Copy

Vanuit onze thuiskantoren: goeiemiddag!

Ook voor ons wat het even schakelen, toen we in maart ons kantoor tot nader order moesten sluiten en allerlei projecten door de coronacrisis veranderden of zelfs wegvielen. Gelukkig zijn we erin geslaagd ons werk grotendeels voort te zetten en zijn we inmiddels bezig met een heleboel nieuwe projecten. In deze nieuwsbrief een greep daaruit. Wil je meer weten? Neem dan zeker even contact op.

Corona en de roep om transparantie


Sinds de start van de coronacrisis houden we ons actief bezig met het bevorderen van transparantie rond besluitvorming, de wetenschappelijke basis daarvan en beoogde technische oplossingen. Zo steunen we een brede oproep aan WIPO om ervoor te zorgen dat intellectueel eigendom de aanpak van corona niet in de weg staat, en zijn we een van de afzenders van deze dringende oproep aan het kabinet om kennis en data te delen in een wereldwijde Covid-19-pool.

Ook waren we actief betrokken bij de selectie van de 'corona-app' die het ministerie van VWS wil ontwikkelen, evenals bij het 'stoppen' van de aanvankelijke procedure en plannen. Samen met organisaties als Waag en Bits of Freedom zijn we bovendien onderdeel van de gelegenheidscoalitie 'Veilig tegen Corona', die poogt randvoorwaarden voor een dergelijke app zeker te stellen. Uiteraard is onze primaire insteek steeds geweest: inclusiviteit en controleerbaarheid door transparantie. 

En verder:

Nieuw platform: PoliScoops
Met enige trots hebben we vorige maand PoliScoops.eu in beta gelanceerd. Op PoliScoops vind je de nieuwsberichten van alle politieke partijen uit de EU-lidstaten die op landelijk niveau opereren. PoliScoops maakt die data doorzoekbaar en laat je filteren op landen, onderwerpen of partijen. Momenteel werken we aan de doorontwikkeling van PoliScoops, alle feedback is daarbij welkom.

Ander nieuws:
Open State in de media:
Doe mee aan onze webinars! 
Jezelf of je team bijscholen op het gebied van open data, transparantie by design, de Wob & Woo of auteursrecht & open licenties? Open State Foundation geeft dit jaar meerdere webinars. Houd onze site in de gaten, of informeer naar mogelijkheden tot maatwerk via contact@openstate.eu. 
Ons werk steunen?
Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en veelsoortig hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB. Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

Open State Foundation volgen

Contact opnemen

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is over open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2020, Open State Foundation

Ons postadres is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5 - 002 B
Amsterdam, 1018 JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.