Copy

A Magyar Művészeti Akadémia Hírei

2022. szeptember 23.
Kattintson ide, ha az e-mail nem megfelelõen jelenik meg!

Évszázadok öröksége

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) a hazai műemlékvédelem 150 éves fennállásáról a rendszerváltozás óta nem látott, nagyszabású kiállítással emlékezik meg a Pesti Vigadóban. Bővebben...

Átadták az MMA 2022-es tagozati díjait

Az idei tagozati díjakat az elnökség jelenlétében, Vashegyi György köszöntője után 2022. szeptember 19-én adták át ünnepélyes keretek között a tagozatvezetők a Pesti Vigadó Makovecz termében. Bővebben...

Simsay Ildikó-emlékkiállítás

Simsay Ildikó (1942–1997) emlékkiállítása az MMA Képzőművészeti Tagozata szervezésében az idén nyolcvan éve született képzőművész életműve előtt tiszteleg a Vigadó Galériában. A tárlat november 6-ig tekinthető meg. Bővebben...

Vidéki Akadémiai Napok

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata szeptember 16. és 18. között Szombathelyre látogatott a Vidéki Akadémiai Napok programsorozat keretében, amelyen közös fotókiállítás-nyílt az akadémikusok, valamint Vas megyei fotóművészek alkotásaiból.
Bővebben...

Népművészeti nyári táborok az MMA-val

Az elmúlt évekhez hasonlóan számos népművészeti tábor valósulhatott meg a nyáron a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.A programok célja az élő hagyományt ápoló, önfenntartó, közösségépítő nyitott műhelyek támogatása volt. Bővebben...

Közelképek írókról

Az MMA Irodalmi Tagozata szeptember 12-i Élőfolyóirat estjén mutatták be a Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról készült monográfiákat, amelyek az MMA Kiadó Közelképek írókról című sorozatában jelentek meg. Bővebben...

Ajánlatunk az MMA TV kínálatából:

Sarkadi 101 – In memoriam Sarkadi Imre (előzetes)

A „fényes szelek” nemzedékének kiemelkedő tehetségű és tragikus sorsú alakja 40 évesen halt meg, s utána (negatív és pozitív értelemben) elkezdődött mítosszá teremtése. Aztán jött a mai napig tartó felejtés. Munkássága, élete és halála az 1945-től máig ívelő korszakok gondolkozását, konfliktusait, árkait megmutató lakmuszpapír.
Rendező: Domokos János (idén elnyerte az MMA Film- és Fotóművészeti-díját, a Szőts István-díjat), operatőr: Dömötör Péter, Egeres Katalin, Pápai Áron Gergely.
Az MMA in memoriam portréfilmjének bemutatóját nemrég láthatták a nézők a köztelevízióban, teljes egészében megtekinthető a Médiaklikken.
Programok, újdonságok
 • 2022. szeptember 24. | 17.00 – Az idők szelleme a kortárs zenében – Szabados György-EMLÉKEST
  A Regionális Kreatív Műhely (Magyarkanizsa) emlékestjével a tizenegy éve elhunyt Szabados György zeneszerző és zongorista előtt tiszteleg, akinek életműve a vajdasági kortárs művészetre is nagy hatással van. Helyszín: Dobó Tihamér Képtár (Magyarkanizsa, Fő tér 9.) és Művészetek Háza.
   
 • 2022. szeptember 26. – Tamási Áron-EMLÉKÜLÉS Lakiteleken
  A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata kezdeményezésére és szervezésében emlékülést tartanak a 125 évvel ezelőtt született Tamási Áron tiszteletére 2022. szeptember 26-án Lakiteleken. Ebből az alkalomból 10.00 órától megtekinthető Tamási Áron Vitéz lélek című darabja a Békéscsabai Jókai Színház előadásában a Petőfi Sándor Művelődési Házban (6065 Lakitelek, Széchenyi krt. 48.). Az előadást megnyitja Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház igazgatója, az MMA rendes tagja. Helyszín: Lakitelek Népfőiskola, Kölcsey ház (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.)
   
 • 2022. szeptember 26. | 19:30 – Kincses Elemér: Függöny
  A Spectrum Színház előadása, SZÓ • SZÍN • JÁTÉK
  A darab, a megálmodott előadás látleletnek készül. Tragikomikus elemekkel átszőtt történet, egy korról (a '70-es – '80-as évekről), amelynek örömeit, borzalmait talán túl hamar elfelejtettük, vagy elfelejtették velünk.
 • 2022. szeptember 27. | 15:30 – Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig | KÖNYVBEMUTATÓ
  A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) könyvbemutatót szervez Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet bemutatására. Időpont:  2022. szeptember 27., (kedd) 15:30 óra. Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (1121 Budapest, Zugligeti út 9–25.)
   
 • 2022. szeptember 27. | 19:30 – Tamási Áron: Tündökletes világ
  ÖSSZEÁLLÍTÁS Tamási Áron Szülőföldem, valamint Bölcső és bagoly című írásaiból udvarhelyszéki népdalokkal. Előadók: Ritziu Ilka-Krisztina és Kilyén Ilka, Rendező: Kincses Elemér. Helyszín: Sinkovits Imre Kamaraszínpad (Pesti Vigadó, 1051, Vigadó tér 2.).
   
 • 2022. szeptember 30. – 2023. február 5. – Molnár Sándor: Festőjóga | KIÁLLÍTÁS
  Molnár Sándor (1936-2022) néhai Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díjazottja (2017) kiállítása a Műcsarnokban, az MMA intézményében. Kurátor: Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja.
  Megnyitó: 2022. szeptember 29. csütörtök, 18.00 óra. Köszöntőt mond Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója. A kiállítást dr. Pressing Lajos pszichológus, buddhista tanító nyitja meg. Helyszín: Műcsarnok, a Magyar Művészeti Akadémia intézménye (1146 Budapest, Dózsa György út 37.)
   
 • 2022. október 1. | 18:00 – OPERAGÁLA Gyöngyösön
  A zene világnapjához kapcsolódóan, október elsején immár hetedik alkalommal rendezik meg ismét a már hagyományos, Miller Lajos operaénekes, a nemzet művésze kezdeményezésére létrejött Operagálát Gyöngyösön a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Az Operagála művészeti vezetői: Rohonyi Anikó és Miller Lajos. Helyszín: Gyöngyös, Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnok.
   
 • 2022. október 6. | 19:30 – Berecz Mihály és Bátori Éva Bartók-estje
  Az MMA ösztöndíjasainak HANGVERSENYE sorozatban.
  A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata szervezésében az MMA művészeti ösztöndíjprogramjának tehetséges zenésze, Berecz Mihály zongoraművész, valamint Bátori Éva énekművész, kiváló művész lép fel a Pesti Vigadóban egy különleges Bartók-műsorral.
  Helyszín: Pesti Vigadó, Díszterem (1051 Budapest, Vigadó tér 2.). Szervező: MMA Zeneművészeti Tagozat

Folyamatosan frissülő rendezvényajánlónkat ide kattintva követheti!

Korábbi hírleveleink…

© 2020 MMA