Copy
Nieuwsbrief mei 2015
Ook op Twitter
Geen foto? Klik op 'afbeeldingen weergeven' in uw e-mail programma
Beste lezer,

Het is genieten dit seizoen. De kleuren van de weilanden veranderen wekelijks. De paardenbloemen zijn nu uitgebloeid, maar boterbloemen en zuring doet het nu goed. De koeien hebben meer dan voldoende te eten, dat is fijn in het seizoen dat ze ook de kalfjes moeten zogen.

Afgelopen maand is er een nieuw bedrijfsfilmpje gemaakt en deze is uitgezonden in het RTL4 programma Life is Beautiful. In het bericht hieronder een weergave van de beelden en natuurlijk een link naar het hele filmpje. U ziet onze Schotse Hooglanders en een kudde Hereford runderen van een collega boer. Verder leggen we in het filmpje uit hoe onze koeien worden gehouden en wat ons bedrijf kenmerkt.

In mei vervielen een aantal bezorgdagen door de feestdagen. In juni is het als vanouds weer 4 dagen per week mogelijk uw bestelling bij uw thuis of op een PostNL afhaaladres thuisbezorgd te krijgen. U kiest zelf uw bezorgdag.

Als u ons met een bezoek wilt vereren dan bent u welkom op een van de onderstaande afhaaldagen. Wel graag vooraf bestellen op onze site.

De komende afhaaldagen zijn:
zaterdag 6 juni
vrijdag 12 juni
zaterdag 4 juli
donderdag 9 juli

Veel leesplezier en graag tot ziens!

Jelwin en Ymkje

Kruiden in rantsoen voordeel voor gezondheid en weerstand van de koe


Lees meer hierover


Bedrijfsfilm


Klik op de afbeelding hieronder om het filmpje (3.54 minuut) te bekijken.Behind the scenes...

- was de cameraman bang dat hij zijn auto met apparatuur in the middle of nowhere moest achterlaten;
- waren de koeien niet onder de indruk van zoveel aandacht;
- was het gelukkig droog weer;
- wilden we zowel de hooglanders als de hereford runderen filmen om ook goed in beeld te brengen dat we samenwerken met andere boeren. Onze uitleg hierover werd er vervolgens uitgeknipt...

De opnames zijn gemaakt in: 
De Lettelberterpetten, gelegen aan het Leekstermeer, Groningen. Hier lopen onze Schotse Hooglanders,
én
In de buurt van het Harderbos lopen de Herefords van collega boer dhr Teuben. Deze kudde graast aan het Veluwemeer.

Onderzoek samenstelling grasgevoerd vlees

We hebben meegedaan aan een onderzoek naar de vetzuursamenstelling in ons vlees. Het onderzoek is te kleinschalig om er grote conclusies aan te verbinden.

Uit de eerste resultaten blijkt dat ons grasgevoerd vlees minder Palmitinezuur (omega-6, ongezond) bevat dan graangevoerd vlees.

De resultaten van het onderzoek naar vitamine E en K in ons vlees volgen nog.

Meer resultaten van het onderzoek zijn hier te zien

Al die koeien moeten vreten...

Zorgen over groeiende veevoer productie

De vee-industrie staat in de top 3 van veroorzakers van milieuproblemen. Een internationaal rapport*[1] luidt hierover al in 2006 de noodklok. Nu bijna 10 jaar later is er weinig veranderd.

Het aantal koeien groeit wereldwijd. In Nederland is deze groei extra groot door de recente afschaffing van het melkquotum. Sinds deze afschaffing mag elke melkveehouder zoveel melken als hij / zij wil. Deze prikkel zorgt voor groei van het aantal koeien per bedrijf.
En al die koeien moeten vreten.

Er is dus de komende jaren steeds meer vraag naar veevoer. (Volgens tijdschrift Boerderij is in 2015 48.000 hectare extra maïs nodig in Nederland). Het ruwvoer wat nodig is, is er niet. In Nederland zijn er juist minder hectares maïs ingezaaid dan vorige jaar.

De logische oplossing is dat een gedeelte van de melkveehouders meer krachtvoer zal gaan gebruiken. Graan en soja laat zich makkelijk importeren.

Zorgelijk omdat nu al driekwart van de vruchtbare hectares wereldwijd worden gebruikt voor veevoer[2]. Tegelijkertijd verliezen we wereldwijd elke minuut 23 hectare landbouwgrond aan verwoestijning. Bij productie van veevoer worden veel nutriënten onttrokken aan vaak derde wereld landen, terwijl in Nederland het mestoverschot stijgt. Dit systeem is niet houdbaar.

Ook u als consument heeft hier invloed op. Door te kiezen voor 100% grasgevoerd vlees en zuivel kiest u voor voeding wat duurzaam geproduceerd is. Er is geen graan en soja voor nodig en dus worden er geen nutriënten aan derde wereld landen onttrokken.
Zolang dieren niet concurreren met de mens, dus grazen op land wat niet geschikt is om voedsel op te verbouwen, is veehouderij geen bedreiging voor de aarde. Sterker nog, door het bijzondere magenstelsel van de koe wordt het voor ons onverteerbare gras, toch omgezet in voedsel voor mensen.
 

[1] Rapport van Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties “Livestock’s long shadow” http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM
[2] Bron: IFAP (Amerikaanse organisatie van veehouders)

Duurzaamheid

Om echt te weten of een product duurzaam is zal men verder moeten kijken dan diervriendelijkheid, kilometers transport en CO2 uitstoot.
Wat doet het product met voedselprijzen, bodemuitputting, gebruik van bestrijdingsmiddelen en medicijnen.

Huiden en hoorns

Om niets van de de mooie Schotse Hooglander verloren te laten gaan laten we de huiden looien door een leerlooier en de hoorns prepareren door een preparateur.

De huiden, koppen en hoorns zijn te koop bij Smoek Wonen; een webshop vol duurzame, bijzondere meubels en decoratie.


Houdt de Smoek wonen website of facebookpagina in de gaten!


A2 melk

De dames van boer Vergeer zijn net als onze koeien 100% grasgevoerd. Vergeer maakt heerlijke rauw melkse kazen van de A2 melk die ze produceren.

A2 melk? Dat is melk met melkeiwit Beta-caseïne A2 ipv A1. De meeste melkproducten zijn van A1-melk. A2 melk heeft voordelen. Zo kunnen mensen met koemelkallergie vaak wel de (rauwe) A2 melkproducten eten. 

De lekkerste rendang ooit

Ingrediënten:

 • 1 kilo stoofvlees in grote stukken
 • 3 kerrieblaadjes (of een laurierblaadje)
 • 5 sjalotten, gehalveerd
 • 1/2 bol knoflook
 • 1 stengel sereh, in grote stukken
 • stukje laos, ca 3 cm
 • stukje gember, ca 3 cm
 • 6 spaanse pepers (of 1 adjuma peper)
 • 1/2 el kurkuma (geelwortelpoeder)
 • zout naar smaak
 • 2 liter kokosmelk (1 liter in geval van slowcooker)
 • 3 el vers geraspte kokos (optioneel)

In de pan op het fornuis

 1. Hak de sjalotten, knoflook, laos, gember en eventueel de pepers (bij hele peper minder scherp) fijn tot een pasta samen met wat van de kokosmelk in een hakmolen (of gebruik een staafmixer). Doe dit in de pan en verwarm.
 2. Voeg het vlees toe, de kurkuma, stukken sereh, kerrieblaadjes, circa een halve eetlepel zout en eventueel de hele peper(s) toe.
 3. Roer even door en schenk alle kokosmelk erbij. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat het geheel zachtjes sudderen zonder deksel, en roer af en toe even door, totdat het vlees mals is (3 uur)
 4. Draai vervolgens het vuur hoog, voeg de versgeraspte kokos toe en laat de kokosmelk in ongeveer 30 minuten inkoken. Continue roeren om aanbakken te voorkomen.
 5. Na 30 minuten is er alleen nog olie over, draai het vuur iets lager en laat nog steeds onder voortdurend roeren de olie volledig opgaan in het vlees. Klaar!
In de slowcooker
 1. Hak de sjalotten, knoflook, laos, gember en eventueel de pepers (bij hele peper minder scherp) fijn tot een pasta samen et wat van de kokosmelk in een hakmolen (of gebruik een staafmixer).
 2. Doe dit samen met het vlees, de kurkuma, stukken sereh, kerrieblaadjes, circa een halve eetlepel zout en eventueel de hele peper(s) in de slowcooker.
 3. Overgiet het geheel met een liter kokosmelk en laat het circa 6 uur op stand ‘low’ garen.
 4. Doe alles vervolgens in een braadpan (of grote koekenpan) zet op hoog vuur op het fornuis voeg eventueel de versgeraspte kokos toe en laat het vocht in ongeveer 30 minuten inkoken. Continue blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
 5. Na 30 minuten is er alleen nog olie over, draai het vuur iets lager en laat nog steeds onder voortdurend roeren de olie volledig opgaan in het vlees.

Dit recept is van Leo goes Paleo.
Op deze site staan nog meer leuke Paleo recepten en artikelen.

Een oplettende nieuwsbrief lezer wees ons erop dat we in de vorige nieuwsbrief het beloofde recept van de mayonaise vergeten waren.

Bij deze alsnog een link naar het recept voor supersnelle zelfgemaakte mayonaise.
Met dank aan Marinka van EetPaleo.
 


De Rendang maken?
Koop hier uw stoofvleespakket

ADRES

SchotseHooglanders.nl

Jelwin en Ymkje Kuipers
Kaleweg 13
9865 TC Opende

E-MAIL

info@schotsehooglanders.nl


WEBSITE

schotsehooglanders.nl

Rekeningnummer: NL68RABO0120565854 t.n.v. SchotseHooglanders.nl te Opende
Kamer van Koophandel nummer: 54926386
Email Marketing Powered by Mailchimp
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden bent aangemeld.
Wilt u de nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? 
Dat is jammer, maar dat regelen we natuurlijk. Laat het ons hier weten!