Copy
Logo van Open State Foundation met 'Open data voor digitale transparantie' tagline

Goedemiddag,

We maken ons op voor de Tweede Kamerverkiezingen, net als voor de Wet Open Overheid. En er komt ook een nieuwe strategie voor Open State Foundation. Een aantal andere nieuwe dingen zijn er al, zoals het anti-witwasregister UBO. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.

Maar eerst: Een nieuw team gaat aan de slag...

Het team van Open State Foundation is voor een groot deel vernieuwd. Per 1 september heeft Serv Wiemers het stokje overgenomen van Wilma Haan als directeur van de Open State Foundation. Ook kwamen er twee nieuwe projectleiders: Jesse Renema en Tim Vos-Goedhart. En ook in het bestuur een vernieuwing: Lisette Kalshoven, eerder werkzaam als projectleider bij Open State Foundation, keert nu terug als bestuurslid.

Foto's van Jesse, Serv en Tim

UBO-register gaat live, maar of we daar nou zo blij mee zijn...?

Op 27 september ging eindelijk het UBO-register live. De wet hiervoor werd afgelopen zomer door de Eerste Kamer aangenomen. Met het register van Ultimate Beneficial Owners, of uiteindelijk belanghebbende van een bedrijf of organisatie, moet het makkelijker worden witwassen en andere vormen van financiële criminaliteit op te sporen. Open State Foundation is een groot voorstander van het UBO-register, maar de manier waarop de Kamer van Koophandel dit register nu implementeert is nauwelijks open te noemen.

Tekening van een wasmachine met stapels bankbiljetten erin

Nederland maakt zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen - en Open State ook

Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen zijn weer achter de rug en dat betekent dat de Nederlandse politiek zich opmaakt voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021.
Verkiezingen zijn het hoogtepunt van de democratie en als organisatie die zich inzet voor een vitale democratie proberen wij ook hieraan bij te dragen. Op verschillende manieren:

  • Wij ontwikkelen een update van onze site waarismijnstemlokaal.nl zodat iedereen weer makkelijk haar of zijn plek kan vinden om te stemmen. Veel stemlokalen zullen anders zijn dan andere jaren vanwege de coronamaatregelen (op een andere plek, gesplitst, alleen toegankelijk voor bewoners, enz.) en daarom is ‘waar is mijn stemlokaal’ bij de aankomende verkiezingen extra relevant. Open State Foundation ontwikkelt de site samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Kiesraad.
  • Wij vinden dat de voorlopige en definitieve uitslagen van de verkiezingen zo snel mogelijk - en in ieder geval veel sneller dan nu het geval is - beschikbaar moeten komen als open data voor iedereen.
  • Er valt nog heel wat te verbeteren in Nederland op het gebied van openheid rond overheidsinformatie. Dat willen we de inzet maken van deze Tweede Kamerverkiezingen. In de aanloop naar de verkiezingen zullen we daarom aandacht vragen voor digitale transparantie - in de publieke opinie en bij de politieke partijen. Meer hierover in volgende nieuwsbrieven...
Foto van de Ridderzaal

De Wet open overheid komt eraan!

Al in 2012 werd het initiatiefwetsvoorstel Wet open overheid (Woo) ingediend. Na veel tegenwerking wordt de Woo naar verwachting deze maand, oktober 2020, plenair behandeld in de Tweede Kamer. Open State Foundation is kritisch over de afzwakkingen, maar de Woo is uiteindelijk beter dan de sterk verouderde Wob. Open State Foundation bepleit dus aanname door de Kamer, maar wel met twee aanvullingen bij de implementatie van de Woo:

  1. journalistieke en maatschappelijke afvaardiging in het Woo-Adviescollege;
  2. overheden moeten actief informatie delen volgens standaarden met een versterkte rol voor Forum Standaardisatie.
Foto van wetsboeken

Ministerie van Defensie nog niet zo open!

Open State Foundation gaat het Nederlandse ministerie van Defensie adviseren hoe het meer open data kan delen. Want er valt nog veel te verbeteren bij het ministerie.

Foto van een straaljager voor een hangar die door mensen gefotografeerd wordt

Oproep: Input developersplatform

Open State Foundation werkt samen met het team van developer.overheid.nl aan (de verbetering van) het centrale developersplatform van de overheid. Op dit moment kan iedereen - dus ook mensen van buiten de overheid - er terecht voor een lijst met overheids-API's en developer events. Wij werken aan Code pagina waar je (voorbeeld)code van GitLab/GitHub repo's/gists/snippets kan delen, zie deze werkende preview. Ook komt er een forum. Om de verdere richting te bepalen, willen we inventariseren waar de behoeftes liggen in de community. Op deze manier kunnen we de roadmap van de komende periode bepalen. Wil jij ons van input voorzien? Mail dan naar: tombolsius@openstate.eu

Zwart-wit afbeelding van een bol met 0'en en 1'en

Open Oproep: Vijfde editie Stuiveling Open Data Award (SODA) van start!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reikt dit jaar voor de vijfde keer de Stuiveling Open Data Award (SODA) uit. De award beloont de beste toepassing die gebruikmaakt van open data van de Nederlandse overheid met 20.000 euro. Dit kan bijvoorbeeld een website of app zijn. De award wordt dit najaar uitgereikt. Omdat het een jubileumeditie is, dit jaar ook aandacht voor eerdere finalisten en winnaars. Open State Foundation won de SODA twee jaar geleden. Het inzenden van toepassingen kan tot en met 5 oktober.

Logo van Stuiveling Open Data Award

Oproep: Hoe ziet de Open State Foundation er de komende jaren uit?

Het huidige strategisch driejarenplan (pdf) van de Open State Foundation loopt eind dit jaar af. Tijd dus om ons te buigen over een nieuwe strategie. Zeker nu de coronacrisis heel wat maatschappelijke ontwikkelingen op z’n kop heeft gezet, met name als het gaat om digitalisering en de rol van de overheid. Die strategie ontwerpen we graag met partners en stakeholders. Dus als je ideeën en suggesties hebt over de koers van Open State Foundation de komende jaren, neem dan contact op met Serv Wiemers: serv@openstate.eu

Logo van Open State Foundation

Ons werk steunen?

Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en veelsoortig hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB: Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken)

Contact opnemen

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waar we over al onze projecten uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-Meetups. En we hebben ook een openbare Slack waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is over open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Website
Twitter
LinkedIn
Flickr
Facebook
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5 - 002 B
1018 JA, Amsterdam
Nederland

Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of zich afmelden.