Copy

Goedemiddag,

Liefhebbers van open data en politiek hebben nog 3 dagen om zich in te schrijven voor de derde editie van Accountability Hack. Er hebben zich al 10 teams  voor de challenge geneesmiddelenprijzen en 9 voor de challenge lumpsumbekostiging in het onderwijs ingeschreven om te strijden voor €20.000 ontwikkelbudget. Denk jij dat jij het beter kan? Schrijf je dan in op AccountabilityHack.nl

Heb je geen team maar wil je wel graag meedoen? Geen zorgen, wij kunnen jou aan teamgenoten koppelen. Schrijf je in via AccountabilityHack.nl

Tips and Tricks

Op zoek naar inspiratie voor een van de challenges? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben alle datablogs, vlogs en nieuwsberichten voor jullie op een rijtje gezet. 

1. Datablog: Maximum Prijzen Geneesmiddelen: wat kan je allemaal met de data die beschikbaar is gemaakt voor de challenge geneesmiddelenprijzen? Wij leggen het uit. Klik op de link om meer te lezen:
https://accountabilityhack.nl/2019/06/06/datablog-maximum-prijzen-geneesmiddelen/

2. Datablog: in geneesmiddelen is de ene prijs is de andere niet: samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport leggen we uit wat de verschillende medicijnprijzen zijn:
https://accountabilityhack.nl/2019/07/16/datablog-in-geneesmiddelen-is-de-ene-prijs-is-de-andere-niet/

3. Datablog: wat voor data is er over het onderwijs?: heb jij je ingeschreven voor de challenge lumpsum bekostiging in het onderwijs? Dan hebben wij hier op een rijtje gezet welke data er beschikbaar is:
https://accountabilityhack.nl/2019/08/22/datablog-wat-voor-data-is-er-over-het-onderwijs/

4. Video: Kamerleden en ministeries over de challenges van de Accountability Hack : uiteraard moet je naast de data ook goed in de gaten houden waar de tweede kamerleden naar op zoek zijn. In dit nieuwsbericht kan je een overzicht vinden van alle vlogs en interviews die wij met de kamerleden hebben gehouden:
https://accountabilityhack.nl/2019/07/31/videos-van-de-meet-up/
 

De juryleden voor Accountability Hack 2019 zijn bekend. Met veel plezier kunnen wij mededelen dat de juryleden voor de challenge lumpsumbekostiging in het onderwijs zijn:

  • Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid voor Groenlinks, challengehouder)
  • Joost Sneller (Tweede Kamerlid D66, commissie Financiën)
  • Erik Martijnse (Directeur Toezicht hoger onderwijs, Onderwijsinspectie)
  • Sicco van Sas (Developer, Open State Foundation)

Voor de challenge geneesmiddelenprijzen verwelkomen wij graag:

  • Evert-Jan Slootweg (Tweede Kamerlid voor CDA, commissie Financiën)
  • Ewout Irrgang (Collegelid Algemene Rekenkamer)
  • Breyten Ernsting (Developer, Open State Foundation)

Deze juryleden zullen aan het einde van de dag het beste idee van elke challenge met €20.000 ontwikkelbudget belonen. Dit budget moet door de winnende teams worden gebruikt om het idee daadwerkelijk om te zetten naar een volwaardige tool die leden van de Tweede Kamer gaat helpen bij hun werk. Geef je nu op via deze website! 

Geen hacker maar wel interesse in de challenges?

Schrijf je dan nu in voor een van de drie side-events.


Deze side-events zijn bedoeld voor beleidsmakers, journalisten, ambtenaren en andere geïnteresseerden. Aansluitend aan deze inhoudelijke presentaties zijn de pitches en prijsuitreiking van de winnaars van de Accountability Hack. Inschrijven kan hier: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-side-events-accountability-hack-64720296148

De inloop van de side-events zijn vanaf 15:30, het inhoudelijke programma begint om 16:00. Vanaf 17:00 vinden de pitches van de deelnemers aan de Accountability Hack plaats. Daarna is er de feestelijke prijsuitreiking, nog een interessante spreker, én tegelijkertijd de borrel. Kom je ook naar de Tweede Kamer op deze leuke dag?

‘Hoe ontmasker je een zorgmilionair?’ door Jerry Vermanen
Onderzoeksredactie Pointer (KRO-NCRV) onthulde samen met Reporter Radio en Follow The Money dat 97 Nederlandse zorgbedrijven in 2017 extreme winsten hebben gemaakt, die mogelijk onrechtmatig zijn. Zij kwamen niet aan die informatie via een bruine envelop in een parkeergarage, maar met openbaar beschikbare data. Hoe pak je zo’n onderzoek aan? Datajournalist Jerry Vermanen legt je stap voor stap uit hoe je van open data bij zorgmiljonairs terecht komt.

‘Open data binnen de Tweede Kamer’ door Jan Paul Benard
De Tweede Kamer en alle wetsvoorstellen, moties, amendementen en verslagen voelen soms als een ver-van-je-bed show. Dankzij het Open Data Portaal stelt de Tweede Kamer onder andere deze gegevens beschikbaar en kan dit opgevraagd worden door bijvoorbeeld wetenschappers, applicatieontwikkelaars en andere geïnteresseerden. Sinds juli 2019 is deze data online op te vragen. Het ODP blijft streven naar vooruitgang van het platform. De presentatie zal gaan over de weg naar een werkend ODP en de toekomstplannen, maar er zal ook ruimte zijn voor reacties en suggesties vanuit het publiek.

‘Waar blijft het onderwijsgeld?’ door Marije van den Berg
Op welke manier kan er meer inzicht verkregen worden in de lumpsumbekostiging in het onderwijs? Welke rol kan open data hierin vervullen, en schoolleiders, leerkrachten, ouders en bestuurders helpen bij de keuzes die zij moeten maken op school? 
In 2016 startte het onderzoek ‘Geldstromen door de school’, waarmee Marije van den Berg tot een ongemakkelijke waarheid over geld, zeggenschap en kwaliteit kwam. In deze presentatie zal van den Berg samen met geldstromen-onderzoeker Pieter Buisman het hebben over de verantwoording van onderwijsgeld. Hoe zien we als gemeenschap toe op een goede besteding van al die miljarden? Wie heeft waarover zeggenschap? Wie verantwoordt aan wie? En wat heb je nodig voor het goede gesprek over geld op school?

Let op: doordat de side-events in de Tweede Kamer gehouden worden, is het verplicht je vooraf te registreren via Eventbrite. Dan laten we de bewaking weten dat je komt. Daarnaast ben je verplicht om legitimatie (ID-kaart, paspoort of Nederlands rijbewijs) mee te nemen. 


Ons werk steunen?

Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB. Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.