Copy

Nieuwsbrief juni

Daar zijn we weer met een nieuwe nieuwsbrief waarin we je informeren over ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van digitale transparantie en open data.

Deze maand hebben er veel veranderingen plaatsgevonden binnen de Open State Foundation. Tom Kunzler is per 1 juli 2018 benoemd tot interim directeur. Hij volgt hiermee Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer heeft gestaan van de organisatie. Dit afscheid ging gepaard met een borrel. Binnenkort er volgt meer informatie over waar wij de komende tijd aan gaan werken binnen de Open State Foundation, want naast afscheid nemen en borrelen zijn wij natuurlijk ook bezig geweest met het organiseren van evenementen en het opzetten van open data projecten. Zo is de winnaar van Digging for Data bekend, zijn we gestart met de data-challenge Versterk de Petitie en we zijn bezig met het onderzoeken hoe we meer structuur kunnen aanbrengen in raadsstukken.  Scroll gauw door om meer te lezen.

Afscheidsborrel Arjan El Fassed en Lex Slaghuis

Afgelopen 20 juni hebben Lex Slaghuis en Arjan El Fassed tijdens een afscheidsborrel teruggeblikt op hun jaren bij de Open State Foundation. Samen met partners, opdrachtgevers, organisaties, oud-medewerkers, vrienden en mensen die de Open State Foundation een warm hart toedragen werd er teruggekeken op de turbulente beginjaren en de mijlpalen van de afgelopen zes jaar.

Uiteraard werd er ook vooruitgeblikt. Tom Kunzler is per 1 juli interim-directeur geworden. De komende tijd zullen er fantatische events worden georganiseerd en projecten worden opgezet. Uiteraard zullen jullie up to date worden gehouden over alle ontwikkelingen, tot dan wijzen we jullie graag op de foto’s die gemaakt zijn tijdens de borrel.

Klik hier om de foto's te bekijken

Digging for Data

Tijdens het Digging for Data pitch event dat op 22 juni werd gehouden in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn is het voorstel voor de app ‘Archeologica’ het beste uit de bus gekomen. De winnende app is een spel waarbij twee teams spelenderwijs worden uitgedaagd om eigenschappen te koppelen aan archeologische objecten. Dit competitieve spel kan bestaande datasets uitbreiden en verrijken met waardevolle informatie. Slimme technieken zorgen ervoor dat het spel steeds uitgebreider wordt, zodat er nog meer specifieke data verzameld kan worden over de vondsten. De provincie Zuid-Holland gaat met de winnaar in overleg over de verdere ontwikkeling en de lancering van de toepassing in oktober van dit jaar. Wil je de inzendingen bekijken klik dan hier. Voor de foto's van het event kun je een kijkje nemen op onze flickr.

Versterk de Petitie

Op vrijdag 12 oktober 2018 wordt de Versterk de Petitie data-challenge georganiseerd. Tijdens de data-challenge zullen 40-50 programmeurs, data-journalisten, wetenschappers en ambtenaren zich buigen over de vraag: “hoe kan beleidsinvloed van petitionarissen worden versterkt door de kracht (netwerk, kennis en vaardigheden) van het gemobiliseerde netwerk beter te benutten?”. Interesse om mee te doen en bij te dragen aan een meer directe en inclusieve democratie? Meld je dan aan via www.versterkdepetitie.nl

 

Nederland kandidaat-lid van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI)

Nederland is op 28 juni kandidaat-lid geworden van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Daarmee is ons land het vierde Europese land dat deze status verwerft. Open State Foundation levert een actieve bijdrage aan EITI Nederland via lidmaatschap van de multi-stakeholder groep met vertegenwoordigers van de overheid, industrie en maatschappelijke organisaties. Lees meer op onze site over de bijdrage van de Open State Foundation aan dit initiatief.

 

Od - Overheidsdocumentatie

In de nieuwe editie van Od - Overheidsdocumentatie zijn bijdragen te lezen van Tom Kunzler en Arjan El Fassed van de Open State Foundation. De gehele editie staat in het teken van open data. Nieuwsgierig geworden? Surf dan naar http://www.od-online.nl/ 

 

Hoe deel je raadsinformatie in op thema met behulp van machine-learning?

Axel Hirschel, student Data Science aan de UvA en stagiaire bij de Open State Foundation, legt in een blogpost uit waar hij de afgelopen maanden bij de Open State Foundation aan heeft gewerkt. Axel heeft onderzoek gedaan naar het vinden van een manier om raadsstukken op een automatische manier van thema te voorzien. Steeds meer gemeenten stellen namelijk hun raadsinformatie beschikbaar als open data, maar voorzien deze stukken niet van een thema. Hoe kan iemand alle moties dan vinden die over een bepaald onderwerp gaan? Axel onderzoekt of het mogelijk is om met machine-learning technieken meer structuur aan te brengen. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Gemeentelijke coalitieakkoorden 2018-2022

Interesse om de coalitieakkoorden door te spitten en te vergelijken? Dat kan! De NOS heeft dit jaar alle gemeentelijke coalitieakkoorden verzameld en gedeeld met ons. Klik hier om de akkoorden te doorzoeken en te hergebruiken. 

 

Vacature: Stagiair(e) (najaar 2018)

We zoeken een of meerdere stagiaires die interesse hebben in transparantie van overheden en publieke instellingen. Klinkt jouw dit als muziek in je oren? Bekijk dan snel de vacature op onze site.

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Ook kun je ons werk steunen met een donatie. Volg ons op Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups.

Copyright © 2018 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.