Copy

Nieuwsbrief augustus

Daar zijn we weer met een nieuwe nieuwsbrief waarin we je informeren over ontwikkelingen en achtergronden op het gebied van digitale transparantie en open data.

Open data ontwikkelingen gaan altijd door, ook tijdens een hittegolf. Afgelopen maand vond de OGP Summit plaats in Tiblisi, zijn we druk bezig met het opzetten van de data-challenge Versterk de Petitie en we hebben een aantal artikelen voor je klaar staan over open data standaarden en de informatiecommissaris. Lees gauw, onder hopelijk het genot van een koude versnapering, door waar wij de afgelopen maand mee bezig zijn geweest.

Doe mee met Versterk de Petitie en maak kans op een research and development grant!

Op 12 oktober 2018 komen wetenschappers, journalisten, studenten, programmeurs en designers bijeen om met behulp van een aantal vernieuwende datasets, enerverende lezingen en een hapje en een drankje nieuwe inzichten te krijgen in hoe de beleidsinvloed van petitionarissen kan worden versterkt.
 

Met Versterk de Petitie willen wij bijdragen aan een meer directe en inclusieve democratie door petitionarissen te helpen en de waardering voor het instrument petities te vergroten. Uiteraard zijn er op 12 oktober ook mooie prijzen te winnen, waaronder een research and development grant.

Heb jij affiniteit met data en maatschappelijke kwesties? Kom dan op 12 oktober naar het DesignLab in Enschede om samen met ons mee te hacken.

Klik hier om mee te doen

Verplichte open data standaarden graag!

In het recent verschenen iBestuur magazine gaat Tom Kunzler, directeur a.i bij de Open State Foundation, in op het belang van open data standaarden. Dit belang wordt onderstreept door het feit dat het aantal beschikbare open datasets groeit, maar amper bruikbaar zijn. Om open data, zeker bij lagere overheden, echt goed van de grond te krijgen zijn verplichte standaarden en doorontwikkeling van data.overheid.nl noodzakelijk. Klik hier om meer te lezen.

OGP Summit Tbilisi en Actieplan Open Overheid

Van 17 tot en met 19 juli vond in de Georgische hoofdstad Tbilisi de Global Summit van de Open Government Partnership (OGP) plaats. Namens Open State Foundation waren Tom Kunzler en Breyten Ernsting aanwezig. Wat waren de opbrengsten van deze Global Summit? En wat brengt het OGP, waarvan Nederland sinds 2011 lid van is, ons land? We geven een update over onze betrokkenheid in het nieuwe Actieplan Open Overheid 2018-2020 op de site.

 

Iedere overheid een Informatiecommissaris

Tom Kunzler, directeur a.i. bij de Open State Foundation, heeft in zijn column voor Binnenlands Bestuur een vurig pleidooi geschreven voor een Informatiecommissaris voor elke overheid. Klik hier om de column te lezen.

 

Vacature: Stagiair(e) (najaar 2018)

We zoeken een of meerdere stagiaires die interesse hebben in transparantie van overheden en publieke instellingen. Klinkt jouw dit als muziek in je oren? Bekijk dan snel de vacature op onze site.

 

 

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Ook kun je ons werk steunen met een donatie. Volg ons op Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups.

Copyright © 2018 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.