Copy

Goeiemiddag,

In deze nieuwsbrief meer over ons inmiddels veelbesproken onderzoek naar de transparantie van de uitslagen van de PS-verkiezingen in maart, en een vooruitblik naar de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. 

Ollongren wil dat gemeenten uitslagen publiceren als open data

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil in de wet vastleggen dat gemeenten na verkiezingen de uitslagen van hun stembureaus moeten publiceren als open data.

Dat schrijft ze in antwoord op vragen van de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken, die naar aanleiding van onderzoek van Open State de minister om opheldering had gevraagd.

Uit dat onderzoek, dat we uitvoerden samen met de Volkskrant en Pointer, bleek dat slechts 85 van de 355 gemeenten aan Ollongrens verzoek tot het publiceren van de telbestanden hadden voldaan. 

“Transparantie en controleerbaarheid van de uitslagberekening zijn van essentieel belang om vertrouwen te kunnen hebben (en te houden) in de uitslag van de verkiezingen”, aldus de minister. En zo is het. Lees hier verder

Gemeenten niet blij met 'stok' Ollongren
In de Kamerbrief schrijft minister Ollongren ook dat ze na de volgende verkiezingen de namen van gemeenten die zich niet aan de publicatie-richtlijnen houden wil gaan publiceren. Dat vinden vinden de VNG en NVvB nou niet echt een goed idee

'Zeg maar tegen de minister dat we dit niet gaan doen'
"Waarop heeft de minister nu weer aangedrongen zegt u?" Lees hier de column over de verkiezingsuitslagen-kwestie van Open State-directeur Wilma Haan in Binnenlands Bestuur. 

En last but not least: we zijn compleet! 
Na ruim een maand hebben ook de laatste gemeenten hun uitslagen met ons gedeeld en is de dataset van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen compleet. Wil je ermee aan de slag? Dat kan hier (PS) en hier (WS)
En nu op naar de Europese Parlementsverkiezingen

Benieuwd naar de plannen van de Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de Europese van 23 mei 2019? We hebben alle programma’s voor jullie verzameld en handig doorzoekbaar beschikbaar gesteld via DocumentCloud

Verder zijn we weer druk bezig om WaarIsMijnStemlokaal te updaten voor 23 mei. Houd deze site dus in de gaten en bekijk hoe de stemlokalen in jouw gemeente zijn verdeeld en waar je zelf kunt gaan stemmen. 

Staat van het Onderwijs

In een reactie op de jaarlijkse Staat van het Onderwijs van de Onderwijsinspectie wijzen ministers Van Engelshoven en Slob onder meer op het belang van transparantie: "Als je weet waar je staat ten opzichte van vergelijkbare scholen helpt dat om tot kwaliteitsverbetering te komen. Dat betekent dat scholen transparant moeten zijn over hun kwaliteitsgegevens en die moeten delen." Lees hier verder

Podcast over transparantie in Nederland

In de eerste (pilot)aflevering van een podcastreeks van Open Nederland komt onder anderen Open State-directeur Wilma Haan aan het woord. Ook te gast zijn Jan-Bart de Vreede (Kennisnet) en Maarten Zeinstra (Open Nederland en Creative Commons Nederland). Klik hier om te beluisteren.
Kom je naar onze volgende meet-up?

Wat is de rol van open data bij verkiezingen en uitslagen? Daarover gaat onze volgende meet-up op 14 mei op het Marineterrein in Amsterdam. (Met pizza en drankjes!)  Hier kun je je opgeven
 
Save the date

In aanloop naar de volgende Accountability Hack die Open State in oktober organiseert in de Tweede Kamer (bekijk hier de vorige editie), houden we op 17 juni een meet-up in Den Haag. Meer informatie volgt snel! 
Dit vinden we ook nog het delen waard:
Ons werk steunen?

Met een donatie kun je Open State steunen in haar missie voor digitale transparantie middels het ontsluiten en toegankelijk maken van overheidsinformatie. Samen versterken we daarmee de democratie en creëren we maatschappelijke en economische waarde voor iedereen. (Open State Foundation heeft de ANBI-status waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

 

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.