Copy
Logo van Open State Foundation met 'Open data voor digitale transparantie' tagline

Goedemiddag,

Op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen met tech! Een drukke maand waar we uitkijken naar 17 maart. Maar ook naar het nationale verkiezingsdebat over digitalisering op 3 maart en de SOS Tech Awards op 23 maart. Daarnaast bereiden we ons voor op de verkiezingen met de Programmavergelijker en zijn we ook aan het werven geslagen. 

Het nationale verkiezingsdebat over digitalisering

Op 3 maart organiseren Bits of Freedom, Amnesty International, de Waag en Open State Foundation het nationale verkiezingsdebat over DIGITALISERING. In een alsmaar verder digitaliserende overheid en samenleving spelen data en digitale processen een belangrijke rol. Onder leiding van debatleider Aldith Hunkar zullen politici van SP, CDA, PVDA, Groen Links, VVD en D66 in debat gaan over toezicht op algoritmes, waar recente kwesties zoals de datalek bij de GGD en de toeslagaffaire aan bod komen. De kandidaat-kamerleden gaan verder in gesprek over Big Tech en Sociale Media regulering en de grenzen van surveillance. Zodat jij goed voorbereid bent op de Tweede Kamerverkiezingen en bekijk de stream live op digitaliseringsdebat.nl op 3 maart om 16:00. 

SETUP & Open State Tech Awards

SETUP en Open State Foundation reiken op 23 maart voor het eerst de SOS Tech Awards uit: vier awards die overheden en bedrijven aanmoedigen om open en transparant te zijn. Over hun data en digitale processen, én over hun fouten en de lessen die daaruit worden geleerd. Zo vragen we hen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de impact van hun technologische systemen.
 
Digitale transparantie door middel van open data kan veel maatschappelijke en economische waarde creëren. Met de Glass Box Award spreekt de Open State Foundation waardering uit voor partijen die in het afgelopen jaar voor meer digitale transparantie hebben gezorgd. Omdat er nog volop ruimte is voor verbetering, hebben we ook een Black Box Award klaarstaan. Deze is bedoeld voor instanties, overheden of personen die in het afgelopen jaar voor een achteruitgang of stagnatie in digitale transparantie hebben gezorgd. Dit jaar zijn de Kamer van Koophandel, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport genomineerd voor deze Black Box Award. Bij deze instanties is verandering hard nodig op het gebied van openheid en transparantie, lees hier meer over op onze website.

Neem de partij programma's onder de loep

Wat willen politieke partijen in 2021-2025 gaan doen met de belastingen? Of wat hebben ze in petto voor de zorg? Of op een ander thema? Om antwoord te krijgen op deze vragen kan je gebruik maken van de ProgrammaVergelijker van Open State Foundation. Met deze zoekhulp kan je graven in de tientallen verkiezingsprogramma’s op onderwerpen die voor jou interessant zijn. 

Oproep: Open State is op zoek naar een stagiair

Open State Foundation zet zich in voor een digitaal transparante overheid en daarmee voor een vitale democratie. Ben je enthousiast om je in te zetten voor open data en democratie? Wil je mee doen en studeer je aan een hogeschool of universiteit? We hebben nu (maart – augustus 2021) de mogelijkheid voor een stageplek. Lees hier meer informatie over de stageplek. 

Ook zijn wij op zoek naar een nieuwe administrateur

Open State is een stichting met een vast team van nu zeven mensen met een divers aantal projecten. Vanwege het aanstaande vertrek van onze freelance administrateur zoeken we een nieuwe freelance (ZZP) administrateur. Lees hier meer over de functie.  

Open State: digitale schepjes en emmertjes

Open State Foundation: een online 'experimenteer' omgeving. Een centrale plek voor iedereen die voor of met de overheid ontwikkelt.

Open State Foundation: een online 'experimenteer' omgeving. Een centrale plek voor iedereen die voor of met de overheid ontwikkelt.

Ons werk steunen?

Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en veelsoortig hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB: Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken)

Contact opnemen

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waar we over al onze projecten uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op.
 

Bekijk ook al onze Projecten, Tools & Data
Website
Neem contact op
RSS
Twitter
LinkedIn
Facebook
Flickr
GitHub
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5, gebouw 002 B
1018 JA, Amsterdam

Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of zich afmelden.