Copy

Nieuwsbrief november

We hebben weer mooie updates over open data en onze evenementen. Zo is de open stateninformatie app challenge van start gegaan en organiseren we op vrijdag 9 november een brainstormsessie. Zien we jullie daar?

De brainstormsessie is niet de enige activiteit die wij in november organiseren. De meet-ups zijn terug van weggeweest. Woensdag 14 november organiseren wij onze eerst meet-up van het jaar. Kom samen met ons kletsen over open data en ons nieuwe kantoor, onder het genot van een drankje, bewonderen. Het thema van de meet-up is open rechtspraak. Klinkt dit als muziek in je oren? Meld je dan hier aan.

Naast onze activiteiten blijven we ons verbazen over het gebrek aan open data met betrekking tot kolfruimtes en gebruiken 3.000 websites verouderde Symantec-certificaten.

Dit en nog veel meer kun je lezen in onze nieuwsbrief van deze maand. Lees hieronder snel verder! Zijn er suggesties? Of open data vragen of uitdagingen? Schroom niet om contact op te nemen met ons. Of meld je aan bij onze Hack de Overheid slackgroep.

Van data naar democratie: doe mee met de app challenge!

Het is zover! De provincies Flevoland, Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht hebben de informatie van hun Provinciale Staten beschikbaar gesteld als open data.

Hierbij om informatie zoals besluiten, moties, amendementen, statenvragen en brieven. Inwoners, journalisten, Statenleden en andere geïnteresseerden kunnen nu via een zoekmachine informatie vinden over de provinciale onderwerpen en via een API is de ruwe data toegankelijk. Nu de informatie van de vijf provincies beschikbaar is als open data kunnen app-ontwikkelaars deze data gebruiken voor nieuwe toepassingen.

Vanaf 1 november kun je een app-idee insturen via deze website. De deadline is 9 december. De provincies stellen een ontwikkelbudget beschikbaar van 30.000 euro, waarmee de winnaar de winnende app kan bouwen.

 Heb je meer informatie nodig? Kom dan naar de brainstormsessie op 9 november. Klik hier om je aan te melden voor de brainstormsessie.
Klik hier voor meer informatie

Kom naar de Open State Foundation meet-up op woensdag 14 november!

De Open State Foundation meet-ups zijn terug van weggeweest. Woensdag 14 november staat de eerste meet-up gepland. Het is tegelijkertijd ook onze office warming. De afgelopen maanden zijn er veel stenen letterlijk open gebroken bij de Open State Foundation. En het resultaat mag er wezen. Kom gezellig met ons een drankje doen en kletsen over open data.

Zoals jullie gewend zijn heeft deze meet-up ook een thema, namelijk: open rechtspraak. Kom met ons praten en brainstormen hoe we access to justice kunnen vergroten met behulp van open data. Meld je hier aan voor de meet-up.

PoliFLW wint Stuiveling Open Data Award 2018

Open State Foundation ontving vandaag de Stuiveling Open Data Award (SODA) en €20.000 voor de toepassing PoliFLW. Staatssecretaris Raymond Knops overhandigde de award tijdens de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. PoliFLW maakt via één platform lokaal politiek nieuws toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. Open State gaat het bedrag inzetten om PoliFLW verder te ontwikkelen. Klik hier om het nieuwsbericht te lezen.

Join onze Hack de Overheid community

Ben je open data hergebruiker? Werk je binnen de overheid met of aan open data? Ben je data- of onderzoeksjournalist? Doe je onderzoek of werk je professioneel met open data? Of wil je meer te weten komen over open data en overheid? Sluit je dan aan bij de Hack de Overheid slack en praat mee.

https://slack.hackdeoverheid.nl/

Denk aan de volgende gespreksonderwerpen:

  • Gesprekken over open data; hoe werkt die API nou? Is deze data ergens vrij beschikbaar?
  • Deel je ideeën, ontwikkelingen of evenementen over digitale transparantie en een open overheid.
  • Vind samenwerking en tips om data (beter) beschikbaar te krijgen.
  • Toon je open data projecten!
  • En meer! Hack de Overheid is van en voor de community dus geef er zelf vorm aan! Maak een kanaal op Slack aan voor een onderwerp dat jou nauw aan het hart ligt, of vraag om een WordPress account voor hackdeoverheid.nl zodat je een blogpost kan plaatsen.

We zien je graag op de Hack de Overheid Slack!

 

 

3.000 websites gebruiken nog verouderd Symantec-certificaat

Bepaalde verouderde Symantec SSL-certificaten worden binnenkort niet meer ondersteund door webbrowsers. Zo stopt Google Chrome vanaf versie 70, welke dinsdag 16 oktober uitkomt, met deze ondersteuning. Firefox volgt binnenkort met eenzelfde update. Open State Foundation heeft zowel publieke als private websites doorgelicht om te bekijken hoeveel websites deze oude certificaten nog gebruiken. Uit een scan van 16.085 Nederlandse websites die gebruik maken van Symantec SSL-certificaten, blijkt dat 3.106 websites nog verouderde certificaten gebruiken. Daarmee zal 19 procent van deze websites vanaf 16 oktober niet meer standaard toegankelijk zijn met Google Chrome. Lees meer op onze website.

Open Multilaterals

Voor het eerst kan nu inzicht worden verkregen welke landen het meest profiteren van multilaterale organisaties zoals de Verenigde Naties, NAVO en de Wereldbank. Opvallende geldstromen worden nu openbaar en voor onderzoek zichtbaar. Bijna 400.000 contracten die multilaterale organisaties sluiten met bedrijven zijn door Hivos, Cordaid en Open State Foundation inzichtelijk gemaakt via OpenMultilaterals.org. De contracten van de Verenigde Naties, Wereldbank en NAVO zijn gevisualiseerd en de ruwe data zijn beschikbaar. Klik hier om verder te lezen.

 

 

Waar is mijn kolfruimte?

Onze programmamanager Leydi van den Braken heeft een pleidooi geschreven voor betere beschikbaarheid van kolfruimtes. In haar ideale wereld zijn voldoen alle kolfruimtes aan de wet, zijn kolfruimtes beschikbaar binnen een acceptabele afstand van elkaar en zijn kolfruimtes beschikbaar voor bezoekers. Bovendien houdt de overheid informatie over waar er kolfruimtes zijn bij en ontsluit ze deze als open data. Daarnaast wordt deze data verder aangevuld met borstvoedingsvriendelijke locaties, locaties waar je flesjes kun warmen en waar verschoningsplekken zijn, als een algemene ontsluiting van data die belangrijk is voor nieuwe moeders. Lees meer op onze website of neem contact met haar (leydi at openstate.eu) op als je met haar over dit onderwerp zou willen sparren.

Gemeenten laks met invullen verplichte cijfers overhead en externe inhuur

Sinds 2017 zijn gemeenten verplicht in hun begroting en realisatie zogenaamde beleidsindicatoren op te nemen die inzicht geven in externe inhuur, overhead en bijvoorbeeld de bezetting. Uit onderzoek van Open State Foundation blijkt echter dat een op de drie gemeenten deze verplichte cijfers niet volledig in de begroting heeft staan en veel cijfers niet kloppen of actueel zijn. Open State roept op tot strengere handhaving en het centraal verzamelen van deze data om toegankelijkheid en inzicht in deze cijfers te garanderen. Meer weten? Lees dan onze blog over dit onderwerp.

 

 

Meer weten?

Wil je up-to-date meer weten over ons werk? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie. Volg ons op Twitter en/of Facebook en kom eens langs bij onze Hack de Overheid meetups.

Copyright © 2018 Open State Foundation, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.