Copy
Küldje el ismerőseinek
Tekintse meg a böngészőjében

Amrita Sher-Gil és az indiai–magyar művészeti kapcsolatok

A Magyar Művészeti Akadémia 2013. november 4–5. között tart nemzetközi konferenciát az indiai-magyar származású festőnő életművéről és a két ország közötti művészeti kapcsolatokról a Károlyi–Csekonics Rezidencián. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Bővebben...
Amrita Sher-Gil magyar édesanya és pandzsábi arisztokrata apa gyermekeként született Budapesten, 1913-ban. Magyarországi gyermekéveit követően Párizsban folytatott művészeti tanulmányokat, majd Indiában élt, ahol elismert festővé vált. Európai és indiai kultúrához való kötődéséből fakadóan alkotásaiban ötvözte a hagyományos indiai és a modern európai festészetet.

Születésének századik évfordulója alkalmából az idei évet az UNESCO Sher-Gil-emlékévvé nyilvánította, melyet Indiában, a delhi National Gallery of Modern Artban nyitottak meg január végén. A Hungarofest szervezésében hazánkban is megemlékezést tartottak Amrita budapesti szülÅ‘házánál, a Szilágyi DezsÅ‘ tér 4. szám alatt. A Nemzeti Múzeum kerítésén elhelyezett, Amrita Sher-Gil életérÅ‘l és festészetérÅ‘l szóló tablókiállítás június 21-étÅ‘l volt látható, a balatonfüredi Vaszary Villában július 15-én nyitották meg a tiszteletére rendezett tárlatot, szeptember 24-én pedig a párizsi UNESCO Palotában emlékeztek a művészre.

A konferencia ismertetője és programja elérhető a weboldalunkon.
MMA Facebook
MMA honlap
MMA e-mail
© 2013 MMA