Copy

A Magyar Művészeti Akadémia Hírei

2022. szeptember 12.
Kattintson ide, ha az e-mail nem megfelelõen jelenik meg!

Molnár Imre jubileumi kiállítása

A nyolcvan esztendős Molnár Imre Ferenczy Noémi-díjas bőrműves iparművész, az MMA levelező tagja mutatja be életművét a Vigadó Galéria legújabb kiállításán. Molnár Imre munkái sokfélék, a bőrművesség minden területét, minden tárgytípusát reprezentálják, használati és dísztárgyak egyaránt kikerülnek műhelyéből. A művészt a hagyomány megőrzésének szándéka vezeti akkor is, amikor pergamenre rója sorait, akkor is, amikor oklevelek, érmek tokjait tervezi, és akkor is, amikor tradicionális könyvkötő-mesterként dolgozik. Bővebben...

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai VIII.

A kiállítás szeptember 9. és november 13. között tekinthető meg a Pesti Vigadó V. szinti kiállítótermében. A kamaratárlat idén Márkus Péter, Sánta Csaba, Szotyory László, Szepessy Béla, Mezei Erzsébet, NovotnyTihamér, Kolozsi Tibor és Muzsnay Ákos munkáit mutatja be.
Bővebben...

Kondor Attila-tárlat Rómában

„Il cammino della riflessione – A figyelem útjai" címmel nyílt meg Kondor Attila festőművész, MMA-ösztöndíjas kiállítása az Accademia d'Ungheria in Roma/Collegium Hungaricum Róma kiállítótermeiben. A szeptember 30-ig látogatható tárlat a Magyar Művészeti Akadémia és a Római Magyar Akadémia együttműködésében jött létre. Bővebben...

Iparművészeti és formatervezési kiállítás nyílt Helsinkiben

Megnyílt a Helsinki Liszt Intézetben a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben megvalósított csoportos, iparművészeti és formatervezési kiállítás, amelyen kilenc korábbi MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető. Bővebben...

Az új Csokonai Fórumban adták át a Kaszás Attila-díjat

Debrecen nemrég átadott új színháza, a Csokonai Fórum adott otthont a XI. Országos Színházi Évadnyitónak. A hagyományosan ezen az alkalmon átadott és az MMA által is támogatott Kaszás Attila-díjat Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze kapta. 
Bővebben...

Válaszúton Gyimesbe

A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium mesterei tanítványaikkal a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány, a Kerege Egyesület és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával néprajzi gyakorlati gyűjtőúton vettek részt a nyáron Erdélyben és Gyimesben. Bővebben...

Vashegyi György lett a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója

Több mint száz fellépést tervez a 2022/2023-es évadra a Nemzeti Filharmonikusok, amelynek élére októberben új fő-zeneigazgató érkezik Vashegyi György karmester, MMA-elnök személyében. Bővebben...

Iskolát neveztek el Kalász Mártonról

Névadó ünnepséget rendeztek szeptember 8-án a baranyai Sombereken, Kalász Márton (1934–2021) költő, író, az MMA néhai tagja szülőfalujában, amelynek alapfokú oktatási intézménye vette fel a tavaly év végén elhunyt nemzet művésze nevét. Bővebben...

Ajánlatunk az MMA TV kínálatából:

Vadrózsa ága – In Memoriam Tamási Áron (előzetes)

A 125 éve született Tamási Áron egyszerre volt tényekhez ragaszkodó realista és lelke mélyéig vallásos. Írói látásmódját, stílusát a székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe ivódott mesék, balladák határozták meg. Rendező: Vizi Mária (MMA, 2022).
Az MMA filmjének bemutatóját szeptember 18-án láthatják a nézők a köztelevízióban.
Programok, újdonságok
 • 2022. szeptember 12. | 18:00 – ÉLŐFOLYÓIRAT | A „Közelképek írókról" című kismonográfia-sorozat új köteteinek bemutatója
  A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (VIII. évfolyam, 4. szám). Az MMA „Közelképek írókról" című kismonográfia-sorozatának új köteteiről a szerzőkkel Ács Margit, Szmeskó Gábor és Kemsei István beszélget. A bemutatásra kerülő kötetek: Márkus Béla: Cseres Tibor, Mórocz Gábor: Buda Ferenc, Papp Endre: Döbrentei Kornél.
  Az est vendégei: Cseres Judit, valamint Buda Ferenc és Döbrentei Kornél, az MMA rendes tagjai. Közreműködik: Rátóti Zoltán, az MMA elnökségi tagja. Az est háziasszonya: Ács Margit, a monográfiasorozat szerkesztője, az MMA rendes tagja. Helyszín: az MMA irodaházának rendezvényterme (1062 Budapest, Andrássy u. 101. 2/A em.)
   
 • 2022. szeptember 14. | 18:00 – A Magyar Művészet legújabb lapszámainak BEMUTATÓJA
  A Magyar Művészeti Akadémia lapja, a Magyar Művészet 2022. évi 4. és 5. lapszámát mutatják be a Pesti Vigadóban. Közreműködik: Csanádi-Bognár Szilvia esztéta, Ferencz Marcel építész, az MMA rendes tagja, Turi Attila építész, az MMA alelnöke és Falusi Márton, a lap főszerkesztője.
  Helyszín: Vigadó – Könyvtár, Fogadótér (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
   
 • 2022. szeptember 14. – október 23. – Időfázisok | Az Év Grafikusa jubileumi KIÁLLÍTÁS a Műcsarnokban
  A Magyar Grafikáért Alapítvány (AMGA) kezdeményezte és a megvalósulását követően szervezte az Év Grafikája díj folyamatos, évenkénti átadását, ezzel is népszerűsítve a magyarországi alkotók grafikai művészetét. 
   
 • 2022. szeptember 14. – november 20. – Évszázadok öröksége | KIÁLLÍTÁS
  A magyarországi műemlékvédelem idén ünnepli megalapításának 150. évfordulóját. A jubileumi kiállítás archív fényképeken, rajzokon és egyéb dokumentumokon keresztül mutatja be az épített örökség gondozásának történetét, amely átszövi kultúránk és identitásunk. Ikonikus és kevéssé ismert helyreállításokon keresztül mutatjuk be az elvek többszöri változását, a munkákban résztvevő szakterületek szempontjait, illetve a konzerválás lehetőségeit és a mindenkori kortárs építészet viszonyát. Szervező: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, helyszín: Pesti Vigadó (Vigadó Galéria), földszint.
   
 • 2022. szeptember 15. – november 6. – Simsay Ildikó-EMLÉKKIÁLLÍTÁS
  Simsay Ildikó (1942–1997) emlékkiállítása az MMA Képzőművészeti Tagozata szervezésében az idén nyolcvan éve született képzőművész tragikus hirtelenséggel lezárt és méltánytalanul elfeledett életműve előtt kíván tisztelegni a Vigadó Galériában. Helyszín: Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítóterem.
   
 • 2022. szeptember 17. | 15:30 – Tokody Ilona pályafutásának 50. évfordulója | ünnepi köszöntő és ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁS
  A Tolnay Klári Emlékházban megnyíló kiállítás házigazdája, Marton Árpád író. Díszvendég Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, az MMA rendes tagja, továbbá művészbarátai, köztük Nagy Viktor Jászai Mari-díjas rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője. Helyszín: Tolnay Klári Emlékház (2698 Mohora, Kossuth utca 30.).
   
 • 2022. szeptember 24. | 17.00 – Az idők szelleme a kortárs zenében – Szabados György-EMLÉKEST
  A Regionális Kreatív Műhely (Magyarkanizsa) emlékestjével a tizenegy éve elhunyt Szabados György zeneszerző és zongorista előtt tiszteleg, akinek életműve a vajdasági kortárs művészetre is nagy hatással van. Helyszín: Dobó Tihamér Képtár (Magyarkanizsa, Fő tér 9.) és Művészetek Háza.
   
 • 2022. szeptember 27. | 19:30 – Tamási Áron: Tündökletes világ
  ÖSSZEÁLLÍTÁS Tamási Áron Szülőföldem, valamint Bölcső és bagoly című írásaiból udvarhelyszéki népdalokkal
  Előadók: Ritziu Ilka-Krisztina és Kilyén Ilka, Rendező: Kincses Elemér. Helyszín: Sinkovits Imre Kamaraszínpad (Pesti Vigadó, 1051, Vigadó tér 2.).

Folyamatosan frissülő rendezvényajánlónkat ide kattintva követheti!

Korábbi hírleveleink…

© 2020 MMA