Copy

Nieuwsbrief december

De feestdagen zijn weer in aantocht. Voordat wij het jaar ook feestelijk gaan afsluiten hebben wij nog een aantal updates voor jullie over onze activiteiten. Zo is de winnaar van de Open Stateninformatie app challenge bekend en kunnen overheden zich aanmelden om mee te doen aan het project Open Wob.

We verwelkomen deze maand Ton Zijlstra als nieuwe voorzitter van het bestuur van Open State Foundation. Hij neemt het stokje over van oprichter van de organisatie Stef van Grieken. We danken Stef voor zijn jarenlange en belangrijke inzet voor onze organisatie en kijken uit naar de samenwerking met Ton.

Dit en nog veel meer kun je lezen in onze nieuwsbrief van deze maand. Lees hieronder snel verder! Zijn er suggesties? Of open data vragen of uitdagingen? Schroom niet om contact op te nemen met ons. Of  schrijf je in voor de Hack de Overheid workspace op Slack.

Doe mee met Open Wob!

Heeft uw overheid of publieke instelling interesse in het online beschikbaar maken van informatie die op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) openbaar is gemaakt? Doe dan mee met Open Wob, een actiepunt binnen het nieuwe Actieplan Open Overheid.

Onder leiding van de provincie Noord-Holland, met betrokkenheid van Open State Foundation en VNG, gaan diverse overheden Wob-verzoeken, besluiten en bijlagen op een gestandaardiseerde wijze online plaatsen. Er is ruimte voor tien overheden om deel te nemen aan het actiepunt!
Klik hier voor meer informatie

App ‘Voordat het nieuws was’ wint challenge Open Stateninformatie

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen. De jury prees het winnende team vanwege het gebruiksgemak waarmee Stateninformatie in de browser automatisch te combineren valt met artikelen op websites van landelijke en regionale media. Lees meer over de winnaar op onze site.

Ton Zijlstra nieuwe voorzitter Open State Foundation

Ton Zijlstra is de nieuwe voorzitter geworden van het bestuur van Open State Foundation. Hij neemt het stokje over van Stef van Grieken, de oprichter van de organisatie. Ton is al op verschillende manieren lang betrokken geweest bij Open State Foundation. Wij kijk uit naar de samenwerking met Ton. Klik hier om zijn introductiebericht op de website te lezen.

App ‘Archeologica’ maakt archeologie toegankelijk voor breder publiek

Vanaf donderdag 22 november 2018 is de app ‘Archeologica’ beschikbaar in de app store (Android en iOS). De app ‘Archeologica’ is ontwikkeld door Eaglescience, winnaar van de app-challenge Digging for Data van de provincie Zuid-Holland en Open State Foundation. Met deze app wordt archeologie toegankelijk voor een breder publiek. Open State Foundation heeft Digging for Data georganiseerd voor de provincie Zuid-Holland. Lees meer op onze site over de app.

NGO’s roepen het Europees Parlement op om te kiezen voor gratis toegankelijke Handels- en UBO registers

Op maandag 3 december vergaderde het Europees Parlement over de herziening van de Public Sector Information (PSI) Directive, die in Nederland geïmplementeerd is in de Wet hergebruik overheidsinformatie.  De originele herziening voorkomt dat lidstaten databases, zoals Handelsregisters en Ultimate Beneficial Ownership (UBO) registers, mogen beschermen met databankrecht. Er is echter een amendement voorgesteld om deze passage uit de herziening te verwijderen. Een coalitie van twintig maatschappelijke organisaties roept het Europees Parlement op om dit amendement te verwerpen en zo Europese lidstaten ervan te weerhouden om toegang tot Handels- en UBO registers te beperken. Klik hier om het volledige nieuwsbericht en de volledige brief naar het Europese Parlement te lezen.

iBestuur column: ‘Wie neemt er regie op transparantie?’

In zijn iBestuur column gaat Tom Kunzler in op gebrek aan regie, een verkeerde focus en gebrek aan geduld aangaande open data. Wie neemt er regie op open data om te zorgen dat data echt bruikbaar kan worden voor onze democratie? Klik hier om de column te lezen.

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie. Volg ons op Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups.

We hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid community met elkaar in gesprek kan over open data, hergebruik en samenwerking.

Copyright © 2018 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.