Copy

A Magyar Művészeti Akadémia Hírei

2015. január 07.
Kattintson ide, ha az e-mail nem megfelelõen jelenik meg!

Kocsár-portré és koncert
a Duna Televízióban


A Duna Televízió ma délután 15 órától Kocsár Miklós portréfilmjét tűzi műsorra, holnap pedig 23.15-től a zeneszerző nyolcvanadik születésnapja alkalmából 2013-ban adott koncert felvételét sugározza a csatorna. Bővebben...
Kocsár Miklós, a róla szóló portréfilmben a zeneszerzés fázisairól vall. Az akadémikus szerint az alkotói munkának három gyönyörű pillanata van. Az első, amikor valamilyen inspiráció hatására a lélekben megszületik a mű. Ezután a papírra vetés hosszú fáradságos munkája következik, mire eljön a második nagy pillanat, amikor kerek egésszé áll össze az alkotás. A harmadik, a legizgalmasabb pedig a szembesülésé, amikor előadják a darabot, és a szerző a nézőtéren ülve találkozik saját művével. Tanítványa, Meskó Ilona szerint Kocsár Miklós ért a „hangok nyelvén", és képes azt tolmácsolni az embereknek. Kocsár Miklós életműve szorosan kötődik a költészethez, így fontos szerepet töltenek be a vokális művek, kórusművek, dalok, kantáták, oratóriumok, amelyeket többnyire magyar költők verseire írt (Weöres Sándor, Juhász Gyula, Nagy László, Kányádi Sándor), de komponált kantátákat, misét, oratóriumot, zenekari darabokat, versenyműveket, hangszeres szólódarabokat és dalokat is. Zeneszerzői munkássága a kamarazenéből, és elsősorban a fúvós zenéből indult ki. Már fiatalon megfigyelhető műveiben a tonális zenétől való bizonyos fokú elszakadás, és ezzel együtt a szigorú formai arányokhoz való ragaszkodás. Kompozícióira a gondos kidolgozottság, a mívesség jellemző.

A portréfilmet a Duna TV ma délután 15 órától sugározza, a film előzetesét itt tekinthetik meg:
BÅ‘vebben...

Kocsár Miklós 80
 

- A Magyar Művészeti Akadémia ünnepi koncertje a zeneszerző születésnapja alkalmából

"Kocsár Miklós generációjának, a 'harmincasok nemzedékének' egyik legjelentősebb, nemzetközi sikerekben is méltán gazdag zeneszerzői életművét hozta létre, s gyarapítja ma is." - állapította meg Ittzés Mihály a zeneszerzőt a hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntő méltatásában. Az azóta eltelt tíz esztendő csak tovább érlelte e méltatás igazságát. A kórusmuzsika területén - mely a zeneszerző életművének egyik legjelentősebb része - kevesen vallhatják magukénak azt az elismerést, mely a közönség és előadó részéről egyaránt árad a szerző felé. Még kevesebben vannak, akikről már életükben kórusversenyt neveztek el, és nem is idehaza, hanem Japánban. Kocsár Miklós a 20. századi nagy magyar kórushagyomány örökségének egyik legméltóbb folytatójává lett az évtizedek során és megkerülhetetlen művek születtek zeneköltői munkásságából. E csodálatosan gazdag életmű legszebb darabjai, valamint két friss kompozíció ősbemutatója szólalnak meg a Kodály Iskola hangversenytermében február 23-án 18 órakor a Napsugár Gyermekkar, a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar előadásában, mely énekkarok a zeneszerző kórusműveinek egyik legértőbb és legelhivatottabb előadói nemzetközi léptékben is. Közreműködnek még a Debreceni Kodály Filharmónia Rézfúvós Együttese, Subertné Palkó Marianna és Kanálné Hostisóczki Mária fuvolán, Joó Csaba és Joó Dániel ütőhangszereken, valamint Jeneyné Právicz Julianna orgonán és zongorán.

A koncertfelvételt szintén a Duna Televízió műsorán, csütörtökön 23.15-től tekinthetik meg az érdeklődők.

Folyamatosan frissülÅ‘ rendezvényajánlónkat ide kattintva követheti!

Korábbi hírleveleink…

© 2014 MMA