Copy

Goeiemiddag,

In deze nieuwsbrief lees je onder meer over de slechte toegankelijkheid van AVG-registers, het vervolg op het manifest voor meer ondersteuning voor de Tweede Kamer, waarom we de overheid oproepen tot een brede implementatie van de nieuwe open data-richtlijn, en over hoe je invloed kan uitoefenen op de nieuwe standaard voor wob-verzoeken

Oproep tot ruimhartige implementatie van de open data-richtlijn
Namens 16 andere organisaties die net als Open State ijveren voor een open overheid, volgen we nauwgezet de implementatie van de zogeheten PSI-richtlijn. Deze richtlijn biedt een kans om in Nederland en Europa een verbeterslag te realiseren in beschikbaarheid en gebruik van data voor maatschappelijke en economische doeleinden.

Ook zien we mogelijkheden voor hogere standaarden in kwaliteit van Nederlandse open data. Veel hiervan is afhankelijk is van een ambitieuze implementatie. Daarom delen we bij deze drie belangrijke aandachtspunten, en bieden we ons aan om bijdragen te leveren aan de manier van implementeren. Lees hier de hele brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. 

Veel aandacht voor oproep tot meer ondersteuning Tweede Kamer
De petitie die oproept tot meer geld voor ondersteuning van Tweede Kamerleden heeft geleid tot veel aandacht in de media.

Het manifest, dat is ondertekend door 35 maatschappelijke organisaties, bedrijven, public-affairs bureaus en wetenschappers, was een initiatief van Open State's Tom Kunzler. Op Radio 1 lichtte hij de oproep ("Niet voor de Kamerleden zelf, maar voor ons als inwoners van Nederland.") toe. Historicus Geerten Waling zet het initiatief voort met een burgerpetitie die je hier kunt ondertekenen

Privacyregisters van de overheid slecht toegankelijk
Uit Open State-onderzoek blijkt dat de registers waarin overheden verplicht moeten bijhouden hoe en welke persoonsgegevens zij verwerken, slecht toegankelijk zijn.

Is dat erg? Ja, dat is erg, als je net als wij vindt dat iedereen recht heeft om te zien hoe en waarvoor overheden zijn of haar persoonsgegevens verwerken. 
Consultatie Open Wob-standaard nu open
Om toegankelijkheid, doorzoekbaarheid, vergelijkbaarheid en herbruikbaarheid van wob-verzoeken te verbeteren, heeft een kopgroep van overheden een standaard ontwikkeld om Wob-documenten op een uniforme wijze te publiceren.

Onder leiding van de provincie Noord-Holland, VNG Realisatie en Open State Foundation is semantische standaard gemaakt ten behoeve van publicatie van Wob-documenten. Meekijken? Wij nodigen iedereen van harte uit om voor 14 juli een reactie te geven op deze concept-standaard.

Zelf aan de slag met onze Allmanak-api
Zoek je informatie over de overheid, zoals namen van organisaties, medewerkers, logo's, urls of contactinformatie. Daar hebben wij een handige API voor gebouwd, die je hier kan vinden

Meer informatie over onze 'Allmanak', waarop wij alle incomplete en foutieve gegevens in het officiële overheidsregister aanvullen of corrigeren, vind je hier. Na de lancering van dit platform stelde de PvdA Kamervragen over de vele fouten in de overheidsalmanak. 
Provinciale coalitieakkoorden (bijna) compleet!
De meeste provincies zijn klaar met de coalitieonderhandelingen en hebben daarmee een nieuw college met coalitieakkoord. Hier staan alle beschikbare coalitieakkoorden, handig doorzoekbaar en herbruikbaar via Documencloud. 
Schrijf je nu in voor Accountability Hack 2019

Op 4 oktober organiseren we in de Tweede Kamer weer de Accountability Hack. Voor dit evenement zijn programmeurs, beleidsmedewerkers, datawetenschappers, journalisten en andere geïnteresseerden van harte uitgenodigd om samen met behulp van open data oplossingen te zoeken voor twee beleidsvraagstukken van de Kamer. Die vragen zijn vertaald in twee challenges: een over geneesmiddelenkosten en een over de lumpsumbekostiging in het onderwijs.

Een vakjury beloont aan het einde van de dag het beste idee van elke challenge met €20.000 ontwikkelbudget. Dit budget moet door de winnende teams worden gebruikt om het idee daadwerkelijk om te zetten naar een volwaardige tool die leden van de Tweede Kamer gaat helpen bij hun werk. Geef je nu op via deze website! 

Dit vinden we ook nog het delen waard:
Ons werk steunen?

Met een donatie kun je Open State steunen in haar missie voor digitale transparantie middels het ontsluiten en toegankelijk maken van overheidsinformatie. Samen versterken we daarmee de democratie en creëren we maatschappelijke en economische waarde voor iedereen. (Open State Foundation heeft de ANBI-status waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

 

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.