Copy

Goeiemiddag,

Na de vele reacties op het (verzamelen van) de uitslagen van de verkiezingen in maart is het stof op ons kantoor nog nauwelijks neergedaald, maar inmiddels staan de Europese Parlementsverkiezingen voor de deur. Weet jij al wat je gaat stemmen? Of waar je gaat stemmen? Misschien kunnen wij je op weg helpen. 

Wat willen de politieke partijen in Europa? En waar is mijn stemlokaal?

Op donderdag 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Wil je weten waar jouw dichtstbijzijnde stembus staat, of wat de leukste locatie is om te gaan stemmen? Kijk dan vooral even op ons platform Waar Is Mijn Stemlokaal?, waarvoor we andermaal álle stembureaus in hele Nederland hebben verzameld. Ook bruikbaar voor (journalistiek) onderzoek naar de stemlocaties. 

Ook hebben we de verkiezingsprogramma's verzameld van alle Nederlandse partijen die meedoen aan de verkiezingen. Kun je nog wat hulp gebruiken bij het bepalen van je stem? Of wil je een analyse loslaten op de standpunten van politieke partijen? Hier kun je zoeken in alle programma's

De stichting Stem op een Vrouw pleit voor het uitbrengen van je stem op een vrouw die zo laag op de kieslijst staat dat ze op basis van de peilingen niet zal worden verkozen. Zo moeten er per saldo meer vrouwen in het parlement komen. Open State heeft een tool gemaakt waarin je in een opslag kan zien op welke vrouwelijke kandidaat van je partij je strategisch het best kunt stemmen, en die tool vind je onderaan deze pagina

Ondertussen zijn wij natuurlijk benieuwd hoeveel gemeenten na de verkiezingen van 23 mei wél de uitslagen publiceren als open data, nadat dat er bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen slechts 85 waren. Minister Ollongren heeft er na ons onderzoek opnieuw op aangedrongen. Ook heeft ze gezegd open data als verplichting te willen opnemen in een aanstaand wetsvoorstel. We houden u op de hoogte.

Het belang van gelijke informatiepositie tussen overheid en samenleving

In de Tweede Kamer vond deze week een hoorzitting plaats rond het thema 'datasamenleving en democratie'. Namens Open State en in samenwerking met 1848.nl sprak onze adjunct-directeur Tom Kunzler in deze bijeenkomst over het belang van overheidsinformatie die voor iedereen toegankelijk is en de essentiële rol daarbij van open data. Ook ging hij nog maar weer eens in op de (on)toegankelijkheid van het verkiezingsproces. 

De hele bijeenkomst is hier terug te kijken. En de inbreng van Open State en 1848 kun je hier ook lezen

Energyhack

Op 14 juni organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken een hackathon over de Energietransitie. Interesse? Stuur dan kun je een bericht sturen naar energyhack@brandurbanagency.com om op de hoogte te blijven.
Save the date

In aanloop naar de volgende Accountability Hack die Open State in oktober organiseert in de Tweede Kamer (bekijk hier de vorige editie), houden we op 17 juni een meet-up in Den Haag. Meer informatie volgt snel! 
Dit vinden we ook nog het delen waard:
Ons werk steunen?

Met een donatie kun je Open State steunen in haar missie voor digitale transparantie middels het ontsluiten en toegankelijk maken van overheidsinformatie. Samen versterken we daarmee de democratie en creëren we maatschappelijke en economische waarde voor iedereen. (Open State Foundation heeft de ANBI-status waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

 

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.