Copy

Nieuwsbrief maart

De lente is een tijd van verandering. Afscheid nemen van de koude wintermaanden en ruimte maken voor nieuwe activiteiten. Ook binnen onze organisatie staan er veranderingen voor de deur. Wij mogen namelijk per 1 maart Lisette van Kalshoven verwelkomen als onze nieuwe senior projectleider. Daarnaast hebben wij ook veel nieuwe activiteiten op de planning staan. Maandag 11 maart wordt de app van de winnaars van de Open Stateninformatie app challenge gelanceerd tijdens een open data ontbijt. Er staat ook weer een hackathon voor de deur over open data en onderwijs van van 6 tot 8 maart in Apeldoorn. Dit en nog veel meer kun je lezen in onze nieuwsbrief van deze maand. Lees hieronder snel verder! Zijn er suggesties? Of open data vragen of uitdagingen? Schroom niet om contact op te nemen met ons. Of  schrijf je in voor de Hack de Overheid workspace op Slack.

Open Ontbijt & lancering winnende app van de Open Stateninformatie app challenge

Op 11 maart wordt de winnende app van de Open Stateninformatie app challenge gelanceerd tijdens het Open Ontbijt. Dit ontbijt is tevens de feestelijke aftrap van Open Gov Week dat op maandagochtend 11 maart van start gaat.

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon won de eerste prijs tijdens de Open Stateninformatie app challenge van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen.

Ben jij nieuwsgierig naar de winnende app? En wil jij meer weten over Open Stateninformatie en het belang van open data voor provincies én inwoners?

De makers van de app vertellen je 11 maart waarom zij de app maakten en wat je er precies mee kunt. Ook vertelt Tom Kunzler (Open State Foundation) meer over de app challenge en Open Stateninformatie. We sluiten het Open Ontbijt op interactieve wijze af met een paneldiscussie en ruimte voor vragen.

Locatie en aanmelden
De bijeenkomst vindt plaatst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Auditorium
Turfmarkt 147, Den Haag
Meld je aan om zeker te zijn van een plek. Om toegang te krijgen tot het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een geldig legitimatiebewijs vereist.
Meld je nu aan voor het Open Ontbijt op 11 maart

Lees meer

Doe mee aan Hack de Toekomst en win €1500!

Een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt is ontzettend belangrijk. Hoe zorgen we ervoor dat studenten in en rondom Apeldoorn vervolgonderwijs en werk vinden dat goed aansluit bij hun opleiding? En welke skills zijn van belang op de arbeidsmarkt van morgen?
In een hackathon op 7 en 8 maart gaan we met behulp van Big Data op zoek naar antwoorden op deze vragen! Op deze dagen kun je aan de slag met analyseren, visualiseren van data en het bedenken van innovatieve oplossingen. Daarnaast is er een side-programma met toffe lezingen en workshops. En wie weet gaat jouw team er vandoor met de hoofdprijs: een cheque ter waarde van €1500. We zijn op zoek naar studenten, ICT-ers, inhoudsdeskundigen, iedereen met een frisse blik en goede ideeën!

Interesse? Kijk op www.hackdetoekomst.nl voor meer informatie en meld je aan!

 

Blijf op de hoogte van nieuwsberichten van 850 politieke partijen

Via PoliFLW zijn meer dan 600.000 nieuwsberichten die Nederlandse politieke partijen op hun websites en Facebook-pagina’s plaatsen te vinden. De website maakte het mogelijk om nieuws van de lokale politieke partijen, van VVD Maastricht tot SP Groningen, te volgen. Sinds kort zijn daar ook 848 plaatselijke politieke verengingen, zoals Onafhankelijk Delft en Gewoon Nijmegen, aan toegevoegd. Neem een kijkje op PoliFLW. We horen graag jullie ervaringen, feedback en wensen voor verdere ontwikkeling.

Schrijf je in voor de Hack de Overheid workspace op Slack!

Ben je open data hergebruiker? Werk je binnen de overheid met of aan open data? Ben je data- of onderzoeksjournalist? Of wil je meer te weten komen over open data en overheid? Meld je dan aan bij onze Hack de Overheid Slack community en kom in contact met andere open data liefhebbers.

Klik hier om je aan te melden.

Prijzen van bijna één miljoen zorgbehandelingen op de kaart te vergelijken

De prijzen van bijna één miljoen ziekenhuisbehandelingen verzameld door Consumentenbond en Open State Foundation. Met de vernieuwde Zorgkostenvergelijker kunnen zorgconsumenten op de kaart zien waar een medische behandeling het goedkoopst is. Met deze tool willen de organisaties deze belangrijke keuze-informatie toegankelijker maken. Jullie kunnen ook zelf aan de slag met de tools:

  • Bekijk de open dataset met verzamelde behandeltarieven uit de zorg en ga zelf aan de slag met de data.
  • Bekijk de chronologie van de rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit.
  • Bekijk de Zorgkostentool op de website van de Consumentenbond en geef jouw ziekenhuisrekening door.
  • Bekijk de Zorgkostenvergelijker op de website van de Consumentenbond. De vergelijker is hieronder eveneens zichtbaar.

 

Welkom Lisette Kalshoven!

Per 1 maart is Lisette Kalshoven onze nieuwe senior projectleider. Ze pleit niet alleen voor het openen van data op domeinen als recht, zorg en onderwijs maar draagt ook bij aan het hergebruik van de mooie data die we al hebben. Lisette werkte eerder bij Kennisland als adviseur auteursrecht, erfgoed en open onderwijs, lobbyde voor een beter en flexibeler auteursrecht bij COMMUNIA, is actief bij Creative Commons als lid van de Members Council en heeft een Master Krijgswetenschappen.

Kandidatenlijsten Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen beschikbaar

NOS, LocalFocus en Open State Foundation hebben de kandidatenlijsten voor de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen van 20 maart verzameld en beschikbaar gesteld als open data. Voor meer informatie over dit project kun je hier en hier klikken om de nieuwsartikelen op onze website te lezen. De open data bestanden kan je bereiken via de volgende links:

 

Welkom Wilma Haan!

Ook is per 1 maart onze nieuwe algemeen directeur Wilma Haan van start gegaan. Als van-huis-uit-journalist is ze overtuigd van het democratische belang van een transparante, controleerbare overheid. Wilma is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van OSF, en houdt zich naast het openen van data ook nadrukkelijk bezig met het hergebruik ervan. Wilma werkte eerder onder meer als redacteur/verslaggever en later als adjunct-hoofdredacteur bij NU.nl, en was hoofd digitaal bij Het Parool. Ze studeerde journalistiek in Zwolle en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, al moet ze die laatste studie ‘echt nog eens afmaken’. Contact opnemen kan via wilma@openstate.eu.

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Volg ons op 
Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups

We hebben ook een
Slack-workspace waar de Hack de Overheid community met elkaar in gesprek kan over open data, hergebruik en samenwerking.

Copyright © 2019 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.