en een hoger vitamine A en E, dan gangbaar geproduceerd vlees. Deze stoffen maken het vlees o.a. kankerwerend en goed voor hart- en bloedvaten. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van eten van gras gevoerd vlees.
Veel mensen vinden vlees van gras gevoerde koeien veel smaakvoller dan vlees van graangevoerde koeien.

Krachtvoer voeren belast het milieu in hoge maten. Graan en soja komen immers van ver en voor het verbouwen wordt vaak regenwoud gekapt.

Grasgevoerd betekent natuurlijk dat de dieren buiten lopen. We kunnen het ze niet vragen, maar we weten zeker dat de koeien zich in de natuur veel beter voelen dan binnen op stal.

Grasgevoerd natuurvlees eten past bij een gezonde levensstijl. En op gebied van duurzaamheid en welzijn overstijgen we de eisen van biologisch vlees met gemak.

Meer achtergrond staat hier op onze website.

Veel gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen van klanten die we met liefde beantwoorden. We hebben de meest gestelde vragen op een rij gezet op onze website. Hoe gaat het slachten in zijn werk? Hoe oud worden de koeien, verkopen jullie ook botten en orgaanvlees?

Het antwoord op deze en andere vragen leest u hier op onze site.


- Uit nieuwsbrief oktober 2013 -

Grasgevoerd natuurvlees, niet alleen van de Schotse Hooglander

De kudde wordt te klein, of de vraag naar grasgevoerd vlees wordt te groot. Het is maar net van welke kant we het bekijken. Hierdoor werken we al enige tijd samen met collega Schotse Hooglander boeren, waar we slachtrijpe dieren kunnen aankopen. Maar nog steeds hebben we een tekort aan dit heerlijke vlees. Om dit probleem op te lossen hebben we ervoor gekozen ook andere runderrassen aan te kopen. We kopen natuurlijk alleen de runderen die op dezelfde manier worden gehouden als onze eigen koeien. Dit betekent dieren die 100% grasgevoerd zijn (geen krachtvoer krijgen), geen antibiotica krijgen en het hele jaar buiten in de natuur lopen. Het aantal rassen wat hiervoor geschikt is is beperkt. Naast Schotse Hooglanders zijn dit Galloways, Hereford runderen, Aberdeen Angus.

Duurzaam, diervriendelijk gehouden koeien voor een gezond stuk vlees. 
We worden altijd blij van berichtjes op Facebook en op Twitter en tegenwoordig hebben we ook Instagram. Bevalt het vlees? Heeft u een lekker recept? Deel het met ons en onze volgers! Ook vragen zijn van harte welkom. Vooral op Facebook plaatsen we regelmatig nieuwtjes over ons bedrijf, recepten, bereidingstips en foto's van de koeien.


- Uit nieuwsbrief augustus 2013 -

Kippenvlees, antibiotica en salmonella vrij!

Antibioticavrij kippenvlees is uniek in Nederland. Toen het bestaan ervan ons ter ore kwam hebben we de familie Bakx, die dit voor elkaar krijgt, bezocht. Co Bakx, de pluimveehouder, legde ons uit dat door gebruik van ander voer en het toevoegen van mineralen aan het kippenvoer het voor hem sinds 4 jaar mogelijk was kippen te mesten zonder gebruik van antibiotica. Het kippenvlees is daarnaast ook vrij van salmonella. Het gaat om de 'Kromhoeksterkip', een langzaam groeiende kip.
Hiermee is het eindelijk weer mogelijk verantwoord kippenvlees te eten. Uiteraard hebben we het vlees getest, het is mals en vol van smaak.
Enthousiast geworden door dit concept bieden we graag dit kippenvlees via ons te koop aan.


- Toevoeging april 2015 -


Pluimveehouder Bakx toont met officiële overzicht aan dat hij 100% antibioticavrij is. Deze overzichten heeft elke pluimveehouder, maar niemand laat ze zien om de logische reden dat er niemand antibioticavrij werkt.

Bakx gaat nog verder dan dat. Hij laat vrijwillig regelmatig het kippenvlees in een laboratorium testen op ESBL en salmonella. Uit de laatste test blijkt dat het kippenvlees wederom vrij is van ESBL en salmonella. Dit is erg goed nieuws voor uw gezondheid!

Klik hier voor de documenten.

De samenwerking met de familie Bakx is in 2013 ontstaan. En wat is de antibioticavrije kip sindsdien populair geworden. Dank voor al het enthousiasme over, en vertrouwen in dit unieke product.
 

Klanten over de rauwmelkse kaas van grasgevoerde koeien;

'De kaas smaakt heerlijk, structuur is lekker romig en smaak is vol genoeg, ik ga de kaas zeker vaker bestellen!'
'Hij smaakt heeeerlijk, erg zacht, zelf mijn dochter die niet echt een kaasliefhebber is vond het lekker.'

Beefburger op een 'broodje' van portobello

Wat heb je nodig: (voor 1 persoon, verdubbel de ingrediënten als u voor meerdere personen wilt koken)

 • flinke portobello
 • beefburger
 • 1 el kokosolie
 • flinke ui
 • flinke tomaat
 • wat cherrietomaatjes voor de garnering
 • twee handjes sla (ik heb rucola genomen)
 • wat stengels bieslook (of andere kruiden naar smaak)
 • 1 el homemade mayo (zal de snelle variant hieronder zetten)
 • snelle guacamole als bijgerecht (zie recept hieronder)
 • versgemalen peper en wat Keltisch zeezout naar smaakBereiding:

 • Maak eerst de snelle guacamole (zie recept hieronder) en zet het even apart
 • Wrijf de portobello schoon met een doek of champignonborsteltje (niet afwassen met water! De portobello zuigt zich dan vol met water) en verwijder het steeltje
 • Pel de uit en snijd in grove ringen
 • Was de tomaat en snijd in plakken
 • Was de cherrietomaatjes en halveer
 • Was de sla goed af en sla het droog
 • Knip en was de bieslook (of andere kruiden)
 • Zet een koekenpan op het vuur en voeg een el kokosolie toe
 • Bak de beefburger en de portobello tegelijkertijd maar zorg dat het niet te snel gaat! Laat langzaam garen en keer regelmatig om. Af en toe met de spatel de portobello wat aandrukken.
 • Zodra de beefburger en portobello op de helft zijn, voeg je de uienringen aan de pan toe
 • Schep de portobello en de beefburger uit de pan en laat eventjes rusten en uitlekken op een keukenpapier of servetje
 • Leg eerst de portobello op je bord en begin met stapelen. Eerst een handje sla, dan de uienringen, de plakjes tomaat en als laatste de beefburger
 • Schep een eetlepel (homemade) mayo op de burger en garneer met wat stengels bieslook.


Snelle guacamole: (voor 1 persoon, verdubbel de ingrediënten als u het voor meerdere personen wilt maken)

 • 1 rijpe avocado
 • 1 tl citroensap
 • 1 grote of 2 kleine tomaatjes in blokjes
 • 1 gesneden bosuitje
 • versgemalen peper en wat Keltisch zeezout naar smaak

Dit recept en de foto's zijn van Nancy Elisabeth. Nancy deelt tips en gezonde recepten op FoodieHealthblog.

Nancy eet ons vlees sinds afgelopen september en schreef ook een review op haar site.

Haar enthousiaste woorden:

"ik ben echt verslingerd aan het gehakt, nog nooit zulk lekker gehakt gegeten!!"
"Wow! Zelfs manlief vindt dit vlees lekkerder dan het biologische vlees uit de supermarkt, of het vlees van de keurslager. Het verschil is dat ook echt heel groot!). Ik heb mijn adresje wel gevonden!!"

Lees de hele review hier.


Naar de webshop

ADRES

SchotseHooglanders.nl

Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende

E-MAIL

info@schotsehooglanders.nl


WEBSITE

schotsehooglanders.nl

Rekeningnummer: NL68RABO0120565854 t.n.v. SchotseHooglanders.nl te Opende
Kamer van Koophandel nummer: 54926386
Email Marketing Powered by Mailchimp
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden bent aangemeld.
Wilt u de nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? 
Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!