Copy
Logo van Open State Foundation met 'Open data voor digitale transparantie' tagline

Goedemiddag,

Morgen is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Een goede reden voor een extra nieuwsbrief om de kiezers een extra handje te helpen, met de meest prangende vragen: Wat vind ik belangrijk? Zoek het uit met De Programmavergelijker. Op wie stem ik? Verdiep je in Stem op een Vrouw of Stem op een jongere. Waar stem ik? Vind je stembureau op Waar is mijn stemlokaal? En het gaat natuurlijk uiteindelijk om de uitslagen: ook die maken we meer open!

Zoek en vergelijk partijprogramma's

Wat willen politieke partijen in 2021-2025 gaan doen met de belastingen? Of wat hebben ze in petto voor de zorg? Of op een ander thema dat jij belangrijk vindt? De ProgrammaVergelijker van Open State Foundation is een zoekhulp die je helpt te graven in de tientallen verkiezingsprogramma’s, van zowel de bekende als onbekende partijen, op onderwerpen die voor jou interessant zijn.

 

Waar is mijn stemlokaal?

Op 10 maart lanceerde Open State Foundation opnieuw “Waar is mijn stemlokaal?” (WIMS), een platform dat helpt om kiezers hun stembureau of afgiftepunt te vinden. Zoek je stembureau hier: https://waarismijnstemlokaal.nl. Nu extra belangrijk omdat we stemmen tijdens de COVID-19 crisis, waarbij sommige stembureaus gewijzigde openingstijden hebben en er afgiftepunten zijn opgezet voor briefstemmen. Op “Waar is mijn stemlokaal?” kunnen stembureaus en afgiftepunten via een kaart opgezocht worden. Daarnaast is het een open data project, waardoor alle bestanden door iedereen vrijelijk hergebruikt worden voor andere toepassingen. Zo kunnen organisaties via de embed functie op de website de kaart van WIMS op de eigen website integreren. 

Stem op een...

Inclusiviteit en diversiteit zijn een belangrijk thema tijdens de verkiezingen van 2021. Representatie in de Tweede Kamer wordt voor kiezers een steeds belangrijker onderwerp; ook voor Open State. Eén van de initiatieven die hieraan werkt is Stem op een vrouw. Dit is een initiatief die door slim te stemmen, meer vrouwen verkozen wil krijgen. Op dit moment is het percentage vrouwen in de Tweede Kamer 31%,. Open State Foundation heeft de stemtool voor deze website ontwikkeld, net zoals voor een soortgelijk initiatief: Stem op een jongere. Deze beweging wil de verhouding jong/oud in de kamer veranderen, door het stemmen op jongere kandidaten te bevorderen. 

Hoe werd er bij het stembureau bij jou in de buurt gestemd?

De evaluatie van de verkiezingen in 2017 liet zien dat informatie over de verkiezingsuitslagen vaak tekort schiet. Hoe werd er gestemd bij jouw stembureau in de buurt en hoe kun je dit vinden? Open State Foundation vergroot deze transparantie door het voor iedereen mogelijk te maken te controleren hoe de verkiezingsuitslag is berekend en inzicht te krijgen in de verkiezingsuitslag per wijk. Eerder, tijdens de verkiezingen van 2017, werkten we samen met de Volkskrant en Pointer om verkiezingsuitslagen als open data op stembusniveau openbaar te maken. Dit doen we dit jaar weer! Op deze manier krijgen kiezers, maar ook onderzoekers, politieke partijen en andere geïnteresseerden overzicht van de verkiezingsuitslag per stembureau. 

Nog een week tot de SETUP & Open State Tech Awards

SETUP en Open State Foundation reiken op 23 maart voor het eerst de SOS Tech Awards uit: vier awards die overheden en bedrijven aanmoedigen om open en transparant te zijn. Over hun data en digitale processen, én over hun fouten en de lessen die daaruit worden geleerd. De jury bestaande uit verschillende experts op het gebied van technologie en digitalisering, Dhr. Alex Brenninkmeijer, Dhr. Ruben Brave, Dhr. Jelle Prins en Mvr. Piek Visser-Knijff. hebben zich over de nominaties gebogen en een winnaar uitgekozen. Weten wie de genomineerden zijn? Lees hier meer over op onze website. De awards worden uitgereikt op dinsdag 23 maart via een stream vanuit de centrale Bibliotheek Utrecht. Zet deze in je agenda!

Ons werk steunen?

Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en veelsoortig hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB: Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken)

Contact opnemen

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waar we over al onze projecten uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op.
 

Bekijk ook al onze Projecten, Tools & Data
Website
Neem contact op
RSS
Twitter
LinkedIn
Facebook
Flickr
GitHub
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5, gebouw 002 B
1018 JA, Amsterdam

Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of zich afmelden.