Copy

Goeiemiddag,

Na 5 jaar heeft onze adjunct-directeur Tom Kunzler afscheid genomen van Open State Foundation. We zijn Tom ongelooflijk dankbaar voor al zijn inzet voor een transparantere overheid, en gaan hem missen! In deze nieuwsbrief onder meer Toms afscheidscolumn, waarin hij ons achterlaat met de opdracht te gaan werken aan een 'Smart Home of Thorbecke'.  

Smart Home of Thorbecke

Goed bestuur voelt zich goed gecontroleerd, dat is sinds 1848 dan ook het uitgangspunt van ons politiek bestel. Maar dit Huis van Thorbecke uit 1848 piept en kraakt onder de digitale transformatie.

Daarom deze oproep tot digitale centralisatie om te komen tot een Smart Home of Thorbecke. Lees hier verder

PoliFLW breidt uit naar Europa
Mooi nieuws: met steun van NLNet zijn we bezig ons platform PoliFLW uit te breiden naar Europa! Op PoliFLW.nl worden alle nieuwsberichten van Nederlandse politieke partijen verzamelend en doorzoekbaar gemaakt. Ook kun je filters instellen op je favoriete onderwerpen.

Voor de Europese versie van PoliFWL zijn we nu op zoek naar mensen met kennis van politieke partijen in een of meer van de EU-lidstaten, die onze lijst met landelijke politieke partijen kunnen helpen checken. Heb je tijd om even mee te kijken? Alvast heel veel dank!

Good news, we are expanding the PoliFLW to Europe! We need your help to do it right, though. Read here how you can help bringing political news closer to journalists and citizens. Many thanks!

Gemeenten en provincies, doe mee en open je data 
Op veel plekken in het land verschraalt de lokale journalistiek en niet zelden is er geen geld meer voor een politiek verslaggever op de perstribune van de Raadszaal. Tegelijkertijd worden tal van taken overgeheveld van het Rijk naar het lokale bestuur. Het is een gevaarlijke combinatie die een gezonde controle op de democratie in de weg staat. Maar er is ook een oplossing: open data. 

In dit artikel doen Lucas Benschop (1848.nl) en Wilma Haan (Open State Foundation) - beiden ook journalist - een oproep aan lokale overheden: 'Wees een voorloper en ontsluit je data. Zo laat je zien dat échte transparantie je menens is, en de democratie je lief.'

Zie ook: Deelnameformulier voor Open Raadsinformatie

Al tijden staat het organiseren van een Black Box Award op onze verlanglijst. Op dit moment zijn we bij Open State dat plan aan het uitwerken en daarbij kunnen we je hulp goed gebruiken. Wat is de Black Box Award? Simpel: een ‘onderscheiding’ voor een publieke instelling die op het gebied van transparantie en/of open data nog, hoe zullen we het zeggen, iets te verbeteren heeft. Zou je ons willen helpen bij de voorbereiding van dit evenement door deze korte vragenlijst in te vullen?
En verder...
Ons werk steunen?
Geloof je net als wij dat overheidsinformatie van ons allemaal is en als open data beschikbaar moet zijn voor burgers, journalisten, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, start-ups of politici en bestuurders zelf? Dan kan je het werk van Open State Foundation steunen met een eenmalige of periodieke bijdrage. Met jouw steun kunnen we overheden aanzetten tot meer transparantie, data ontsluiten en veelsoortig hergebruik mogelijk maken. Heel erg bedankt!

(NB. Open State Foundation heeft de ANBI-status, waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken.)

Open State Foundation volgen

Meer weten?

Wil je meer weten over transparantie bij de overheid? Bekijk onze website waarin we per thema uitleggen hoe we overheden en publieke instellingen bewegen om informatie als open data te ontsluiten en hergebruik te stimuleren. Heb je vragen, suggesties of heb je onze hulp nodig bij het openen van data? Neem dan contact op met ons. Ook kun je ons werk steunen met een donatie.

Kom eens langs bij een van onze Hack de Overheid-meetups. En we hebben ook een Slack-workspace waar de Hack de Overheid-community met elkaar in gesprek is open data, hergebruik en samenwerking.
Meedoen? Heel welkom!

Copyright © 2019, Open State Foundation, All rights reserved.

Our mailing address is:
Open State Foundation
Kattenburgerstraat 5
Amsterdam, 1018JA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.