Copy

Nieuwsbrief januari

Met onze eerste nieuwsbrief van 2019 praten we jullie weer bij over alle open data ontwikkelingen en onze projecten en evenementen. Maar eerst introduceren we graag onze nieuwe directie. Per 1 maart start Wilma Haan als onze nieuwe algemeen directeur. Samen met adjunct-directeur Tom Kunzler vormen zij vanaf dat moment de directie van Open State Foundation.

Meetup Open Mobility - woensdag 30 januari
Dit jaar willen we zoveel mogelijk open data liefhebbers vaker bij elkaar te brengen. Zoals bij onze eerst activiteit van het jaar: onze twee maandelijkse meet-up. Dit keer gaan we woensdag 30 januari onder het genot van pizza en drankjes alles bespreken wat met Open Mobility te maken heeft. Je kan je nog aanmelden!

Nieuwe wetgeving voor transparantie
2019 wordt een jaar voor belangrijke nieuwe wetgeving. Zo hebben de indieners van GroenLinks en D66 de gewijzigde Wet open overheid naar de Tweede Kamer gezonden. Benieuwd wat wij van deze wet die de Wet openbaarheid van bestuur gaat vervangen vinden? Lees dan onze reactie op deze wijziging. Ook is er binnen de Europese Unie overeenstemming over de nieuwe Public Sector Information (PSI) Directive. Deze richtlijn gaat in Nederland gevolgen hebben voor de Kamer van Koophandel

Stemlokalen en Hack de Toekomst Apeldoorn
Wij zijn ook enthousiast van start gegaan met onze open data projecten. In aanloop naar de verkiezingen in maart zijn wij voor de tweede keer alweer van start gegaan met ons project 'Waar is mijn stemlokaal'. De gemeenten zijn momenteel druk bezig met het uploaden van de stemlokalen. Ook staan er weer andere lanceer events en hackathons gepland zoals Hack de Toekomst van 6 tot 8 maart in Apeldoorn.

Dit en nog veel meer kun je lezen in onze nieuwsbrief van deze maand. Lees hieronder snel verder! Zijn er suggesties? Of open data vragen of uitdagingen? Schroom niet om contact op te nemen met ons. Of  schrijf je in voor de Hack de Overheid workspace op Slack.

Wilma Haan nieuwe directeur Open State Foundation

Wilma Haan (Amsterdam, 1982) is benoemd tot algemeen directeur van Open State Foundation. Haan studeerde journalistiek in Zwolle en een paar jaar filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als journalist en later adjunct-hoofdredacteur bij Nederlands grootste nieuwssite NU.nl, en was chef van de nieuwsredactie en hoofd digitaal bij Het Parool.

Haan: “Open State volg ik al jaren met belangstelling en bewondering. Ik kijk ernaar uit om nu met het team van OSF te gaan werken aan transparante en controleerbare publieke instellingen. Het is een eer om aan het roer te mogen staan van deze mooie en relevante club.”

Wilma Haan start op 1 maart 2019. Vanaf dan vormt ze samen met Tom Kunzler, die vanaf die datum de rol krijgt van adjunct, de directie van Open State Foundation.

Lees meer

Meet-up Open Mobility

Klagen over de NS is volkssport nummer 1 in Nederland. Maar is het mogelijk om door middel van open data antwoorden te vinden op mobility vraagstukken? Kom 30 januari met ons meekletsen en borrelen over open transport data. 

Datum en tijd: 30 januari - 16:30
Locatie: Kantoor OSF, Kattenburgerstraat 5 te Amsterdam, gebouw 002, ingang B

Bekijk het programma en meld je aan via de site.

Politieke partijen, geef de genderidentiteit van je kandidaten door!

Stem op een Vrouw en Open State Foundation roepen politieke partijen op om de genderidentiteit van hun kandidaten door te geven bij het inzenden van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 2019.  

Benieuwd waarom we deze oproep gedaan hebben? Lees verder op onze site.

Schrijf je in voor de Hack de Overheid workspace op Slack!

Ben je open data hergebruiker? Werk je binnen de overheid met of aan open data? Ben je data- of onderzoeksjournalist? Of wil je meer te weten komen over open data en overheid? Meld je dan aan bij onze Hack de Overheid Slack community en kom in contact met andere open data liefhebbers.

Klik hier om je aan te melden.

EU dwingt Kamer van Koophandel tot gratis toegang Handelsregister

De herziening van de nieuwe Europese Public Sector Information (PSI) Directive, ofwel de Hergebruikrichtlijn, gaat Europese lidstaten dwingen om meer data uit Handelregisters gratis toegankelijk te maken. 

Benieuwd naar de precieze gevolgen van deze Europese richtlijn? Lees hier om het nieuwsartikel te lezen.

Doe mee met Hack de Toekomst in Apeldoorn en maak kans op €1000,-!

Een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt is ontzettend belangrijk. Maar hoe zorgen we ervoor dat leerlingen in en rondom Apeldoorn zo goed mogelijk vervolgonderwijs krijgen en hoe behouden we deze jongeren voor de regio? Met behulp van open data gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen tijdens de hackathon 'Hack de Toekomst' van woensdag 6 t/m vrijdag 8 maart in Apeldoorn. Interesse om mee te doen? Meld je dan snel aan via de website.

Nieuwe Wet open overheid stap in goede richting

Begin deze maand werd de Wet open overheid (Woo) in gewijzigde variant naar de Tweede Kamer gestuurd door de indieners van GroenLinks en D66. Dit is een belangrijke stap in de richting van een meer transparante overheid.

Klik hier om de column van Tom Kunzler of bekijk het nieuwsartikel op openstate.eu over de Woo.

Zet stemlokalen op de kaart via “waar is mijn stemlokaal?”

Kiezers eenvoudig hun dichtstbijzijnde stemlokaal laten opzoeken voor de verkiezingen van de Provinciale Statenverkiezingen, Waterschappen en het Europese Parlement in 2019? Dit kan wederom met het ‘Waar is mijn stemlokaal?’-platform. Gemeenten kunnen nu hun stembureaus uploaden.

Klik hier om meer over dit project te lezen.

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Volg ons op 
Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups

We hebben ook een
Slack-workspace waar de Hack de Overheid community met elkaar in gesprek kan over open data, hergebruik en samenwerking.

Copyright © 2019 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.