Copy

Nieuwsbrief September

We hebben weer mooie updates over open data en onze evenementen. Maar allereerst zijn wij op zoek naar een nieuwe directeur! Interesse? Bekijk dan de functie omschrijving.

Zin om aan de slag te gaan met data? Op 12 oktober organiseren we in Enschede de data-challenge Versterk de Petitie, waar je aan de slag kan gaan met alle informatie van Petities.nl. En op 10 oktober wordt de app Archeologica, winnaar van de app-challenge Digging for Data, gelanceerd in Den Haag. Zien we jullie daar?

Daarnaast zijn wij teleurgesteld in de trage openbaarmaking van de zorgtarieven in Nederland. In 2016 deed toenmalig minister Schippers de belofte dat zorgtarieven beschikbaar zouden komen als open data, maar nu blijkt haar opvolger Bruins deze belofte niet na te komen. 

'Vaak weet een Kruidvat-filiaal beter welke producten ze in de schappen hebben liggen, dan dat een overheid weet welke informatie ze allemaal beheren.' zo begint de column van Tom Kunzler over het belang van een data-inventarisatie bij de overheid. In ander nieuws blijken nog veel overheidswebsites oude SSL-certificaten te gebruiken. Benieuwd welke overheden dit zijn? Bekijk dan de volledige lijst.

Dit was het voor deze maand. Lees hieronder snel verder! Zijn er suggesties? Of open data vragen of uitdagingen? Schroom niet om contact op te nemen met ons.

Open State Foundation zoekt nieuwe directeur!

Open State Foundation zoekt een nieuwe directeur. Ben of ken jij iemand die geschikt is voor deze mooie, leidende rol binnen Open State? Iemand met een passie voor digitale transparantie en open data? Dan horen wij heel graag van je!

Als directeur van Open State Foundation werk je samen met een gepassioneerd team van projectmanagers tot softwareontwikkelaars om de projecten en programma’s van de stichting te verwezenlijken.

Samen met het team stel je voor de doelen vast, ontwikkel je project & programma strategie en help je het team te groeien en verbeteren. Met jouw uitgebreide kennis van communicatie en lobby ben je het gezicht van de organisatie naar partners, journalisten en beleidsmakers. Je bent een gepassioneerde leider met een hart voor transparantie, accountability en toegang. Je begrijpt hoe technologie kan helpen de overheid een stuk beter te maken. Je gedijt in een jonge, snelle en soms wat chaotische werkomgeving.

Klik hier voor meer informatie

Draag bij aan een meer directe en inclusieve democratie: doe mee met Versterk de Petitie en maak kans op €2.500

Aan de slag met de data van Petities.nl en kans maken op €2.500 prijzengeld? Versterk de Petitie is een data-challenge waarvoor we programmeurs, UX-designers, data-journalisten, wetenschappers en ambtenaren bijeenbrengen om op basis van een aantal rijke datasets nieuwe inzichten te krijgen in hoe de beleidsinvloed van petitionarissen kan worden versterkt. Op die manier helpen we petitionarissen, vergroten we de waardering voor het instrument petities, en dragen we bij aan een meer directe en inclusieve democratie. Kom 12 oktober met ons mee hacken! Uiteraard zullen wij zorgen voor hapjes, drankjes, side-events en een borrel. Er zijn geen kosten verbonden aan het event. Kijk op www.versterkdepetitie.nl voor meer informatie.

Teleurstelling om trage openbaarmaking kosten zorgtarieven

De Consumentenbond en Open State Foundation hebben de bekroonde tool “Wat kost mijn zorg?” ontwikkeld, aan de hand van zorgtarieven die voor een groot deel beschikbaar zijn gekomen door crowdsourcing. Helaas zijn de zorgtarieven nog steeds niet beschikbaar als open data, ondanks een belofte van minister Schippers uit 2016.  Minister Bruins stelt zich tevreden met het publiceren van zorgtarieven op de afgeschermde websites van de zorgverzekeraars. Open State Foundation is teleurgesteld en roept de minister op er alsnog voor te zorgen dat alle zorgtarieven van verzekeraars als open data beschikbaar komen. Lees meer in onze blogpost.

Het belang van data-inventarisatie

Elke overheid zou moeten weten welke data zij beheert. Dit is goed voor transparantie, privacy en archivering. Maar helaas weten veel overheden dit niet. Tom Kunzler schrijft in Binnenlands Bestuur over het belang van een data-inventarisatie en geeft tips. Klik hier om zijn column te lezen.

 

Wantrouwen van Symantec SSL certificaten

Onze developer Benjamin Broersma kwam erachter dat veel overheidswebsites nog oude Symantec SSL certificaten gebruikten. Deze worden vanaf volgende maand niet meer ondersteund. Benieuwd of jouw website volgende maand niet meer toegankelijk is? Lees dan snel verder op onze website. 

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie. Volg ons op Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups.

Copyright © 2018 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.